چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کشف سیاره ای با ابعاد قابل مقایسه با زمین


کشف سیاره ای با ابعاد قابل مقایسه با زمین

جرم این سیاره تنها هفت برابر زمین است و در اطراف ستاره ای بسیار شبیه به خورشید می گردد
این «ابرزمین» در اطراف ستاره ای در فاصله ۱۵ سال نوری در جهت برج دلو (Aquarius) می گردد
منجمان سیاره …

جرم این سیاره تنها هفت برابر زمین است و در اطراف ستاره ای بسیار شبیه به خورشید می گردد

این «ابرزمین» در اطراف ستاره ای در فاصله ۱۵ سال نوری در جهت برج دلو (Aquarius) می گردد

منجمان سیاره ای را در خارج از منظومه شمسی کشف کرده اند که بیش از هر سیاره خارجی دیگری که تا به امروز کشف شده به زمین شباهت دارد. جرم این سیاره تنها هفت برابر زمین است و در اطراف ستاره ای بسیار شبیه به خورشید می گردد.

تاکنون در حدود ۱۵۰ سیاره در اطراف سایر ستارگان کشف شده که جملگی بزرگتر از اورانوس هستند، سیاره ای که جرم آن ۱۵ برابر زمین است.

به گزارش بی بی سی این جرم آسمانی ممکن است نخستین سیاره خاکی باشد که در اطراف ستاره ای مشابه خورشید کشف می شود.

این «ابرزمین» در اطراف ستاره ای در فاصله ۱۵ سال نوری در جهت برج دلو (Aquarius) می گردد.

این ستاره همچنین دارای دو سیاره دیگر در ابعاد مشتری است.

سیاره تازه هر دو روز یک بار حول ستاره مرکزی می گردد و چنان به سطح ستاره نزدیک است که درجه حرارت آن احتمالا به ۲۰۰ تا ۴۰۰ درجه سانتیگراد می رسد بنابراین برای پیدایش حیات از نوعی که ما می شناسیم بیش از حد داغ است.

این سیاره با استفاده از تکنیک معروف به «تکانه» کشف شد. قوه جاذبه سیاره باعث تکانه های بسیار خفیفی در ستاره مادر می شود. این تکانه ها در طیف نوری ساطع شده از ستاره قابل شناسایی است.

ماهیت این طیف های نوری می تواند جزئیاتی مانند جرم و زمان سیر مداری سیاره را فاش کند.

استیو ووت، استاد نجوم و اخترفیزیک در دانشگاه کالیفرنیا در سانتاکروز که از اعضای تیم تحقیق است گفت: «ما بی وقفه در حال شکستن مرزها و کشف سیارات تازه هستیم و به کشف سیارات شبیه به زمین نزدیک و نزدیکتر می شویم.»

هرچند تیم کاشفان هیچ گونه شاهد مستقیمی دایر بر خاکی بودن این سیاره در دست ندارد، اما جرم کم و در نتیجه قوه جاذبه نسبتاً ضعیف آن باعث می شود دانشمندان گمان کنند نتواند مانند سیارات عظیم گازی چون مشتری، گاز را در اطراف خود نگاه دارد.

تاکنون کشف سه سیاره ظاهراً خاکی دیگر گزارش شده است اما آنها در اطراف تپ اخترها (پالسار) که لاشه ستارگان منفجر شده هستند می گردند.

جفری مارسی، استاد نجوم در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی، گفت: «این سیاره به پرسشی کهن پاسخ می دهد.»

«بیش از دو هزار سال قبل، ارسطو و اپیکوروس، درباره وجود یا عدم وجود سیارات شبیه به زمین مجادله کردند. اکنون برای نخستین بار، ما شاهدی دایر بر وجود سیاره ای خاکی در اطراف یک ستاره معمولی پیدا کرده ایم.»

پروفسور مارسی، دکتر ووت، دکتر پل باتلر از موسسه کارنگی واشنگتن و سایر اعضای تیم تحقیق این مطالعه را به کمک رصدخانه کک (Keck) در هاوایی انجام دادند.

آنها مقاله علمی خود را تسلیم نشریه «استروفیزیکال» کرده اند.