سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
روزی که چریک، چریک را کشت
۳۶ سال از ۱۶ اردیبهشت ۱۳۵۴ گذشته است. روزی که چریک، چریک را کشت. روزی که مجید شریفواقفی یکی از کادرهای بلندپایه سازمان مجاهدین خلق در خیابان ادیبالممالک تهران به دست همرزمان خود کشته و سپس جنازهاش در بیابانهای مسگرآباد سوزانده شد. شاید اکنون پس از گذشت ۳۶ سال از این فاجعه که در بستر مبارزات سیاسی – اجتماعی با رژیم شاه شکل گرفته بود، سخن گفتن از آن، محلی از اعراب نداشته باشد، زیرا از همان سالهای نخست پس از این فاجعه و در حالی که هنوز رژیم پهلوی بر ایران حکم میراند، تحلیلها بر چرایی و چگونگی رخ دادن این فاجعه در همه طیفهای مبارز شکل گرفت و بعدها نیز ادامه یافت. گروهی از چریکهای مجاهد خلق پس از مدتی و در حالی که رهبران پایهگذار سازمان توسط رژیم شاه کشته شده بودند، گرایشهای مارکسیستی یافتند و در این راه خود را مجبور دیدند که کادرهایی که به مارکسیسم دلخواه ایشان تن نمیدادند را از سر راه بردارند. چنین بود که قتل مجید شریفواقفی یکی از بحثبرانگیزترین ترورهای درون سازمانی در میان نیروهای مبارز پیش از انقلاب شد.
اکنون ما بنا نداریم به شرح رخداد بپردازیم که این کار تاکنون بارها و بارها صورت گرفته است؛ اما آنچه هنوز در اینباره با ابهام روبهرو است، چگونگی تغییر ایدئولوژی در سازمان مجاهدین خلق است که هنوز هم درباره آن پاسخ روشنی وجود ندارد. شاید عدهای بپرسند رخ دادن تروری اینچنین آن هم در فاصله زمانی نسبتا زیادی با ما اکنون چرا باید اهمیت داشته باشد؟! قطعا پاسخ در این است که اهمیت تحلیلهای تاریخی، ما را در آینده یاری خواهد کرد.
آنچنان که در دو گفتوگوی ذیل درباره چرایی رخ دادن تغییر ایدئولوژی در سازمان و سپس ترور فجیع مجید شریفواقفی دو دیدگاه مخالف مطرح است و این حالا پس از ۳۶ سال از رخ دادن واقعه تلخ ترور است. محمدمهدی جعفری یکی از چهرههای نزدیک به سازمان مجاهدین خلق در سالهای پیش از انقلاب درباره تغییر ایدئولوژی و ترور، توطئه ساواک را بیربط نمیداند و نگاهی سختافزاری به ماجرا دارد اما هوشنگ ماهرویان از چهرههای روشنفکری که پیشتر متمایل به اندیشههای چپ بوده، تمام قضیه را نرمافزاری و مربوط به فضای به گفته او تلخ روشنفکری ایران در آن سالها میداند و معتقد است حتی پس از واقعه ترور نیز فضای روشنفکری و مبارزه سیاسی در ایران آلوده به رویکردهای خودکامه عقیدتی بوده است. آنچه میخوانید متن دو گفتوگویی است که با محمدمهدی جعفری و هوشنگ ماهرویان به بهانه سالگرد ترور مجید شریفواقفی انجام شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست