سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ترش کردن، علتها و روش درمان
بسیاری از ما دچار مشکلات گوارشی هستیم که یکی از شایعترین این مشکلات ترش کردن یا احساس سوزش و درد معده یا پشت جناق سینه است. دکتر محرابیان در مورد این مشکل که در بسیاری اوقات گریبان جوانها را هم میگیرد توضیح میدهد و چگونگی درمان این حالت را بیان میکند.
دکتر! ترش کردن هم یکی دیگر از مشکلات شایع است. این عارضه از چه ناشی میشود؟
- بله. یکی از شکایتها شایع و علت مراجعه بیماران ترش کردن و احساس سوزش سر دل و پشت جناق سینه است که گاهی، سالها باعث آزار بیماران میشود. ببینید در حالت عادی در جدار داخلی معده سلولهایی قرار دارند که ترشحات مختلف با خواص متفاوت از خصوصیات آنهاست. از جمله این مواد اسید معده است که تحت کنترل و به مقدار خاصی تراوش میشود و وظایف خاصی از جمله کمک به هضم غذا و مهیا کردن زمینه مناسب برای جذب بعضی مواد و ویتامینها و از بین بردن بسیاری از میکربها که از طریق خوراکی وارد بدن میشوند ازجمله وظایف اسید معده است. اسید به مقدار معین و تحت کنترل سلولهای دیگر تراوش میشود بهطوریکه درجه یا میزان اسیدی بودن معده در محدوده معینی نوسان میکند.
به این ترتیب افزایش اسید معده مساوی است با همان ترش کردن همیشگی ما، این طور نیست؟
- همین طور است. نشانهای که نباید بیتفاوت از کنار آن گذشت. ببینید افزایش شدید اسید میتواند علایمی چون سوزش سر دل یا پشت جناق سینه و درد در پی داشته باشد همچنین در صورتی که این اسید به داخل مری برگشت کند منجر به صدمه مری، حلق، تارهای صوتی، دندانها و... میشود. کما اینکه یکی از علل پیدایش زخم در دستگاه گوارش هم اسید معده است که به تنهایی یا همراه با سایر عوامل ایجاد عارضه میکند. البته کاهش اسید معده را هم نباید دست کم گرفت. چرا که کاهش شدید اسید معده هم به نوبه خود میتواند پیدایش عوارضی چون عفونتها، اشکال در جذب بعضی مواد غذایی و ویتامینها و املاح و حتی بعضی سرطانها را به دنبال داشته باشد.
چه عواملی منجر به کاهش یا افزایش اسید معده میشوند؟
- استرس، زمینه ژنتیک، برخی عوامل عفونی، برخی موادغذایی و دارویی و بعضی تومورها از جمله عوامل افزایش ترشح اسید هستند.
ریفلاکس معده که معمولا با سوزش سر دل توصیف میشود به چه دلیل است؟
- برگشت اسید معده به داخل مری یا همان ریفلاکس معمولا با علایمی مثل سوزش پشت جناق سینه و دردی که گاهی مشابه درد قلبی است، همراه است. افزایش میزان اسید معده، بیکفایتی دریچه بین مری و معده، چاقی، پرخوری، خوردن بعضی مواد غذایی و نوشیدنیها مثل غذاهای چرب، قهوه، چای، شکلات، سیر، نعنا و... میتواند دلیل این عارضه باشد. البته بعضی داروها از جمله آرام بخشها و هورمونها هم میتوانند باعث شلی بیشتر دریچه و برگشت بیشتر اسید شوند. بنابراین پرهیز از پرخوری، کاهش وزن، نپوشیدن لباسهای تنگ، دراز نکشیدن بعد از غذا و رعایت در چگونگی و میزان مصرف مواد غذایی که گفته شد میتواند در بهبود این علایم مفید باشد. باید این نکته را در نظر بگرید که در صورت عدم بهبود، مراجعه به پزشک و بررسی بیشتر برای درمان ضروری است. در این شرایط خود درمانی یا مصرف داروی دیگران با علایم مشابه میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد و در مواردی هم خطرناک باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست