دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

پدر و حقوق کودک


پدر و حقوق کودک

در دامنه و اساس حق و طلب کودک از مسائل زیر باید سخن گفت:
۱ـ حق آموزش:
پدر مسئول آموزش کودک از جمله آموزش: معرفی پدیده‌های جهان از نبات و گیاه و جماد. قرآن و احکام و تعالیم مربوط به …

در دامنه و اساس حق و طلب کودک از مسائل زیر باید سخن گفت:

۱ـ حق آموزش:

پدر مسئول آموزش کودک از جمله آموزش: معرفی پدیده‌های جهان از نبات و گیاه و جماد. قرآن و احکام و تعالیم مربوط به حیات فردی واجتماعی. فنون رزمی و دفاعی شامل: تیر اندازی و سواری و شنا. مباحث مربوط به واقعیّات جامعه از جمله مسائل مربوط به سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و ... . نحوه معاشرت و اخلاق و برخوردها و موضع گیری. عزت نفس و استغنای طبع و سازندگی ابعاد وجودی خود ... حدیثی از علی علیه السلام است که فرمودند: عَلِّمُوا صِبْیانَکُم ما یَنْفَعَهُمْ اهلهُ بِه : به فرزندان خود چیزی را بیاموزید که خداوند آنها به او نفع می‌رساند.

۲ـ حق پرورش:

دامنه پرورش بسیار وسیع و شامل همه ابعاد وجودی انسان است که میتوان درباره این موارد سخن گفت:

جنبه بدن:

وظیفه رشد و پرورش بدن، نظافت و بهداشت آن، حفظ و صیانت آن از خطرات و آسیبها و عوارض و بیماریها، پرورش اعضاء، تقویت عضلات و ماهیچه‌ها، مهارت اعضاء و ...

جنبه ذهن :

پرورش ذهنی، هوش، تخیل، دقت، کنجکاوی، حافظه، تجسم فضایی، شمارش گسترش و قدرت تعمیم، تجریر و ... مطرح است و پدر از راه واداشتن کودک به حل معماها، تمرین کشف مسائل، توجیه و تجزیه و تحلیل آن، حل مسائل ریاضی و ... باید آنرا بپروراند.

پرورش روانی:

مسائل مربوط به اندیشه‌های عالی، همت بلند، پشتکار، جرأت، استقامت، در امور مطرح است. پدر همچنان بایدجنبه‌های عالی انسانی چون ایثار، عدالت، آزادیخواهی، استقلال، تعاون و تکامل عمومی، احسان، انفاق، خیر خواهی و ... را در افراد گسترش دهد و او را برای حیاتی شرافتمندانه آماده کند.

دیگر حقوق:

از جمله حقوق قابل ذکر دیگر عبارتند از: حق پذیری، حمایت، تسمیه، کنترل، بهداشت، امنیت، تغذیه مناسب، پوشاک و مسکن درست و ... است که پدر باید شرایط و زمینه‌های آن را از هر حیث فراهم سازد و طفل را به بهره‌مندی از آن وادارد.

عدم رعایت حقوق، منشاء بسیاری از نابسامانیها، سوء رفتارها، شکنجه و صدمه‌ای برای طفل است. همچنین این خطر وجود دارد که کودک در اثر عدم توجه پدر، موجودی ضایع وبی حساب بار آید. در دستیابی به استقلال رأی و اندیشه دچار عوارض گردد یا وجود خودش براو کوچک وناچیز آید که در اینصورت از شرّش در امان نتوان بود.

پدران باید بدانند که ادای حقوق کودک یک وظیفه است نه احساس. این خداوند است که بار ادای این وظیفه را بر دوش والدین گذارده وآنها را در این رابطه معاقب و مسئول ساخته است. او امانتدار خداست ودر رابطه با حفظ امانت حق منت گذاری بر فرزند را ندارد. البته اجراء با خداست و صد البته که فرزندان هم نسبت به پدر در این رابطه بدهکاریهایی از نظر اخلاقی و معنوی پیدا می‌کنند و باید نسبت به زحماتش حق شناس و درباره او دعاگو باشند.