پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

دیر به حرف آمدن بچه، نگران کننده است؟


چه موقع باید نگران شوید؟
بسیاری از مادران بدون آنکه از علائم مشکل‌ساز مطلع باشند، نگران این هستند که فرزندشان هنوز زبان باز نکرده است. توجه داشته باشید که هر کودکی متفاوت است و با سرعت مشخصی رشد می‌کند.
با این حال، باید به علائمی که در سنین 12‌تا 24‌ماهگی پدید می‌آید، توجه کنید تا از هرگونه تاخیر در روند رشد و توسعه کودک اطمینان یابید. این علائم عبارتند از:
- کودک نمی‌تواند در 12‌ماهگی به چیزی اشاره کند یا دست تکان دهد.
- بیش از صداسازی از حرکات دست برای برقراری ارتباط در 18‌ماهگی استفاده می‌کند.
- برای تقلید صدا در 18‌ماهگی مشکل دارد. این مشکل می‌تواند به اختلال شنوایی مرتبط باشد.
- در فهمیدن دستورات ساده کلامی مشکل دارد.
آنچه باید انجام دهید
در وهله اول به علائم مشکل‌ساز توجه کنید؛ اگر کودک خردسال دارید، باید بیشتر مراقب باشید. اگر متوجه شدید که کودک تا سن 8‌یا 10‌ماهگی حرف نمی‌زند، ایما و اشاره ندارد، عکس‌العملی به لمس شدن بدنش نشان نمی‌دهد، دنبال اسباب‌بازی‌های گمشده‌اش نمی‌گردد یا به‌تدریج مهارت‌های کسب شده در ماه‌های نخست پس از تولد را از یاد می‌برد، باید از یک متخصص کمک بگیرید. این علائم می‌توانند حاکی از به‌تاخیر افتادن روند توسعه مهارت‌های کلامی کودک باشند.
با یک متخصص گفتار‌درمانی مشورت کنید
 اگر کودک شما پس از 13‌ماهگی تمایلی به استفاده از صداهای جدید از خود نشان نمی‌دهد، بهتر است با یک متخصص گفتاردرمانی مجرب مشورت کنید. در این مرحله، سوابق خانوادگی نوزاد و سایر مشکلات فیزیولوژیکی یا رشدی وی مورد بررسی قرار می‌گیرد.
بلند صحبت کنید لطفا!
به عقیده یکی از کارشناسان هر کاری که کودک شما انجام می‌دهد،‌ از لباس پوشیدن گرفته تا خوابیدن، فرصت خوبی برای استفاده از کلمات است. یک داستان دنباله‌دار، همراهی کردن با اشاره، جملات لباست اینجاست و سرت را بالا کن، لغات جدیدی را در ذهن او می‌سازد؛ همچنین نشان می‌دهد که هر چیزی، اسمی دارد.   می‌توانید از اسم اشیا و عروسک‌ها برای تقویت گفتار فرزند خود کمک بگیرید.
تشویق هم کمک‌کننده است؟
والدین در پیشرفت زبانی کودکان‌شان نقش کلیدی دارند. دکتر استیو برمن، متخصص در پیشرفت‌های زبانی و استاد دانشگاه در آمریکا می‌گوید: تحقیقات نشان داده که در پیشرفت زبان دو بخش حیاتی حائزاهمیت است؛ نخست تعداد کلماتی که کودک می‌شنود و دوم مقدار کمکی که از دیگران می‌گیرد. با تشویق و صحبت کردن بیشتر شما با کودک‌تان، دایره لغات او گسترش می‌یابد. کلماتی که فرزندتان می‌گوید را تشویق کنید.
 بیشتر صحبت کنید
اگر کودک نمی‌تواند از طریق کلامی با شما ارتباط برقرار کند، سعی کنید زبان موردعلاقه‌اش را به کمک متخصص گفتاردرمانی بیاموزید. سپس با آن زبان خاص با کودک صحبت کنید تا فرایند رشد و توسعه مهارت‌های گفتاری کودک آغاز شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت مواجهه با شرایط زیر پس از 2سالگی حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید:
- کودک می‌تواند گفتار یا اعمال دیگران را تقلید کند، اما نمی‌تواند به اختیار خود کلمات یا عبارات جدید تولید نماید.
- دائما از صداها یا کلمات خاصی به‌صورت مکرر استفاده می‌کند، اما نمی‌تواند از زبان کلامی برای برقراری ارتباط و بیان نیازهایش کمک بگیرد.
- در پیروی از دستورالعمل‌ها مشکل دارد.
- تن صدای غیر‌معمولی دارد؛ گوشخراش یا تو دماغی حرف می‌زند.
- وقتی با او صحبت می‌کنید، ارتباط چشمی برقرار نمی‌کند.