دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

جهانی برا ی كودكان


جهانی برا ی كودكان

سازمان كنفرانس اسلامی , سازمان فرهنگی , علمی و آموزشی كشورهای اسلامی آیسسكو و یونیسف گزارشی با عنوان «سرمایه گذاری بر روی كودكان در جهان اسلام» منتشر كرده اند كه به فرصت ها و چالش های پیش روی ۶۰۰ میلیون كودك درجهان اسلام می پردازد

این گزارش اشاره دارد به این كه كودكان می توانند و باید محور اصلی حركت دولت های اسلامی به سوی وحدت و همبستگی در چارچوب جهان اسلام باشند. این گزارش هم چنین خاطرنشان می سازد كه توجه به نیازهای كودكان و تضمین حقوق آنان در كشورهای اسلامی در یك چشم انداز كلی حكایت از آن خواهد داشت كه آیا جهان در رسیدن به اهداف توسعه جهانی و ایجاد آینده ای صلح آمیز موفق می شود یا نه؟

این سند ارزشمند كه حاوی اطلاعات دقیقی است علاوه بر آمارهای مفید، راهنمایی هایی را نیز در خود جای داده است كه طی آن دولت ها را به همكاری با یكدیگر فرامی خواند تا به كشورهای فقیرتر كمك كنند و این مساعدت راهی برای مواجهه با نیازهای ضروری كودكان باشد. این گزارش سند اولیه كنفرانس وزرای كشورهای اسلامی در مورد كودكان است كه برای اولین بار در این سطح برگزارمی شود. این كنفرانس از سوی سازمان كنفرانس اسلامی، سازمان فرهنگی، علمی و آموزشی كشورهای اسلامی و با مشاركت یونیسف از ۱۵ آبانماه در رباط مراكش آغاز و دیروز ۲۰ آبان با تصویب این سند پایان یافت. با توجه به اهمیت این كنفرانس و نقشی كه در آینده كودكان جهان اسلام خواهد داشت، گزیده ای از این گزارش در ادامه از نظرتان می گذرد.بیش از یك چهارم از جمعیت ۲ میلیاردی كودكان جهان در كشورهای اسلامی زندگی می كنند. توجه به نیازها و تضمین حقوق آنها تعیین كننده موفقیت یا شكست جهان در مبارزه با فقر، توسعه انسانی، ایجاد صلح و امنیت برای همگان در دهه بعدی است. در پاسخ به روند جهانی شدن، جوامع اسلامی نیز باید درهای خود را به روی فرهنگ های دیگر بگشایند و از حقوق كودكانشان برای یادگیری و رشد با توجه به ارزش های قرآن كریم دفاع كنند. از این رو همه كشورهای اسلامی از «كنوانسیون حقوق كودكان» استقبال كردند.توجه به كودكان و تأمین حقوق آنها در اولویت قرار دارد و كشورها باید منابعی را جهت تأمین حقوق و شرایط مناسب برای كودكان تأمین كنند. اعضای سازمان كنفرانس اسلامی با تصویب و صدور قطعنامه «اهداف توسعه هزاره» و «جهانی مناسب كودكان» تعهد خود را نسبت به كودكان نشان داده اند. قطعنامه ای درباره «مراقبت و حفاظت از كودكان در جهان اسلام» در كمیته فرهنگی سازمان كنفرانس اسلامی تهیه و در اكتبر ۲۰۰۳ در اجلاس سران در مالزی به تصویب رسید. دیدگاه مشترك این طرح ها و قطعنامه ها چنین است: «جهانی كه همه كودكان برای شروع زندگی بهترین امكانات رادراختیار داشته باشند، و به آموزش ابتدایی و آزاد با كیفیت عالی دسترسی پیدا كنند؛ جهانی كه همه كودكان در برابر سرخك، مالاریا، سوءتغذیه مراقب شوند و از وحشت جنگ به دور باشند و بیشترین فرصت ها را برای رشد همه توانایی های بالقوه انسانی خود به دست آورند.»سازمان كنفرانس اسلامی، یونیسف، آیسسكو (سازمان فرهنگی، علمی و آموزشی اسلامی) دست در دست یكدیگر نهاده اند تا این گزارش را به عنوان سند اولیه (چشم انداز وضع موجود) برای اولین كنفرانس وزرا در مورد كودكان آماده كنند.

اهداف توسعه هزاره و «جهانی مناسب برای كودكان»

رهبران اجلاس سران جهانی در سال ۱۹۹۰ درخواستی ضروری را مبنی بر تضمین آینده ای بهتر برای كودكان مطرح كردند. «كنوانسیون حقوق كودكان» از سپتامبر ۱۹۹۰ آغاز به كار كرد و همه كشورهای جهان از آن استقبال كردند. دو پروتكل برای مراقبت كودكان از «خرید و فروش » ، «هرزه گی» و «هرزه نگاری» و «حضور دردرگیری های مسلحانه» مطرح شد. اما علیرغم بعضی از پیشرفت ها بسیاری از اهداف دور از دسترس به نظر می رسند: حدود ۱۱ میلیون كودك سالانه جان می بازند در حالی كه می توان از مرگ آنها جلوگیری كرد. حدود ۱۱۵ میلیون نفر از كودكان وارد مدارس ابتدایی نشده اند كه از این میان ۴۵ درصد دختران هستند و حدود ۱۵۰ میلیون نفر از كودكان در كشورهای رو به توسعه از سوءتغذیه رنج می بردند. از میلیون ها كودك در كارهای سخت و خطرناك استفاده می شود، یا كودكان را فروخته و قاچاق می كنند و یا در معرض آزار و اذیت جنسی، خشونت، جنگ و ایدز هستند. در اجلاس هزاره سران در سال ۲۰۰۰ رهبران ۱۸۹ دولت و كشور عضو سازمان ملل، «بیانیه هزاره» را تصویب و در آن بر مسئولیت خود در حفظ شأن انسانی، ایجاد برابری و انصاف، توجه به مردم جهان _ به ویژه افراد آسیب پذیر و به طور خاص كودكان كه آینده متعلق به آنها است _ تأكید كردند.به عنوان بخشی از نقشه راه برای بیانیه هزاره، مجمع عمومی سازمان ملل، اهداف توسعه هزاره را بدینگونه تصویب كرد:

۱- ریشه كن كردن فقر و گرسنگی شدید.

۲- رسیدن به آموزش ابتدایی در سراسر جهان.

۳- حمایت از برابری جنسی و تقویت زنان.

۴- كاهش مرگ كودكان.

۵- بهبود بهداشت و سلامتی مادر.

۶- مبارزه با ایدز و ویروس آن، مالاریا و بیماری های دیگر.

۷- اطمینان از تداوم شرایط محیطی.

۸- گسترش مشاركت جهانی برای توسعه.

دستیابی به اكثر این اهداف برای سال ۲۰۱۵ برنامه ریزی شده است.

وضعیت كودكان در جهان اسلام

در كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی سالانه حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار كودك زیر پنج سال بر اثر سوءتغذیه یا ابتلا به بیماری های قابل پیشگیری جان می سپارند. ۶۰ درصد از این تعداد پیش از یك سالگی می میرند. حدود ۲۳ درصد از كل جمعیت این كشورها به آب شیرین دسترسی ندارند. جهانی شدن و بی عدالتی شرایط را حادتر كرده است. آموزش یكی از پیش شرط های توسعه اقتصادی و مبارزه با فقر است. اما در ۲۰ كشور از اعضای سازمان كنفرانس اسلامی بیش از ۴۰ درصد مردم وارد آموزش ابتدایی نمی شوند. تنها ۲۷ كشور از ۵۷ كشور عضو تا سال ۲۰۰۵ خود را با هدف برابری جنسی در آموزش ابتدایی هماهنگ كرده اند. میلیون ها كودك در خطر آزار جنسی و خشونت قرار دارند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.