شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
بفرمایید شام ژاپنی
میهمان مردم ژاپن هستیم و با عادات غذایی آنها آشنا خواهیم شد. جالب است بدانید که این مردم از فرهنگهای سایر کشورها در آداب و رسومشان تاثیر نگرفتهاند. در ضمن، به نحوه تزیین غذا بیش از هر چیز اهمیت میدهند به طوری که غذای کشیده شده در یک ظرف میتواند مانند یک اثر هنری زیبا و چشمنواز باشد.
● عادتهای غـذایـی ژاپنیها
میتوان گفت طعم غذای ژاپنی برای اکثر خارجیها طعم آشنایی نیست. بیشتر از ۹۰ درصد غذاهای مردم این سرزمین، آبپز یا بخارپز است و در بیشتر از ۹۵ درصد آنها از سس سویا استفاده میشود. استفاده از غذاهای آبدار یکی دیگر از کارهای رایج مردمان این سرزمین است. مثلا قبل از شروع غذای اصلی، حتما یک سوپ بسیار مقوی که مایع سفیدرنگی شامل غلات پف کرده و جلبکهای دریایی است، میخورند که اسمش هم «میزو» است. نودل یکی دیگر از پیشغذاهای معروفشان محسوب میشود که آن را همراه میگو، تکههای تخممرغ و سبزیجات میخورند. نوبت به غذای اصلی ژاپنیها رسید که صدالبته برنج است و به جز ناهار و شام در وعده صبحانه هم از آن استفاده میکنند. اما این برنج با برنجهایی که ما در ایران مصرف میکنیم، کمی متفاوت است؛ دانههای این برنجها کوچک و کمی چسبناک است که البته با نحوه غذا خوردن ژاپنیها که با چوب مخصوص است، سازگاری دارد. تفاوت دیگر استفاده از برنج در آن سرزمین با ما این است که ما برنج را همراه گوشت و سایر مخلفات میخوریم ولی آنها گوشت یا سبزیجات را با برنج میخورند یعنی غذای اصلیشان گوشت یا سبزیجات پخته شده است که در کنارش کمی هم برنج گذاشته میشود.
نوشیدنی نیز در ژاپن مصارف زیادی دارد. دستهای از نوشیدنیها شامل انواع چایها مانند چای گندم، چای گل یاس و چیزهایی مانند جوشاندههای خودمان است. نکته جالب دیگر اینکه ژاپنیها احترام خاصی برای استفاده از غذا قائلاند. آنها در شروع غذا از واژه «ایتاداکیماسو» استفاده میکنند. به این معنی که «تشکر از همه کسانی که این غذا را تهیه کرده و به این میز رساندهاند» و در پایان غذا باز هم برای قدردانی از غذایی که خوردهاند از واژه «گوچی سوساما» به معنای «یک جشن به تمام معنا بود» استفاده میکنند.
● طـرز تـهـیـه
شکر را در سس سویا بریزید و روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. ته تابهای بزرگ را با ۲قاشق روغن چرب کنید و سبزیجات را به قطعات بزرگی خرد کنید و در این ظرف کنار هم بچینید. در پایان توفو را نیز اضافه کنید و سس تهیه شده را (قبل از افزودن ۳۰۰ میلی لیترش را در ۵۰۰ میلی لیتر آب رقیق کنید) به طوری که به اندازه یک بند انگشت در اطراف سبزیجات قرار گیرد، بیفزایید و روی حرارت بگذارید تا تمامی مواد در کنار هم پخته شوند. البته در همین مرحله گوشت گوساله را نیز به قطعات نازک نواری مانند دربیاورید و بگذارید تا در کنار سبزیجات حرارت ببینند. بعد از گذشت ۴۰ دقیقه غذای شما آماده مصرف خواهد بود. یادتان باشد که این غذا همراه کمی برنج پخته و رشته سرو شده و خورده میشود.
● مـواد لازم (برای۴ نفر)
▪ گوشت گوساله/ ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری
▪ پیاز قرمز بزرگ/ ۱ عدد/ ۲۵ کیلوکالری
▪ کاهو چینی/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
▪ پیازچه/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
▪ مخلوط جوانه گندم و ماش/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
▪ توفو/ ۲۰۰ گرم/ ۲۰۰ کیلوکالری
▪ شکر/ ۲۰۰ گرم/ ۲۰۰ کیلوکالری
▪ سس سویا/ ۳ لیوان/ ۳۰ کیلوکالری
▪ روغن کانولا/ ۱ قاشقغذاخوری/ ۹۰ کیلوکالری
● مـقـدار کـالـری
این غذا تقریبا ۱۷۰۰ کیلوکالری انرژی دارد. بنابراین اگر آن را به ۴ قسمت تقسیم کنید هر قسمت دارای ۴۲۵ کیلوکالری انرژی خواهد بود.
● خـواص کـاهــو
کاهو در دسته سبزیجاتی جای میگیرد که علاوه بر فیبر فراوان دارای آب نیز هست بنابراین گزینهای مناسب برای کسانی است که یبوست دارند زیرا هر دوی این فاکتورها به کاهش شدت یبوست کمک میکنند. نکته دیگر اینکه کاهو منبع مناسب بتاکاروتن ، ویتامین C، ویتامین K، اسید فولیک، منگنز و کروم است بنابراین دیابتیها میتوانند از این سبزی به عنوان یکی از مواد غذایی که به تنظیم قندخونشان کمک میکند، استفاده کنند چه در سالاد و چه در غذاهای اصلی.
جالب است بدانید که وجود مواد مغذی یاد شده کاهو را به انتخابی مناسب برای داشتن قلبی سالم نیز تبدیل کرده زیرا اسیدفولیک، فیبر، ویتامین C و بتاکاروتن از عوامل محافظتکننده قلب نیز به حساب میآیند. در ضمن مطالعات بسیار نشان دادهاند که خوردن کاهو، پتاسیم فراوانی را نیز به بدن میرساند که این ماده معدنی علاوه بر تنظیم فشارخون به تولید انرژی و انتقال غشایی نیز کمک میکند.
● خـواص پـیـاز قـرمــز
فراموش نکنید که پیاز از منابع غذایی فلاونوییدهاست به طوری که در نوع قرمز آن ۲۰ درصد کوئرستین و ۷۵ درصد آنتوسیانین (عامل قرمز بودن پیاز) وجود دارد. به علاوه پلی فنولها از دیگر فلاونوییدهایی هستند که خواصی ویژه را برای این سبزی به همراه آوردهاند.
جالب است بدانید که عادت به خوردن پیاز تقویتکننده چگالی استخوانها نیز هست و ترکیبات سولفوری که در این سبزی وجود دارند به استحکام هر چه بیشتر بافت پیوندی نیز کمک میکنند.
نکته دیگر درباره پیاز آن است که عادت به خوردن این سبزی با دریافت به اندازه فلاونوییدهای یادشده و ترکیبات سولفوری از واکنشهای التهابی و آلرژیکی جلوگیری میکند. علاوه بر این، فلاونوییدهای یاد شده از اکسیدشدن اسیدهای چرب و تشکیل مولکولهایی که زمینه بروز التهاب را فراهم میآورند نیز جلوگیری میکند.
● اگر فشارخون دارید
سبزیجات این غذا به دلیل مواد مغذیای که دارند به کنترل فشار خون شما کمک میکنند. البته بهتر است که به جای گوشت گوساله، سینه مرغ را به صورت نواری خرد و آن را همراه این غذا میل کنید، البته با یک لیوان آب گریپفروت تازه.
● اگر دیابت دارید
سبزیجات این غذا به دلیل فیبر و املاحی که دارند، تنظیمکننده قند شما هستند. اما بهتر است که در این غذا شکر را حذف کنید و آن را همراه ۲ تا ۳ برش نان سبوسدار به اتمام برسانید و دور برنج و رشته را خط بکشید.
ساقی اخوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست