پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

سرنوشت ابوبکر البغدادی , رهبر تشکیلات داعش در عراق چیست آیا کشته شده است


سرنوشت ابوبکر البغدادی , رهبر تشکیلات داعش در عراق چیست آیا کشته شده است

ابوبکر البغدادی , رهبر تشکیلات داعش, به زودی دو مرکز مهم خلافت خود یعنی رقه و موصل را از دست می دهد بسیاری از مقامات عراقی بر این باورند او اکنون فرار کرده اما ممکن است دستگیری اش سال ها طول بکشد
لاهور طالبانی , مسئول دستگاه امنیتی و اطلاعاتی اقلیم کردستان در شمال عراق, می گوید نهایت سرنوشت البغدادی معلوم است یا کشته می شود یا بازداشت, تا ابد که نمی تواند به صورت مخفی زندگی کند

«هشام الهاشمی»، یکی از تحلیلگران خاورمیانه و مسلط بر موضوع داعش، می گوید یکی از مسائلی که البغدادی را نگران می کند، اینکه مطمئن شود اطرافیانش به او خیانت نمی کنند چون ایالات متحده آمریکا برای دستگیری او ٢٥ میلیون دلار جایزه اعلام کرده است. برای همین به اعتقاد الهاشمی، الان یکی از مهم ترین دغدغه های البغدادی این خواهد بود که کسی جاسوسی اش را نکند و به طمع جایزه به فکر لودادن او نیفتد. الهاشمی می افزاید: «خلیفه ای که سرزمین خودش را از دست داد، نمی تواند برای همیشه فراری باقی بماند».

نیروهای مشترک کردی-عربی تاکنون توانسته اند بخش های بزرگی از شهر موصل در عراق را از سیطره داعش خارج کنند. آنها همچنین موفق شده اند شهر «رقه» مرکز داعش در سوریه، را محاصره کنند. البغدادی در سال ٢٠١٤ با تصرف موصل در آنجا اعلام خلافت کرد و او همچنین طمع آن را داشت که روزی به خلافت بغداد برسد. نام واقعی البغدادی (٤٦ساله) «ابراهیم السامرایی» است. او در سال ٢٠١٣، دو سال بعد از مرگ «اسامه بن لادن»، رهبر القاعده از این تشکیلات جدا شد. البغدادی در خانواده ای دیندار رشد کرد و دروس فقه اسلامی را در بغداد خواند. در سال ٢٠٠٣ بود که به گروه های سلفی جهادی پیوست. آن زمان آمریکایی ها او را بازداشت و بعد از یک سال آزاد کردند زیرا تصور می کردند او غیرنظامی است.

جایزه ٢٥ میلیون دلاری

الهاشمی می گوید، البغدادی فردی خجالتی و محافظه کار است. این اواخر در مرزهای عراق و سوریه و مناطق خالی از سکنه دیده شده است. جایی که می شود به راحتی هواپیماهای بدون سرنشین و افراد خارجی را شناسایی و کنترل کرد. برنامه مبارزه با تروریسم وزارت خارجه آمریکا جایزه ای ٢٥ میلیون دلاری را برای البغدادی تعیین کرده است. چنین جایزه ای برای بن لادن و «صدام حسین» دیکتاتور عراق نیز تعیین شده بود کما اینکه برای «ایمن الظواهری» جانشین بن لادن هم چنین جایزه ای تعیین شده است. هرچند این جوایز نتوانست جای صدام یا بن لادن را نشان دهد اما تحرکات و تماس های آنها را خیلی محدود کرد.

«فاضل ابورغیف»، کارشناس امور گروه های افراطی که ساکن بغداد است، می گوید: «جایزه برای او نگرانی و تشنج را به دنبال دارد و از تعداد مراقبانش می کاهد. او دیگر نمی تواند بیش از ٧٢ ساعت در یک جا بماند».

طالبانی می گوید: «بغدادی در تحرکاتش به شدت متشنج شده است. دایره افراد خاص و مورد اعتماد او روزبه روز تنگ تر می شود».

آخرین سخنان ضبط شده البغدادی دو هفته بعد از شروع نبرد موصل بود که در آن طرفدارانش را به نبرد با کافران تشویق کرد و گفت: «از خون هایشان نهرها به راه بیندازید».

مقامات آمریکایی و عراقی در عین حال می گویند، هنوز البغدادی در ورای فرماندهی و مدیریت عملیات موصل و رقه قرار دارد و به لحاظ شخصی سالم است. با این حال امکان تعیین جایی که او حضور دارد غیرممکن است.

البغدادی از تلفن همراه استفاده نمی کند. تعدادی نامه نگار نزد او هستند تا با معاونان اصلی اش در تماس باشند. این معاونان عبارت اند از «ایاد العبیدی» وزیر دفاع و «عیاد الجمیلی»، مسئول امنیتی داعش. گزارشی که چندی پیش تلویزیون بغداد پخش کرد و در آن گفت الجمیلی کشته شده، قابل استناد نیست.

الهاشمی می گوید البغدادی از خودروهای عادی یا وانت بارهای کشاورزان استفاده می کند و همیشه یک راننده و دو نگهبان با او هستند. اطرافیان البغدادی منطقه را به خوبی می شناسند.

دولت آمریکا نیروی ویژه ای را برای تعقیب البغدادی قرار داده که شامل نیروهای عملیات ویژه و عناصری از سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی آی ای) و سازمان های اطلاعاتی دیگر و نیز ماهواره ها مخصوص جاسوسی است. طالبانی می گوید باید تلاش بیشتری صورت گیرد تا به نفوذ او خاتمه داده شود زیرا «هنوز او رهبر تشکیلات داعش بوده و بسیاری به خاطر او جنگ را ادامه می دهند و هنوز به لحاظ ریشه ای چیزی تغییر نکرده است». او در پایان می افزاید: «او اگر کشته یا اسیر شود، مادام که با افراط گرایی مقابله نشده باشد، میراثش و میراث دولت خلافتش باقی خواهد ماند».

منبع: رویترز