دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

ارتش ولایی حافظ استقلال و تمامیت ارضی


ارتش ولایی حافظ استقلال و تمامیت ارضی

حفظ استقلال ملی و تمامیت ارضی كه به مفهوم حفظ كشور از خطر دخالت بیگانگان و تهدیدهای نظامی سایر كشورها است در شرایطی به دست می آید كه كشورمان دارای یك ارتش قدرتمند و تحت امر مقام معظم ولایت باشد و این ارتش همراه با سایر نیروهای مسلح به عنوان نگهبانان و محافظان كشور, امنیت لازم را جهت به نتیجه رسیدن قابلیت های علمی, اقتصادی, تكنولوژیكی, انسانی, استراتژیكی و این مرز و بوم ایجاد كنند

از سال ۱۳۴۲ كه نهضت اسلامی حضرت امام خمینی(ره) به صورت علنی شروع شد، همواره سخنان و رهنمودهای ایشان به گوش آحاد مردم ایران، از جمله ارتشیان می رسید و زمینه های لازم برای تشكیل حكومت اسلامی و ولایی را در دل و فكر آنان ایجاد می كرد.

امام خمینی(ره) در پیام های اولیه خود خطاب به ارتشیان در اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ فرمودند: ما می دانیم كه صاحب منصبان ارتش، درجه داران محترم، افراد نجیب ارتش با ما در این مقصد همراه و برای سرافرازی ایران فداكار هستند... من برای نجات اسلام و ایران به آنها دست برادری می دهم(۱) با این پیام و سایر سخنان روشن و منطقی امام خمینی(ره)، در ارتش افراد مبارز و معتقدی مانند سپهبد صیادشیرازی، سپهبد قرنی، سرلشكر فلاحی، سرلشكر نامجو، شهید كلاهدوز و هزاران نفر دیگر به مخالفت با رژیم شاه پرداختند و با فریاد اسلام طلبی خود، تصویری از اسلام را در ارتش شاهنشاهی كشیدند.

این افراد با اقدام های خود سرآغاز وحدت و همدلی ارتشیان با رهبر و ولایت آینده شان شدند و می توان گفت كه موجب شدند تا زمان به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، به جز شماری از ارتشیان صاحب منصب و وابسته به رژیم شاه، بقیه آنان هیچگاه راضی به درگیری مستقیم با طرفداران نهضت اسلامی مردم ایران نبودند.

سرانجام در اسفند ماه ۱۳۵۶ كه نشانه های پیروزی نهضت اسلامی آشكارتر شده و در دل ارتشیان منتظر، نور امیدی جهت رهایی از سلطه استعمار ایجاد شده بود، گروهی از آنان با نوشتن استفتا نامه ای به محضر امام خمینی(ره) ، ضمن اعلام آمادگی خود جهت حمایت از ایشان درباره تكلیف میهنی و اسلامی خویش چنین سؤال كردند: مسلماً خاطر مبارك از این سنت معموله مستحضر است كه همه افراد ارتش در موقع اخذ سردوشی یا اخذ درجه درباره حفظ تاج و تخت رژیم سلطنتی به خداوند و قرآن كریم قسم یاد می كنند، مستدعی است نظر و فتوای خودتان را در مسأله عدول از این قسم و پیوستن به نهضت عظیم اسلامی بیان فرمایید؟ ایشان هم در جواب فرمودند: قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و كسانی كه به این نحو قسم خورده اند باید برخلاف آن عمل كنند.(۲) با این رهنمود، بر شمار ارتشیان حمایت كننده از نهضت امام خمینی(ره) افزوده شد و آنان در بسیاری از موارد، حمایت علنی خود را اعلام می كردند، به طوری كه امام خمینی(ره) درباره این اقدام ارتشیان در آن زمان فرمودند:...اینها تكلیف شرعی، ملی، كشوری خودشان را داشتند و به ملت ملحق شدند و پشتیبانی از نهضت اسلامی ملت را كردند، ما از آنها تشكر می كنیم...(۳)

با پیروزی انقلاب و تشكیل نظام جمهوری اسلامی، ارتش ولایی حیات خود را شروع كرد و از آن زمان تاكنون، دوران پرفراز و نشیبی را جهت حمایت از فرمانده خود كه ولایت مطلقه فقیه است و استقلال ملی و تمامیت ارضی كشور طی كرده است. دلیرمردان ارتش جمهوری اسلامی به تبعیت از سالار و سرور شهیدان، حضرت امام حسین(ع) برای سربلندی و سعادت ابدی از هر خطری جانانه استقبال و با فداكاری و ایثار، اقدام های دشمنان ولایت و كشور را در ابتدایی ترین مراحل آن خنثی كرده اند.

در نخستین روزهای پیروزی انقلاب، دشمنان داخلی و خارجی نهضت اسلامی كه از پیوستن ارتشیان به نظام جمهوری اسلامی خشمگین شده و در تلاش جهت جدا كردن این دو از یكدیگر بودند، از طریق افراد نادان و شاید جاسوس داخلی، نغمه شوم و خطرناك انحلال ارتش را سر دادند كه با عكس العمل آگاهانه و مدبرانه رهبر كبیر انقلاب اسلامی مواجه شدند و امام (ره) در پیامی با قاطعیت تمام، ضرورت وجود ارتش ولایی و مكتبی شدن آن را اعلام كرده و در سال ،۱۳۵۸ روز ۲۹ فروردین را روز ارتش جمهوری اسلامی ایران نامیدند. در اصل ۱۴۳ و ۱۴۴ قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی نیز آورده شد: ارتش جمهوری اسلامی ایران، پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی كشور را بر عهده دارد و باید افرادی شایسته را به خدمت بپذیرد كه به اهداف انقلاب اسلامی، مؤمن و در راه تحقق آن فداكار باشند.(۴)

در نخستین ماه های پیروزی انقلاب اسلامی، ارتش ولایی به تنهایی وظیفه سترگ حفظ و حراست از نظام و میهن اسلامی را برعهده گرفت و توطئه های دشمنان را خنثی كرد.

دشمنان با استفاده از افراد نفوذی خود ماجرای كودتای نوژه را در تیرماه ۱۳۵۹ با هدف فتح ارتش و خاتمه انقلاب اسلامی ترتیب دادند كه عكس العمل بسیار مناسب ارتشیان در مقابل این كودتا، یكی از حركت های اصیل ارتش ولایی شد. حضرت آیت الله خامنه ای در این باره فرمودند: توطئه خطرناكی بود، اما این توطئه هم به وسیله ارتشی ها خنثی شد.

شاید ملت ایران نداند آن كسانی كه موجب شدند توطئه كودتای بسیار خطرناك پایگاه شهید نوژه خنثی شود، خود جوان های ارتشی بودند كه آمدند به ما اطلاع دادند... بعد هم عناصر دنبال كننده این قضیه خود نظامیان و ارتشی های متدین آن پایگاه بودند كه بیشترین نقش را در خنثی كردن آن كودتا داشتند... خود ارتش نگذاشت كه این چنگال دشمن به او وصل شود و توطئه های خود را در ارتش پیاده كند.(۵)

با شروع جنگ تحمیلی، با وجود این كه هنوز نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ، انسجام و هماهنگی لازم را به دست نیاورده بودند، در عین حال با توجه به وظیفه شان كه دفاع از استقلال و تمامیت ارضی كشور است از نخستین نیروهایی بودند كه به مقابله با دشمن متجاوز شتافتند و توانستند در یك جنگ نابرابر، با حمایت مردم كشورمان و رهنمودهای مقام ولایت، به دفاع همه جانبه از كشورمان بپردازند. نیروهای زمینی، هوایی و دریایی ارتش در ۸ سال دفاع مقدس ، حماسه ها و پیروزی های متعددی را برای مردم ایران به ارمغان آوردند و برای نخستین بار در تاریخ كشورمان توانستند بدون این كه حتی یك وجب از خاك میهن را به بیگانگان واگذار كنند، ندای مقام ولایت و رهبر خود را كه بیرون راندن متجاوز بود لبیك گویند.

در این دوران، ارتش ولایی نقش نوك پیكان را در قلب دشمن ایفا كرد و با نثار خون مطهر هزاران نیروی دلاور خود، دهه اول نظام جمهوری اسلامی را آبرومندانه پشت سر گذاشت. سپس با پایان یافتن جنگ، دوران بازسازی و تجدید قوای ارتش شروع شد كه الحمدالله نیروهای آن توانستند در این مرحله هم به موفقیت های بزرگی دست یابند و مانند سایر بخش های كشور، هر روز بر اقتدار خود در سایه رهنمودهای مقام ولایت بیفزایند.

اكنون با گذشت ۳ دهه از زمان تشكیل ارتش ولایی، این نیرو توانسته است با تكیه بر تجارب ارزشمند دفاع مقدس و تحت فرماندهی ولایت مطلقه فقیه، به عنوان یكی از مقتدرترین و باتجربه ترین ارتش های كلاسیك جهان با دریافت آموزش ها و مهارت های فنی و تخصصی، تهیه و ساخت تجهیزات و تسلیحات پیشرفته نظامی ـ كه هر روز نمونه ای از آنها به جهانیان معرفی می شود و در رزمایش های مختلف نظامی استفاده می شود ـ آمادگی خود را برای دفاع از تمامیت ارضی و استقلال كشور به رخ جهانیان بكشاند.

همه آحاد مردم ایران نیز با پشتیبانی كامل از ارتش ولایی، تصویری روشن ، هماهنگ و مقتدر از این مجموعه دارند و به صورت نافذ و متفكرانه می اندیشند كه چگونه ارتشیان در صحنه های نبرد بی امان حضور یافتند و سربلند و سرافراز از آن بیرون آمدند و اكنون نیز چگونه در عرصه اجتماع اسلامی همواره آماده و مهیا، با روحیه و كارآمد، منسجم و متمركز، حصار امنیت و مدار استقلال كشور اسلامی هستند. ملت می داند كه ارتش ولایی با همه ارتش های جهان اختلاف های زیاد و قابل توجه دارد كه با داشتن سلاح ایمان به خداوند متعال و حمایت همه جانبه مقام عظمای ولایت توانسته است آرامش را به متن جامعه اسلامی هدایت كند. به طوری كه مقام ولایت در این باره فرمودند: «توجه كنید كه فلسفه وجودی نیروهای مسلح همان چیزی است كه امیرالمؤمنین(ع) در فرمان معروف خود به مالك اشتر صادر كردند (فالجنود بأذن الله، حصون الرعیه) سربازان حصار ملت و كشورند. نقش حصار چیست؟

ایجاد امنیت برای مردم، وقتی یك ارتش و سازمان مسلح این مسئولیت را برای خود اساسی ترین محور تصمیم گیری و سازندگی بداند، آنگاه وضع خیلی فرق خواهد كرد، اگر ایمان به خدا و خود و هدف ها و آرمان های عالی در یك سازمان مسلح و در یك ارتش وجود نداشته باشد، هرچه به او تزریق كنند از بین می رود.»(۶)در جای دیگر نیز خطاب به ارتشیان می فرمایند:

بسا باشد كه مردی آسمانی

به جانی سرفرازد لشكری را

نهد بر جان یكی تیر و رساند

به اوج نیكنامی كشوری را (۷)

با این بیان، معظم له، نظامیان را مردان غیرتمندی می داند كه جان شریف را درطبق اخلاص نهاده و با شجاعت و شهامتی مثال زدنی در برابر هجوم دشمنان ملت سینه سپر كرده اند. چنین توصیفی از یك فرد نظامی برای آحاد این خیل آماده و گوش به فرمان، غرورآفرین و همچون دمی مسیحایی است كه بر پیكره جانی كه هر لحظه آماده جانفشانی است دمیده می شود و آنان را آماده دفاع همه جانبه از استقلال و تمامیت ارضی كشور می كند.

در این ارتش ولایی ، وفاق و یگانگی اصل است و همه با رعایت فرماندهی و وظیفه شناسی و اطاعت كامل از فرمانده خود در خدمت اسلام و جامعه مسلمین هستند، به گونه ای كه هیچ وقت فتنه و توطئه در آن راه ندارد و به قول رهبر معظم انقلاب (كلمه طیبه) است. اما دشمنان این ارتش و نظام ولایت، طاقت دیدن این استقلال و وحدت را ندارند و هر روز با توطئه های مختلف و تهاجم های سیاسی، اقتصادی، تبلیغاتی و فرهنگی گسترده، سعی می كنند كه نظر سایر كشورها را نسبت به آنان بدبینانه و با شك و تردید همراه كنند.

آنان چنین القا می كنند كه ایران دارای یك استراتژی توسعه طلبی است و درصدد تهاجم به دیگران پس از كسب آمادگی های لازم است، بنابراین باید از دستیابی این كشور به سلاح ها و تجهیزات پیشرفته نظامی و غیرنظامی جلوگیری كرد. همچنین آنان با نشر اكاذیب و جعل اخبار و شایعات بی اساس، درصدد هستند كه روحیه یأس و بدبینی را در درون مملكت بویژه نیروهای مسلح نیز ایجاد و با تشدید تحریم های سیاسی، اقتصادی و نظامی، كشورمان را از نظر جبهه داخلی تضعیف كنند كه البته با رهنمودهای مقام ولایت و آمادگی كامل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، دشمنان راه به جایی نخواهند برد.

● نتیجه گیری

حفظ استقلال ملی و تمامیت ارضی كه به مفهوم حفظ كشور از خطر دخالت بیگانگان و تهدیدهای نظامی سایر كشورها است در شرایطی به دست می آید كه كشورمان دارای یك ارتش قدرتمند و تحت امر مقام معظم ولایت باشد و این ارتش همراه با سایر نیروهای مسلح به عنوان نگهبانان و محافظان كشور، امنیت لازم را جهت به نتیجه رسیدن قابلیت های علمی، اقتصادی، تكنولوژیكی، انسانی، استراتژیكی و... این مرز و بوم ایجاد كنند.

به عبارت دیگر برای رسیدن به استقلال و حفظ تمامیت ارضی، كسب و توسعه عوامل و مؤلفه های قدرت نظامی نسبت به سایر كشورها ضرورتی حیاتی دارد. الحمدالله در حال حاضر، ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان ارتش ولایی كه در آن ایمان به خداوند متعال و پیروی از دستورات ولایت مطلقه فقیه به تعهد درونی تبدیل شده، توانسته است با مجهز شدن به تسلیحات و تجهیزات پیشرفته نظامی، از یك سو به حمایت از نظام و ثبات آن و از سوی دیگر به حفظ تمامیت ارضی و استقلال كشور بپردازد. در چنین شرایطی باید همه آحاد ملت و سطوح مختلف حاكمیت نیز زیر نظر ولایت مطلقه فقیه، خود را ملزم به یاری ارتش ولایی بدانند. والسلام.

علی حسین احمدی ـ روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی ایران

پی نوشت ها:

۱- صحیفه نور، ج،۱ ص۴۷

۲- همان، ج،۲ ص۳۵

۳- قسمتی از بیانات امام خمینی(ره)در بهشت زهرا، ۱۳۵۷‎/۱۱‎/۱۲

۴- قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اصل ۱۴۳ و ۱۴۴

۵- از سخنان رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز ارتش در جمع فرماندهان آجا، ۷۴‎/۱‎/۳۰

۶- از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان و كاركنان آجا به مناسبت روز ارتش، ۸۲‎/۱‎/۲۷

۷- از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در مراسم دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه های سه گانه ارتش، ۸۳‎/۷‎/۲۲