چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

بستن زخم‌ها با بخیه


بستن زخم‌ها با بخیه

بخیه از روش‌های رایج برای بستن زخم‌هاست که به دلیل قابلیت استفاده برای اغلب آسیب‌های پوستی، جزو رایج‌ترین روش‌های ترمیم به حساب می‌آید. برای ترمیم آسیب‌های وارده به پوست، …

بخیه از روش‌های رایج برای بستن زخم‌هاست که به دلیل قابلیت استفاده برای اغلب آسیب‌های پوستی، جزو رایج‌ترین روش‌های ترمیم به حساب می‌آید. برای ترمیم آسیب‌های وارده به پوست، عضله، تاندون و حتی مخاط می‌توان از بخیه استفاده کرد. بخیه به دلیل آن که دست پزشک را برای ترمیم به خوبی باز می‌گذارد به عنوان روش انتخابی برای ترمیم اغلب زخم‌ها شناخته شده است.

برای ترمیم زخم‌های آلوده، عمقی، با لبه‌ای نامنظم، زخم‌هایی که بخشی از بافت از بین رفته باشد و کشش موجود بر لبه‌های پوست زیاد باشد، بخیه یک روش انتخابی مفید است. گاهی پزشکان از بخیه برای کاهش کشش موجود در کناره‌های زخم استفاده کرده و سپس برای نزدیکی لبه‌های زخم از روش دیگری همچون نوارچسب استفاده می‌کنند.

مواد بخیه‌ای به ۲ دسته جذبی و غیرجذبی تقسیم می‌شوند؛ نخ‌های جذبی برای بستن زخم در لایه‌های عمقی، درون دهان و لب استفاده می‌شوند و برای بستن لایه‌های سطحی از نخ‌های غیرجذبی استفاده می‌شود. رایج‌ترین نخ غیرجذبی نایلون است که در اورژانس کاربرد فراوانی دارد. این نخ کاربری راحتی داشته، به خوبی گره می‌خورد و بدن به آن واکنش کمی نشان می‌دهد.

معایب بخیه

ـ برای بخیه‌زدن نیاز به بی‌حسی وجود دارد و همین باعث می‌شود که انجام آن در کودکان کم‌سن با دشواری همراه باشد. علاوه بر بی‌حسی، برای زدن بخیه لازم است که وسایل مخصوصی همچون سوزن‌گیر، پنس و قیچی به صورت استریل در اختیار باشد. تمامی موارد یاد شده باعث می‌شود تا انجام بخیه به کاری زمانگیر و دشوارتر از روش‌های دیگر ترمیم زخم بدل شود.

ـ اثرات زیبایی بخیه در زخم‌های سطحی نسبت به چسب بافتی یا نوار چسب ناگوارتر است.

ـ به دلیل آن که نخ به عنوان جسم خارجی در محل زخم است، خطر عفونت در بخیه بیشتر می‌شود.

ـ نیازمند مراجعه برای در آوردن آن پس از اتمام زمان لازم برای ترمیم است.

زمان کشیدن بخیه به محل بستگی دارد. برای زخم‌های صورت مدت ۵ ـ‌ ۳ روز و برای بخیه در دست و پاها تا ۲ هفته زمان نیاز است.

در انتها فراموش نکنید که استفاده و عدم استفاده از هر یک از روش‌های ترمیم زخم را به پزشکی موکول کنید که از چگونگی استفاده، عوارض و کارایی آن روش اطلاع کافی داشته باشد. استفاده خودسرانه از هر روشی از روش‌های ترمیم زخم‌ها، ممکن است سیر درمانی را به تاخیر انداخته یا با عوارضی از نظر زیبایی و ترمیم زخم همراه باشد.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس