جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مانکن های عراقی پس از جنگ
بیش از چهار سال پس از اینکه لباس های گرانقیمت و ارزشمند طراحان برتر عراقی در چپاول های پس از حمله آمریکا به عراق، به غارت رفت؛ این طراحان با انواع مدل های بین النهرینی باستانی به فشن بازگشته اند.
اکنون آنها آماده هستند تا آخرین کارهای خود را در یک صحنه بین المللی به نمایش بگذارند؛ شاید نیویورک، شاید پاریس، هرجایی به جز بغداد.
می رامو(May Rammo) مدیر سالن های فشن بغداد گفت:« ما مانند پروانه کار می کنیم. به آهستگی و بی صدا. ما نمی خواهیم توجه ها را به خودمان جلب کنیم. اگر برای دولت کار کنید، خود را در معرض هجوم و حمله قرار داده اید.»
او در یک ساختمان سه طبقه در بغداد، که ترجیح می دهد مکان آن ناشناخته بماند، یک تیم شامل ۳۰۷ طراح، هنرمند، گلدوز و قلابدوز، خیاط زنانه و مدل را سرپرستی می کند. این گروه لباس ها و پیراهن هایی را خلق می کنند که سبک و مدل آنها به ۵۰۰۰ سال قبل یا بیشتر بازمی گردد.
هنرمندان تصاویر را از سفالها و نقاشی های باستانی کپی می کنند، طراحان از آنها اقتباس می کنند، کارشناسان پارچه های تهیه شده از الیاف طبیعی را از بازارهای محلی تهیه می کنند، قلابدوزان و گلدوزان آنها را تزئین می کنند و خیاطان آنها را به صورت پیراهن هایی می دوزند که مدل ها بعدا آنها را نمایش دهند.
این لباس های نفیس و با ارزش دست دوز که نقش و نگارهای رنگارنگی دارد، دوره سومریان(۲۳۳۰- ۵۰۰۰ قبل از میلاد)، دوره بابلیان(۲۳۳۰- ۱۷۵۰ قبل از میلاد) و دوره آشوریان(۱۸۰۰-۶۱۳) تا آغاز دوران اسلامی در قرن ششم پس از میلاد را نشان می دهند.
رامو گفت:« آنها بسیار با ارزش هستند و غیر قابل تخمین و قیمت گذاری هستند. این لباس ها برای فروش نیست. تهیه و تکمیل بعضی از آنها، یک سال طول کشیده است. چگونه می توانید بر روی آن قیمت بگذارید؟ بسیاری از افراد دوست دارند که این مدل ها را خریداری کنند، اما ما این پیراهن ها را خلق می کنیم تا فرهنگ خود را ارائه بدهیم. آنها تنها برای دیدن و لذت بردن است.»
رداها و لباس های بلند و گشادی که پادشاهان و ملکه های بین النهرین- منطقه بین دو رودخانه دجله و فرات- آنها را می پوشیدند، منحصرا از موادی تهیه شده است که در آن زمان موجود بوده است.
رامو گفت:« فقط پارچه های ابریشمی، نخی و پشمی؛ بدون هیچ الیاف مصنوعی.»
سالن فشن های عراق با حمایت وزارت فرهنگ عراق، در سال ۱۹۷۰ با هدف حفاظت از فرهنگ عراق باستان تاسیس شد.
این تیم برای مدت ۳۳ سال، صدها پیراهن را تولید کرد. شیرین محمد، یکی از اعضای اصلی این سالن گفت:« شاید حتی هزاران پیراهن. این مدل ها در نمایش های فشنی که بیشتر شبیه تئاتر بوده است تا راهروهای نمایش فشن امروزی، به نمایش گذاشته شده است.»
زمانی که سربازان آمریکایی در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کردند، موجی از افراد غارتگر و وحشی آزاد شد، هنرهای باستان وحشیانه مورد هجوم قرار گرفت و آثار هنری ارزشمند عتیقه و تاریخی غارت و چپاول شدند.
شیرین محمد، زن مجرد کردی که دهه ۴۰ عمر خود را می گذراند، با خوشحالی اقرارمی کند که زندگی خود را در این سالن فشن گذاشته است. او که از سال ۱۹۷۸ در این سالن عراقی مشغول به فعالیت است، در یکی از روزهای آپریل ۲۰۰۳ به این ساختمان رسید؛ آسمان آبی و نیلگون بود، اما هوا مملو از شومی بود. ساختمان غارت شده بود و آن را آتش زده بودند. او به خاطر می آورد که یک ماه تمام گریه کرده بود. تهاجم عراق ۳۳ سال تلاش را در یک روز نابود کرد.
او گفت:« من بی حس شده بودم. ۳۳ سال کار در طول یک روز نابود شده بود. پیراهن ها یا غارت شده بودند یا سوخته بودند. همه چیز از بین رفته بود. من شوک شده بودم. اینها خانه و خانواده من بود که خراب و چپاول شده بود.»
نجات کدوم(Najat Kadum) خیاط زنانه ۵۱ ساله ای که ۱۸ سال در این سالن خیاطی کرده است، در حالی که روسری زرد رنگی به سر داشت و مشغول دوختن پیراهنی بود که تصویری از بر تخت نشستن حمورابی پادشاه بابلی در دوران ۱۷۵۰-۱۷۲ قبل از میلاد بر روی آن دیده می شد، گفت که با دیدن خرابی و از بین رفت کارهای خود، دچار افسردگی شده بود. او گفت:« بیشتر آنها را برده بودند. تعدادی هم که مانده بود، سوخته بود.»
چند ماه پس از این ویرانی، تیم گرد هم جمع شدند و دوباره کار را شروع کردند. آنها تا کنون کار خود را متوقف نکرده اند.
صدیق، زن ۵۱ ساله که روسری سفیدش تا پایین کشیده شده بود و تقریبا چشم های او را پوشانده بود، گفت:« ما چهار سال است که اینجا را بازسازی می کنیم و از آن زمان حدود ۵۰ لباس جدید را تهیه کرده ایم.»
رامو گفت:« ما حالا دوباره آماده هستیم تا به اطراف سفر کنیم. ما دوست داریم به نیویورک یا پاریس برویم، اما به کمک مالی نیاز داریم.»
زمان حسین، مدل عراقی گفت که از به نمایش گذاشتن فرهنگ و تمدن خود احساس غرور و افتخار می کند. او گفت:« ما شوهای غربی اجرا نمی کنیم. بلکه این نمایش ها ترجیحا فلکورلیک، فرهنگی و هنری هستند.»
یک مدل بلوند گفت که او می ترسد که بگوید یک مدل است، زیرا افراد افراطی ممکن است به او حمله کنند. او گفت:« جامعه بی انصافانه و غلط به ما نگاه می کند و می گوید این شغل در جامعه عرب جایگاهی ندارد. من امیدوارم که این دیدگاه جامعه در مورد زنان تغییر کند. جامعه ما مدلها را مسخره می کند.»
رامو در حقیقت پناهگاهی برای هنرمندان عراقی ایجاد کرده است. او در حالی که لبخند می زد گفت:« ما مانند آهنربا هستیم. هر هنرمندی که می خواهد کار کند، درهای سالن ما به روی او باز است.»
منبع:afc /ترجمه:دوخت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست