شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
رفیق و ۱۲۰ دشمن
کسی به تنهایی نمیتواند نخستوزیر کشور یا در کل سیاستمدار معروفی را ترور کند.
به تازگی رئیس کمیته تحقیق ترور رفیق حریری گزارش داد که احتمالاً ۱۲۰ نفر در ترور او دست داشتهاند و ۸ ماه برای این کار برنامهریزی کردهاند. ولی مگر رفیق حریری چه کسی بود؟
رفیق حریری سال ۱۹۴۴ در شهر «صیدا» لبنان به دنیا آمد. خانواده او نه ثروتمند بودند و نه شهرت داشتند. حریری در رشته بازرگانی تحصیل کرد و مدتی هم در لبنان حسابدار بود. او برای کار به عربستان رفت و مدتی در این کشور زندگی کرد. استعداد فوقالعاده او در فعالیتهای اقتصادی باعث شد تا کمکم بتواند در شرکتهای مختلف ترقی کند و از یک حسابدار ساده به مدیر اقتصادی و سپس سرمایهگذار تبدیل شود. او در بازگشت به لبنان با تأسیس شرکتی فعالیتش را دنبال کرد. بعد سهام بانکهای خصوصی را خرید و سپس وارد ساختمانسازی و صنعت شد. در آخر هم صاحب یک ایستگاه رادیویی، یک شبکه تلویزیونی و چند روزنامه و مجله شد. ثروت رفیق حریری مدام افزایش پیدا میکرد و در دهه ۱۹۸۰ او وارد فهرست ۱۰۰ ثروتمند بزرگ جهان شد.
فعالیتهای اقتصادی رفیق حریری کاملاً قانونی بود و به دلیل اینکه او توانست به اقتصاد لبنان هم کمک کند در این کشور مورد توجه قرار گرفت. او همزمان با اقتصاد وارد سیاست هم شد. در این هنگام جنگ داخلی ۱۵ساله در کشور لبنان به تازگی تمام شده بود و حریری از سال ۱۹۹۲به عنوان نخستوزیر لبنان شروع به بازسازی این کشور جنگزده کرد. او برای بار دوم هم از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ نخستوزیر لبنان شد. وضعیت سیاسی و جغرافیایی لبنان به گونهای است که کشورهای اطراف نفوذ زیادی در آن دارند. رفیق حریری به همین دلیل با بعضی از جریانهای سیاسی اختلافات زیادی پیدا کرده بود. او در سال ۲۰۰۴ پس از کشمکشهای فراوان استعفا داد، ولی به علت قدرت اقتصادی، محبوبیت مردمی و سابقه سیاسی هنوز هم از شخصیتهای مهم لبنان به شمار میآمد. در ۱۴ فوریه (۲۶ بهمن) ۲۰۰۵ رفیق حریری که به همراه گارد محافظ خود سوار بر چند خودروی ضدگلوله در بیروت حرکت میکرد، بر اثر یک انفجار بسیار شدید کشته شد. در محل انفجار گودال بزرگی ایجاد شد. اجساد ۱۵ نفر کاملاً متلاشی شده و تعداد زخمیها به بیش از ۱۰۰ نفر رسید. نمای ساختمان هتل «سنت جورج»، که در کنار محل انفجار بود، کاملاً فرو ریخت.
سیاستمداران لبنانی همدیگر را به دست داشتن در ترور مردی که به او آقای لبنان میگفتند، متهم کردند و سرانجام از بازرسهای بینالمللی خواستند تا در باره ترور حریری تحقیق کنند. گروه تحقیق در همان ابتدا اعلام کرد که این ترور کار یک گروه تروریست معمولی نیست و احتمالاً نیروهای دولت کشوری خاص یا واحدهای ارتشی توانستهاند این ترور بزرگ را انجام دهند.
رفیق حریری زمانی که در عربستان کار میکرد با همسرش «نازک» آشنا شد و ازدواج کرد. او ۵ پسر و یک دختر داشت. سعد حریری، فرزند او، اکنون یکی از فعالان سیاسی لبنان است.
خانواده حریری الان ثروتمند و مشهور هستند.
محمد سرابی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست