چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ایران, برنده چوگان عربی
تنش در رابطه میان تهران ریاض همچنان ادامه دارد. ایران در تازه ترین موضعگیری در قبال دخالت خاندان سعود در ماجراهای داخلی بحرین بار دیگر با توسل به زبان تهدید به این کشور هشدار داد. مشاور رهبری ایران در امور نظامی سردار صفوی در گفتگو با خبرنگاران در این خصوص میگوید: حضور نظامی و دخالت سیاسی عربستان در بحرین منجر به تنش بیشتر در منطقه خواهد شد. خاندان سعود باید بدانند که روزی احتمال تکرار این حادثه در ریاض هم وجود دارد و در آن شرایط عربستان هم میتواند با همین منطق که در منامه مطرح کرد؛ هدف اشغال دیگران قرار گیرد.
سایت ریل کلیر پالیتیک در این خصوص مینویسد: پس از حمله ایالات متحده به عراق برخی تحلیلگران ادعا کردند که ریاض هم میتواند هدف حملات ایران قرار گیرد! این ادعا در حالی مطرح شد که جمهوری اسلامی ایران در سی سال گذشته تاکنون به هیچ کشوری حمله نکرده و داستان عربستان به دلیل حضور مکه و مدینه منوره در این کشور برای ایران بسیار متفاوت است.
این سایت در ادامه مینویسد: از زمان آغاز تنشها در بحرین این نخستین بار بود که یک مقام ایرانی اینچنین موضعگیری سختی در قبال ریاض داشت. سابقه میان ریاض و تهران از سال ۱۹۷۹ تاکنون تیره و تار است. انقلاب اسلامی ایران به شدت به مذاق خاندان سعود ناخوشایند آمد.
با حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی و برکناری صدام حسین که سابقه خصومت با ایران در هشت سال جنگ تحمیلی را به اثبات رساند؛ قدرت شیعیان در منطقه افزایش یافت. قدرت گیری شیعیان در منطقه به شکل غیرمستقیم به معنای افزایش قدرت ایران است. سخنان سردار صفوی به منزله نخستین باری بود که ایرانیها اینچنین موضعگیری جدی در مقابل بحرین داشتند.
سوال اینجاست که چرا ایران در این روزهای بحرانی به این موضعگیری روی آورد؟ خاندان سعود به این دلیل دست خود را به دخالت نظامی در بحرین آلوده کردند که مانع از سقوط اهل تسنن شوند. آل خلیفه در بحرین اقلیت مذهبی و البته حاکمیت را در اختیار دارند. خاندان سعود در عربستان به خوبی متوجه تبعاتی هستند که قدرت گیری شیعیان در بحرین میتواند برای آنها به همراه داشته باشد. بر همین اساس برای نخستین بار عربستان سعودی خود را در منطقه درگیر دخالت نظامی در بحرین کرد. ۱۵۰۰ سرباز ارتش عربستان راهی بحرین شدند تا نقش مانع قدرت گیری شیعیان را بازی کنند.
ریل کلیر در ادامه مینویسد: عربستان سعودی در کوتاه مدت موفق به حفظ قدرت آل خلیفه شد. این موفقیت هرچند کوتاه مدت ایران را ناخرسند کرده است. ایران از سوی خاندان آل خلیفه به دخالت در امور بحرین و کمک نظامی به شیعیان متهم شده است، البته این اتهام هیچ گاه اثبات نشد. ایران اکنون به این نتیجه رسیده که باید کاری ورای از صدور بیانیههای سیاسی انجام دهد. تهران باید اعتراضها در کشورهایی مانند بحرین را مدیریت کند.
ایرانیها اکنون به خاندان سعود هشدار داده اند که آنها نیز میتوانند در منامه سهم خواهی کنند و برای این سهم خواهی نیروی نظامی به این کشور اعزام کنند. البته بسیاری از تحلیلگران سیاسی خاورمیانه ادعا میکنند که تهران تنها و تنها تهدید میکند و حقیقت این است که این کشور عاقلتر از خاندان سعود است که خود را درگیر فعالیت نظامی در کشور برادر و همسایه جنوبی خود کند.
ریل کلیر در پایان مینویسد: ایران به دنبال بهره برداری از ترس خاندان سعود است. وهابیون از بی ثباتی واهمه دارند و این مساله زمانی بیشتر به چشم آنها میآید که در شرق عربستان هم شیعیان تاثیر گرفته از قیام هم مسلکهای خود در بحرین دست به اعتراضهای پراکنده زده اند. خاندان سعود مدتهاست که تهران را متهم به ترویج بی ثباتی در منطقه میکنند. این خاندان ادعا میکنند که دولتمردان ایرانی در خلق و یا تشویق بی ثباتی در منطقه در حقیقت قدرت گیری خود را میبینند.
خاندان سعود نمیتوانند به عدم حمله ایران به عربستان مطمئن باشند. با این همه ایرانیها هم برای واقعی نشان دادن تهدیدهای خود باید از چالشهای جغرافیایی و استراتژیک بسیاری در منطقه عبور کنند. خاندان سعود متحد و رفیق شفیق واشنگتن در منطقه است اما هیچ گاه مایل به اتحاد نظامی تمام عیار با کاخ سفید نشینها نبوده است. آخرین باری که خاندان سعود با امریکاییها وارد اینچنین ائتلاف و اتحادی شدند به سال ۱۹۹۱ میلادی باز میگردد و جنگ نخست خلیج فارس. این جنگ و این اتحاد به خلق القاعده در عربستان منتهی شد.
ایرانیها مدتهاست که به دنبال تثبیت نقش خود به عنوان رهبر در منطقه هستند. در جمله بندی سردار صفوی هم این کنایه وجود داشت که ریاض باید نقش راهبردی ایران را بپذیرد. خاندان سعود به خوبی میداند که ایران برای رسیدن به این هدف نیازی به ورود به جنگ با عربستان ندارد. تلاشهای عربستان برای مقابله با شیعیان و به شکل خاص ایران در نهایت به ضرر این کشور در منطقه تمام خواهد شد. تنش خاندان سعود با شهروندان غیر نظامی کشوری مانند بحرین در دراز مدت کینه ای از این خاندان در منطقه متولد خواهد کرد. این خصومت عربی هم مادر ادامه یافتن این خصومت ها در منطقه خواهد بود. ایران بی شک برنده این قمار عربی میشود. آری!
منبع: سایت دیپلماسی ای
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست