پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

عصر جنگ های مسلمانان


عصر جنگ های مسلمانان

ساموئل هانتینگتون استاد كرسی سیاست و حكومت در دانشگاه هاروارد و ارائه دهنده نظریه معروف برخورد تمدن ها , درویژه نامه سال ۲۰۰۲ مجله نیوزویك در هفته نخست ماه ژانویه ۲۰۰۲ مقاله ای با عنوان عصر جنگ های مسلمانان به چاپ رسانده است كه ذیلاً از نظر گرامی تان خواهد گذشت

ساموئل هانتینگتون استاد كرسی سیاست و حكومت در دانشگاه هاروارد و ارائه دهنده نظریه معروف "برخورد تمدن ها"، درویژه نامه سال ۲۰۰۲ مجله نیوزویك (در هفته نخست ماه ژانویه ۲۰۰۲) مقاله ای با عنوان "عصر جنگ های مسلمانان " به چاپ رسانده است كه ذیلاً از نظر گرامی تان خواهد گذشت . هانتینگتون در این مقاله كه عمدتاً معطوف به واقعه ۱۱ سپتامبر و تأثیرآن در اتحاد غرب در برابر جهان اسلام است گرچه تا حد زیادی همان مسیر نظریه برخورد تمدن ها را دنبال می كند، اماچرخش به اعتدال و اظهارنظرهای منصفانه در مقاله "عصر جنگ های مسلمانان " محسوس است .

عصر جنگ های مسلمانان زمانی آغاز شد كه در دهه ۱۹۸۰ جنگ سرد رو به پایان نهاد. در سال ۱۹۸۰ عراِ به ایران تجاوز كرد و درنتیجه آن دست كم ۵۰۰ هزار نفر كشته و صدها هزار نفر مجروح به جای ماند. در همان حال تجاوز شوروی به افغانستان منجر به ظهورشمار زیادی از مجاهدان افغان شد كه تا سال ۱۹۸۹ شوروی را مجبور به عقب نشینی كرد. این پیروزی با كمك فناوری امریكا، پول عربستان و امریكا و حمایت و آموزش پاكستان و مشاركت هزاران رزمنده از دیگر كشورها و به طور عمده از كشورهای عربی و اسلامی به دست آمد.بعدها در سال ۱۹۹۰ صدام حسین با هدف انضمام خاك كویت ، به این كشور حمله كرد كه ایالات متحده با تشكیل ائتلاف بین المللی متشكل از چندین كشور از جمله كشورهای مسلمان وی را شكست داد.در دهه ۱۹۹۰ خشونت هایی در میان كشورهای اسلامی و غیراسلامی نیز روی داد، از جمله در بوسنی ، كوزوو، چچن ، آذربایجان ،تاجیكستان ، كشمیر، هند، فیلیپین ، اندونزی ، خاورمیانه ، سودان و نیجریه ، مجاهدین افغانی از نیروهای اصلی شركت كننده در بسیاری از این مناقشات و نیز در سازمان های تروریستی اسلامی در كشورهای مختلف جهان بودند. در اواسط دهه ۱۹۹۰ عمده منازعات قومی در جهان مابین خود مسلمانان و یا بین مسلمانان و غیرمسلمانان روی داده است . در بررسی ای كه مجله اكونومیست انجام داده است مسلمانان ازمجموع ۱۶ اقدام مهم تروریستی در بین سال های ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۰ در ۱۱ تا ۱۲ مورد آن مسؤولیت و نقش اصلی داشته اند. پنج كشور از هفت كشور موجود در فهرست كشورهای حامی تروریسم وزارت امور خارجه امریكا، مسلمانان هستند، همچنان كه اكثر سازمان های تروریستی خارجی موجود در فهرست وزارت خارجه چنین هستند. در مقابل ، نیروهای مسلح امریكا در ۱۷ عملیات نظامی بر ضد مسلمانان شركت نموده است كه بیش از دو سوم آنها مربوط به مسلمانان بوده است . این در حالی است كه مسلمانان تنها یك پنجم جمعیت جهان را تشكیل می دهند.

مسلمانان علیه ایالات متحده

جنگ جدید كه مقام های دولتی بدان چنین صفتی داده اند و با رویداد خشونت آمیز ۱۱ سپتامبر آغاز شد چندان جدید نیست . بلكه تداوم وتشدید الگوهای خشونت در میان مسلمانان است . هر چند كه پیش از این تروریسم اسلامی به طور پراكنده وجود داشته و در مقام مقایسه نسبتاً محدود بوده است . ۲۹۹ نفر در جریان حمله به مقر نیروی دریایی امریكا در بیروت در سال ۱۹۸۳ كشته شدند، ۲۷۰ نفر با انفجارهواپیمای شماره ۱۰۳ پان امریكن در سال ۱۹۸۸ و ۲۴۰ نفر در جریان حملات صورت گرفته به سفارتخانه های امریكا در افریقا در سال ۱۹۸۸ به قتل رسیده اند، كشورها و گروه های مختلف اسلامی در این حوادث دخیل بوده اند. اما در آغاز سال ۱۹۹۳، عمده حملات به تأسیسات امریكا ظاهراً از جانب اسامه بن لادن صورت گرفته است . ۱۱ سپتامبر روشن ساخت كه وی دارای شبكه گسترده تروریستی جهانی است كه احتمالاً در ۴۰ كشور دیگر نیز دارای شاخه است كه هر یك نیز دارای منابع مالی و انگیزه های كافی برای حملات مشابه می باشند. همچنین برای نخستین بار شبكه ای اقدام به حمله به داخل امریكا و ایجاد خسارات هنگفت نمود كه این اقدامات وی ، امكان وقوع حملات بیولوژیكی و شیمیایی و تا حد كمتری احتمال حملات هسته ای در آینده را تقویت نمود. به این ترتیب عصر جنگ های مسلمانان به داخل امریكا كشیده شد.بدون تردید مسؤولیت هر یك از جنگ های خاص متوجه افراد متفاوتی است به گونه ای كه حكومت سودان مسؤؤل استمرار جنگ علیه مسلمانان ، و دولت اسراییل باعث و بانی انتفاضه دوم است كه با شهرك سازی و تداوم حضور نظامی در ساحل غرب و نوار غزه مسبب آن شده است . اما به طور كلی عصر جنگ های مسلمانان ریشه در عوامل كلی تری دارد. این موضوع شامل ماهیت پیروی از آیین و اعتقادات اسلامی نمی شود همچنان كه در آیین مسیحیت ، پیروان دین مسیح در صورت تمایل می توانند از آن برای توجیه صلح و جنگ استفاده كنند.عوامل جنگ های معاصر مسلمانان ریشه در سیاست و نه در آیین دینی قرن هفتم دارد.

افزایش بیداری اسلامی

نخست ، یكی از تحولات اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی در چند دهه گذشته ، تجدید حیات بیداری ، نهضت ها و هویت اسلامی در میان مسلمانان تقریباً در سراسر جهان بوده است . خیزش و تجدید حیات اسلامی تا حد زیادی واكنشی است نسبت به مدرنیزاسیون و جهانی شدن كه از جهات گوناگون سازنده بوده است . سازمان های اسلام گرا درصدد برآمده اند تا نیازهای گوناگون شمار فزاینده شهرنشینان دركشورهای اسلامی را در زمینه های تأمین اجتماعی ، هدایت اخلاقی ، رفاه ، خدمات بهداشتی ، آموزش ، كمك به بیكاران ـ به طور كل همه نوع خدماتی را كه دولت های اسلامی غالباً فراهم نمی سازند، مهیا نموده و تأمین كنند. علاوه بر این ، در بسیاری از جوامع اسلامی ، اسلام گراها ازمخالفان اصلی اقدامات سركوبگرانه شدید دولت هایشان هستند. خیز اسلامی همچنین از تعداد اندكی از افراطیون برای تأمین تسلیحات درجنگ علیه غیرمسلمانان حمایت كرده اند.دوم ، در سراسر جهان اسلام به ویژه در میان عرب ها گلایه ، خشم ، حسادت و دشمنی نسبت به غرب و ثروت ، قدرت و فرهنگ آن وجوددارد. بخشی از این وضعیت نتیجه امپریالیسم و استیلای غرب بر جهان اسلام در بیشتر سالیان قرن بیستم است . بخشی نیز نتیجه سیاست های خاص جهان غرب از جمله اقدام امریكا علیه عراِ از سال ۱۹۹۱ و تداوم روابط نزدیك میان ایالات متحده و اسراییل می باشد.واكنش مسلمانان نسبت به فساد، عدم كارآمدی و سركوب دولت های خودشان و نیز حمایت غربی ها از رژیم سركوبگر آنها، بسیار گسترده بوده است .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.