چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بی احترامی در دنیای مجازی تاملی در ارتباط از راه ایمیل
احتمالاً شما هم ایمیلهایی با محتوای تند و غیرمحترمانه و حتی سرشار از ناسزا دریافت كرده اید و شاید خودتان چنین ایمیل هایی را فرستادهاید. تامل درباره این پدیده می تواند بیانگر نوعی بی توجهی به افرادی كه با آنها از طریق ای میل ارتباط برقرار كنیم باشد؛ به این معنا كه در ارتباط اینترنتی برخلاف ارتباط مستقیم و غیرمجازی نیاز به ابراز خودكار توجه و احترام به عنوان پیش شرط ارتباط وجود ندارد و احتمالاً بسیاری از افرادی كه ای میل های تند و توهین آمیز برای افراد ناآشنا می فرستند، غیرممكن است در یك ارتباط با یك فرد غریبه به صورت رودررو چنین سخنانی را اظهار كنند. تا حدی این تفاوت را می توان بر مبنای خصوصیات واضح ای میل توضیح داد:
اول آنكه: ای میل معمولاً به طور خودانگیخته و فوری نوشته می شود و بنابراین احتمال بسیاری وجود دارد چیزهایی با عجله در یك ای میل نوشته شود كه اگر زمانی را صرف تامل می كرد آنها را بیان نمی كرد.
دوم آنكه: اینترنت ارتباطی تقریباً گمنامانه را تسهیل می كند. بنابراین ما در زندگی های مجازی مان بر روی اینترنت با احتمال بیشتری ممكن است با افرادی ارتباط برقرار كنیم كه هرگز ملاقاتشان نكرده ایم و قرار هم نیست ملاقاتشان كنیم و آنها هم چیزی درباره ما نمی دانند. در چنین وضعیتی احتمال بیشتری وجود دارد كه ما با این افراد به طریقی رفتار كنیم كه گویی آنها سوژه های كاملاً انسانی نیستند.
سوم آنكه: ارتباط از طریق اینترنت همراه با فاصله ای جغرافیایی است كه بسیاری از موانع را كه برای ابراز رفتار پرخاشگرانه در دنیای واقعی و غیرمجازی وجود دارد برطرف می كند.
دست كم به خاطر فرستادن ای میلی توهین آمیز مشتی حواله صورت شما نمی شود، در حالی كه در ارتباطی رودررو چنین واكنشی به ناسزاگویی بسیار محتمل است. گرچه همه این عوامل مهم هستند، اما تنها بخشی از ماجرا را بیان می كنند. امری كه به همان اندازه مهم است این كه قواعدی كه ما برای استفاده از ای میل آموخته ایم بسیار سردستی تر از سایر اشكال ارتباط نوشتاری است. برای مثال بسیاری از افراد هنگام نوشتن ای میل به قواعد نامه نویسی مانند ادای احترام آغازنامه، استفاده از حروف بزرگ، جملات كامل، عبارت تعارف آمیز انتهای نامه و مانند آن و حتی گاهی املای صحیح كلمات فكر نمی كنند. امتیاز این غیررسمی بودن در مرتبه اول افزایش سرعت است؛ اما این امتیاز در اغلب موارد به قیمت بی توجهی به شخصی كه ای میل را می خواند تمام می شود.
قواعد استفاده از ای میل براساس این فرض هستند كه در ارتباط بیش از همه محتوای پیام است كه اهمیت دارد و نه برداشت ها و احساسات شخصی كه پیام را دریافت می كند این نحوه ارتباط بسیار متفاوت از نوشتن نامه معمول است كه در آن بسیاری قواعد سبكی سنتی، كه برخی از آنها هنوز هم رایجند، دقیقاً برای برقراری ارتباطی محترمانه، گرچه كلیشه ای، با دریافت كننده نامه به كار می روند مثلاً عدم ابراز احترام در ابتدای یك نامه كاغذی در بسیاری اوقات علامتی از بی احترامی شمرده می شود. ادعای من این نیست كه افرادی كه با یكدیگر ای میل مبادله می كنند برای همه احترامی قائل نیستند، مسلماً در بسیاری موارد این گونه است. مسئله اصلی این است كه ضرورتی برای نشان دادن چنین توجه و احترامی احساس نمی شود. در بسیاری از ای میل های كوتاه و سطحی كه افراد روزانه برای یكدیگر می فرستند چنین توجهی دیده نمی شود؛ و در نتیجه گرایشی به بی توجهی به اینكه ای میل ها چه اثری برگیرنده دارد، هنگامی كه محتوای پیام چنین توجهی را ایجاب می كند (مثلاً هنگامی كه ای میلی توهین آمیز فرستاده می شود) وجود دارد.
به عبارت دیگر غیررسمی بودن و سرعت ارتباط از راه ای میل در شرایطی معین ضرورت مسلم اخلاقی رفتار با افرادی را كه با آنها ارتباط برقرار می كنیم به عنوان سوژه های كامل انسانی برهم می زند. آیا فیلسوفان نسبت به این گرایش ایمن هستند؟ متاسفانه خیر. برای امتحان می توانید به بعضی از ایمیل هایی كه درباره منازعه فلسطین و اسرائیل رد وبدل شده است در آرشیو (Philos-۱ http://listserv.lir.ac.uk/archives/philos-۱.html) فهرست پستی (mailing list) اصلی فیلسوفان بریتانیا مشاهده كنید. از خواندن این ای میل ها چیزی درباره خاورمیانه نخواهید آموخت اما شواهد بسیاری خواهید یافت كه فیلسوفان در زندگی های مجازی شان چقدر بد رفتار می كنند. جرمی استنگروم دبیر بخش رسانه «مجله فیلسوفان» و یكی از ویراستاران كتاب «آنچه فیلسوفان به آن می اندیشند» (انتشارات Continum) است.
جرمی استنگروم
ترجمه علی ملائكه-
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست