چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
استادی که در کلاس درس شاگردش حاضر شد
«ابوزکریا یوحنا بن ماسویه» (درگذشت ۸۵۷ میلادی) از پزشکان برجسته گندی شاپور بود که به دعوت خلیفه عباسی به بغداد رفت و در آنجا به آموزش پزشکی پرداخت. ابن ماسویه کتابی در چشم پزشکی نوشت که به زبان عربی موجود است و کهن ترین کتاب چشم پزشکی دوره اسلامی به شمار می آید. می گویند چون در دوره اسلامی تشریح انسان جایز نبود، به تشریح میمون می پرداخت. «ابن ماسویه» به داشتن زبان تیز و بی پروایش مشهور بود و سخنان کنایه آمیزش گاه چنان گیرا بوده که در تاریخ ثبت شده است. برای مثال «ابن ندیم» در کتاب الفهرست می نویسد روزی به یکی از درباریانی که او را آزار رسانده بود، گفت؛ «اگر نابخردی و نافهمی که در وجود توست به فراست تبدیل می شد و آن را بین صد سوسک توزیع می کردند، هر یک از آنان در معرفت از ارسطو پیش می افتاد،» یکی از شاگردان این پزشک چیره دست ولی تندزبان، به نام «حنین بن اسحاق»، روزی در کلاس درس با پرسش های بی پایان خود استادش را کلافه کرد.
استاد از کوره در رفت و بر سر حنین فریاد زد؛ «برو به همان جا که از آنجا آمدی. به نظر من تو هم باید بروی مانند همشهری های دیگرت در حیره صرافی کنی. دست از پزشکی بردار. این برای تو شغل نمی شود،» نوشته اند که «حنین» از این سخن بسیار آزرده خاطر شد و تصمیم گرفت با آموختن زبان یونانی و دست یافتن به کتاب های پزشکان یونانی پاسخی عملی به سخنان تحقیرآمیز استادش بدهد. چنین کرد و از پزشکان برجسته روزگار خود شد، به گونه یی که «جبرئیل بختیشوع»، پزشک گندی شاپوری که حنین نزد او شاگردی کرده بود، او را «استاد حنین» صدا می کرد، حال آنکه هنوز به ۲۰سالگی نرسیده بود.
«حنین بن اسحاق» با پشتیبانی «بنوموسی» (پسران موسی بن شاکر خراسانی) کار ترجمه آثار یونانی به عربی را آغاز کرد. روزی چند برگ از ترجمه های او را به ابن ماسویه نشان دادند و او در پاسخ گفت؛ «چنین ترجمه یی کار بشر معمولی نیست، مگر اینکه ارواح مقدس او را در این کار یاری کرده باشند.» هنگامی که دریافت آن ترجمه ها کار حنین است، گفت؛ «به حنین بگویید من افتخار می کنم اگر اجازه بدهد از این پس از جمله دوستانش باشم.» «حنین» در بغداد تدریس پزشکی را آغاز کرد و «جبرئیل بختیشوع» ۷۰ساله، بی آنکه احساس حقارت کند، در جلسه درس اش حاضر می شد. نوشته اند گاهی «ابن ماسویه» نیز در مجلس درس اش حاضر می شد، یعنی در کلاس درس شاگرد خود که روزی با گفتار تندش او را از مجلس درس بیرون کرده بود.
برای آگاهی بیشتر؛
قفطی. تاریخ الحکماء (ترجمه فارسی از قرن یازدهم هجری). به کوشش بهمن دارایی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ دوم ۱۳۷۱.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست