یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

آرتور آسا برگر و دفترچه هایش



      آرتور آسا برگر و دفترچه هایش
محمد احمدی

آرتور آسا برگر، استاد بازنشسته رشته ارتباطات دانشگاه ایالتی سن فرانسیسکو، اردیبهشت ماه سفری به ایران داشت. برگر 82 ساله هشت سخنرانی در دانشگاه تهران و چند سخنرانی دیگر در مراکز علمی و دانشگاهی دیگر در تهران، شیراز و اصفهان انجام داد. برگر در جریان مجموعه سخنرانی های خود در در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به دانشجویان، پژوهشگران و نویسندگان توصیه کرد دفترچه یادداشت های روزانه تهیه کنند و هر روز ایده ها، افکار و برنامه های خود را در این دفترچه ها بنویسند.

آرتور آسا برگر[1]، استاد بازنشسته رشته ارتباطات دانشگاه ایالتی سن فرانسیسکو، اردیبهشت ماه سفری به ایران داشت. برگر 82 ساله هشت سخنرانی در دانشگاه تهران و چند سخنرانی دیگر در مراکز علمی و دانشگاهی دیگر در تهران، شیراز و اصفهان انجام داد. برگر در جریان مجموعه سخنرانی های خود در در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به دانشجویان، پژوهشگران و نویسندگان توصیه کرد دفترچه یادداشت های روزانه تهیه کنند و هر روز ایده ها، افکار و برنامه های خود را در این دفترچه ها بنویسند. برگر گفت که بیش از 60 سال است که هر روز یادداشت های خود را در دفترچه هایش می نویسد و این کار به او کمک کرده است که به ایده ها و افکارش نظم بدهد و نوشتن برایش آسان تر شده است. اما برگر در دفترچه هایش چه چیزهایی می نویسد و توصیه هایش برای نوشتن یادداشت های روزانه به نویسندگان و پژوهشگران چیست.

برگر در جریان سخنرانی های خود در ایران گفت که  از سال 1956 تا به امروز به شکل منظم و روزانه در دفترچه های یادداشت روزانه خود می نویسد و تا پیش از سفر به ایران 95 دفترچه یادداشت روزانه را به پایان رسانده است. او همچنین گفت که در حال تکمیل دفترچه شماره 96 است که بخش عمده آن را مشاهدات و برداشت هایش از سفر به ایران تشکیل می دهد. برگر تاکنون بیش از 60 کتاب در حوزه های مختلف مرتبط با مطالعات رسانه و ارتباطات و مطالعات فرهنگی[2] نوشته است. برگر در سخنرانی های دانشگاه تهران گفت که تقریبا تمامی کتاب هایش را با استفاده از مطالبی که در دفترچه های یادداشت های روزانه خود نوشته بود نوشته است. البته تاکید کرد که آنچه او در دفترچه هایش می نویسد نه متن کتاب ها بلکه طرح کلی کتاب ها و ایده های مختلف در مورد موضوعات کتاب است.

برگر در کتاب "روش های تحقیق در مطالعات رسانه و ارتباطات"[3] می نویسد: "شما می توانید در زمینه ایده ها، امیدها، افکار، چیزهایی که برایتان اتفاق افتاده است و یا هر چیز دیگر بنویسید. به عبارتی، شما مجموعه ای مستند در زمینه زندگی و ایده های خودتان (که می توانید در سال های آتی به آن دسترسی داشته باشید) درست می کنید. من گاهی مواد و ایده هایی که چند سال قبل تر در دفترچه های یادداشت روزانه نوشته ام را استفاده می کنم. حدس زدن این که این ایده ها چه زمانی به کارتان می آیند دشوار است." (ص. 295).

البته برگر میان یادداشت های روزانه[4] و خاطره نویسی روزانه[5]  تفاوت قائل می شود. او می گوید خاطره نویسی روزانه بیشتر  بر روابط شخصی متمرکز است و ماهیتی عاطفی و خصوصی دارد اما یادداشت های روزانه بیشتر برای ثبت و پرورش ایده ها و افکار است و در واقع دفتر تمرین یک نویسنده است.

"یک نکته مهم که باید در مورد دفترچه یادداشت های روزانه بدانید این است که با نوشتن در این دفترچه ها ذهن شما ایده های جالبی که داشته اید ولی از وجود آن ها مطلع نبودید را به ضمیر خودآگاه شما می آورد؛ ایده هایی که نوشتن شان موجب می شود از ناخودآگاه شما فراخوانده شوند. و فرایند نوشتنِ مداوم موجب بروز ایده ها و افکار جدیدِ مفید می شود. [به عبارتی] ایده های  جدید موجب شکل گیری ایده های جدید دیگر می شوند." (جعبه ی ابزار نویسنده دانشگاهی: راهنمای کاربران[6]؛ ص.26).

توصیه های عملی برگر برای نوشتن یادداشت های روزانه شامل موارد زیر است:

o       از دفترچه هایِ با جلد سخت و شیرازه قوی استفاده کنید

o       تمامی صفحه ها را شماره گذاری کنید

o       با جوهر تیره بنویسید

o       از صفحه آخر برای نوشتن نمایه راهنمای دفترچه استفاده کنید

o       برای همه یادداشت ها تاریخ روز نگارش را یادداشت کنید

o       چند صفحه را برای "طوفان فکری[7]" و نوشتن ایده های متنوع در مورد یک موضوع خالی بگذارید

o       از پایین صفحه ها برای نوشتن آدرس های اینترنتی یا آدرس های ایمیل استفاده کنید

o       هر روز دست کم 15 دقیقه را به نوشتن در دفترچه یادداشت های روزانه اختصاص دهید

o       دفترچه ها را شماره گذاری کنید و برایشان عنوان انتخاب کنید

و در آخر؛

" [...] اگر می خواهید توانایی های نویسندگی خود را افزایش دهید، نوشتن یادداشت های روزانه -که دربرگیرنده کلنجار رفتن با ایده ها و انجام کارهای دیگر است- ابزاری مهم است. ابزاری که می تواند به پیشرفت هایی منجر شود که هیچگاه انتظارش را نداشتید. هر چه بیشتر بنویسید، نوشتن آسان تر می شود و شما هم نویسنده بهتری می شوید. ... من در دفترچه های یادداشت های روزانه ام در مورد چیزهایی که [در کتاب ها] "می خواهم بنویسم" می نویسم. بعد با استفاده از کامپیوتر و بر اساس آن چه در دفترچه نوشته ام می نویسم. سپس در دفترچه ام درباره آنچه [با کمک کامپیوتر] نوشته ام می نویسم. و این فرایند به همین شکل ادامه پیدا می کند و هر چه کتاب های بیشتری می نویسم، فکر نوشتن کتاب های جدید دیگر به ذهنم خطور می کند" (جعبه ی ابزار نویسنده دانشگاهی: راهنمای کاربران؛ ص.29).

 

 

[1] Arthur Asa Berger

[2]  برگر همچنین چند رمان نوشته است. یکی از رمان های برگر با عنوان " دورکیم مرده است! شرلوک هلمز به نظریه اجتماعی وارد می‌شود" با ترجمه شهناز مسمی‌پرست و شهرزاد قانونی به همت انتشارات آگه در ایران منتشر شده است.

[3] Berger, A. A. (2013). Media and communication research methods: An introduction to qualitative and quantitative approaches. SAGE Publications.pp. 294-297.

[4] journal

[5] diary

[6] Berger, A. A. ( 2008). The academic writer’s toolkit: A user’s manual. Left Coast Press. Pp. 25-29.

[7] Brainstorming

ahmadimhd@gmail.com

پرونده محمد احمدی در انسان شناسی و فرهنگ

 

دوست و همکار گرامی


چنانکه از ​فعالیت های داوطلبانه کانون ​«انسان شناسی و فرهنگ» و ​مطالب منتشر شده​ در سایت آن​ ​بهره می برید و انتشار آزاد این اطلاعات ​و استمرار این فعالیت ها را مفید می دانید، لطفا در نظر داشته باشید که در کنار همکاری علمی، نیاز به کمک مالی همه همکاران و علاقمندان نیز وجود دارد. کمک های مالی شما حتی در مبالغ بسیار اندک، می توانند کمک موثری برای ما باشند.

لطفا کمک های خود را به حساب زیر واریز کنید و در صورت دلخواه با ایمیل به ما اطلاع دهید.

شماره حساب بانک ملت: 117360766


شماره شبا: IR98 0120 0000 0000 0117 3607 66


شماره کارت: 7634-4916-3372-6104


به نام آقای رضا رجبی