چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

چشم انداز عمومی ازقوم شناسی در کردستان



      چشم انداز عمومی ازقوم شناسی در کردستان
جمال ارشدي

سرزمین کردها (کردستان)ناحیه‌ای است که در آن  یکی از بزرگ‌ترین جماعت قومی خاورمیانه در              آن با جمعیتی بین 25الی 30میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند و از نظر موقعیت سیاسی بین بخش‌های مهمی از ترکیه،‌ ایران، عراق  و سوریه تقسیم شده است.کردستان متشکل از دو کلمه «کرد» و پسوند «ستان» به معنی مکان است. کردستان مکان و سرزمین کردها می باشد. ناحیه ای است در ایران واقع شده است. کلمه کردستان برای اولین بار بطور رسمی در دوره سلجوقی بکار برده شد و از آن پس ثبت گردید.(ویکی پدیا)
بسیاری نام کرد وکردستان را شنیده اند بی آنکه ازگذشته وهویت آن ها اطلاعاتی کافی داشته باشند . اصولا کردها کیستند وکردستان کجاست ؟ این ها سوالاتی هستند که احتمالازهن  رهگذاران کنجکاو ازخود خواهند پرسید.
مردم کرد ازاقوام ایرانی تبار هستند که در سرتاسر ایران پخش شده اند ونیزمردمانی هستند که دربخش های دیگر از خاورمیانه وآسیای مرکزی زندگی می کنند.
کردها در سرتاسر ایران در استان های کردستان، ایلام ، آذربایجان غربی ، بلوچستان ، کرمانشاه، همدان، لرستان ، خراسان شمالی ، خراسان رضوی ، گیلان ، مازندران، قزوین ، کرمان، استان فارس زندگی می کنند.
ریشه های این قوم را می توان در ایران باستان جستجو کرد . تمام سرزمین کردستان اززمان امپراطوری مادتاسال 1514 میلادی یکی ازایلات ایران بوده است که درجنگ چالدران براثر شکست شاه اسماعیل صفوی از سلطان سلیم اول عثمانی بخشی ازسرزمین کردستان از ایران جداشد که با پایان جنگ جهانی اول کردستان تقسیم گردید که امروزه بین سه کشور ترکبه ، عراق وسوریه قرار دارد.
از منظرملی گرایان کردکردستان بر بخشی از کل سرزمین اطلاق می‌شود که کردها در آن سکونت دارند.که کردستان ایران نیز خود یک سوم سرزمین های کرد نشین را شامل می شود علاوه بر این منطقه بسیاری از کردان هستند که خارج از این منطقه ودر این استان ها  زندگی می‌کنند: استان‌ های کرمانشاه، ‌ایلام، آذربایجان غربی، خراسان شمالی
از نظر مولفه های قومی کرد ها دارای سنت فرهنگی مشترک و احساس هویتی که آن را از گروه‌ها و جوامع دیگر متمایز کرده و از لحاظ ویژگی‌های خاص فرهنگی از سایر اعضای جامعه خود متمایز می‌شود لذا در این مطالعه بااستفاده از روش اسنادی و با استفاده از اسناد و مدارک تاریخی برخی از ویژگی‌های قومی و هویتی قوم کردرا باتاکید آن دراستان کردستان(ایران) مورد بررسی قرار خواهیم داد.

برای خواندن این مقاله در زیر کلیک کنید :

 

 

 

 

 

پیوستاندازه
11565.doc174 KB