سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
شیوه زیست به مثابه فرهنگ: حکایتِ کفش و فرش
چه عواملی در شکلگیری هویت آدمها به عنوان متعلقان این یا آن گروه قومی یا دینی خاصی مؤثرند و باعث میشوند کودک خود را از همان نخستین سالهای زندگی مسلمان، مسیحی، ارمنی، زرتشتی و غیره بداند؟ خواهید گفت: زبان، اعتقادات و باورها، جشنها، موسیقی ملّی و در یک کلام، فرهنگ. امّا این فرهنگ جزئی هم دارد که گاه آن قدر پیشپاافتاده به نظر میآید که اکراه داریم آن را هم جزئی از فرهنگ به حساب آوریم. این عامل که گاه نقش مهمتری در شکلگیری احساس تمایز قومی یا ملّی دارد، شیوه زیست روزمره است. شیوه زیست به مثابه فرهنگ.
برای نمونه، آداب ورود به خانه با کفش یا بدون کفش. یکی از اولین چیزهایی که باعث میشد (و تا حدودی تا امروز هم میشود) که کودک ارمنی تمایزی میان خود و باقی جامعه احساس کند تفاوت رفتار بین ارامنه و غیرارامنه در این زمینه است. مهمان که به خانه ما میآمد دَم در کفشهایش را در نمیآورد و ما وقتی بزرگ شدیم و دوست غیرارمنی پیدا کردیم و با آنها رفتوآمد کردیم، یکی از کارهای دشوار همین باز کردن بند کفش پیش از ورود به خانهشان بود. در خانههای ما با کفش روی فرش میرفتیم و در خانه دوستان مسلمانمان پا گذاشتن روی فرش با کفش ممنوع بود. البته چیزهای دیگری هم بودند وابسته به همین عادت. در خانه دوستان غیرارمنی سفره روی زمین پهن میشد و چارزانو نشستن روی زمین برای صرف شام یا ناهار حکایتی داشت. آن قدر این پا و آن پا میکردیم و دوزانو و چارزانو میشدیم و به شکممان فشار میآمد، که غذای خوشمزه آن طور که باید نمیچسبید. غذا خوردن دور میز یا نشسته روی زمین، ارتباط مستقیم دارد با فرهنگ کفش و فرش. اگر قرار است سفره روی زمین پهن شود، درستتر آن است که دیگر با کفش روی فرش نرویم و برعکس اگر روی میز غذا میخوریم، شاید با کفش هم بشود روی فرش رفت.
امّا همین رفتار ساده تاریخچهای دارد. در خانههای ارامنه هم این دور میز غذا خوردن از دوره خاصی همهگیر شد؛ در سالهای مهاجرت گسترده ارامنه از روستاها به شهرها و تأثیرپذیری این شهرنشینان تازه از شیوه زندگی غربی. در دوران کودکی من، ما یک اتاق بیشتر نداشتیم، امّا گوشهاش میزی بود که روی آن غذا میخوردیم. امّا در اتاق پدر بزرگ ـ مادر بزرگ که در گوشه دیگری از همان حیاط بود، روی زمین سفره پهن میکردند. در نتیجه برای ورود به اتاق آنها، کندن کفش الزامی بود.
دیگر این که امروز، دست کم در میان طبقه متوسط شهری، در خانه مسلمانان هم میزوصندلی ناهارخوری و مبل از لوازم اصلی خانه است، در نتیجه آداب ورود به خانه با کفش در حال تغییر است. شیوه زندگی غربی به اقشار گستردهتری از جامعه تسری پیدا کرده و این امر با خود تغییراتی در آداب قدیمی را به همراه آورده است.
در این زمینهها شاهد یک جور همامیزی یا سازش یا گفتوگوی فرهنگها هم هستیم. راه حلهای وسط پیدا شده است. مثلاً ما در خانهمان آزاد گذاشتهایم که اگر مهمان خواست کفشهایش را بکَنََد و اگر نخواست، با کفش وارد شود. امّا خودمان با کفش وارد خانه نمیشویم. میدانم برخی از دوستانمان کفش مخصوص مهمانی دارند که کَف آن را حتی الامکان تمیز نگاه میدارند تا در مهمانیها کفششان را نکنندو در ضمن فرش صاحب خانه را هم زیاد کثیف نکنند. یا برخی از خانمها کفش سبُک مخصوصی در کیفشان دارند که دم در خانه مهمان به پا میکنند و با آن روی فرش میروند. این رفتارهای بینابینی جلوهای است از انطباق شیوه زیست سنتی با مقتضیات زندگی امروز.
فرهنگ کفش و فرش تنها نمونه کوچکی است از شیوه زیست به مثابه فرهنگ. نمونههای دیگر فراوانند و بسیاری از آنها با مسأله نظافت در ارتباطند. آداب توالت رفتن نمونه دیگری است. بسیاری از اینها ریشه در مفاهیم و ارزشهای اعتقادی دارند، امّا وقتی بدل به شیوه زندگی میشوند و در زندگی روزمره ریشه میدوانند، سختجانتر میشوند و چه بسا آدمی اعتقاد خاصی را کنار میگذارد یا نفی میکند، امّا شیوه زیست ناشی از آن همچنان به حیات خود در وجود او ادامه میدهد و احساس او را به عنوان عضوی از این یا آن گروه ملّی، دینی یا قومی تداوم میبخشد.
مطلب مشترک انسان شناسی و فرهنگ و دوهفته نامه "هویس"
پرونده ی «روبرت صافاریان» در انسان شناسی و فرهنگ
http://anthropology.ir/node/9574
<
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست