یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

فیلم مستند «القهوه»



      فیلم مستند «القهوه»
گروه اخبار

فیلم مستند «القهوه» ساخته مرتضی مطوری در بخش قوم‌شناسی جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران، سینما حقیقت به اثر برگزیده انتخاب شد.
جشنواره فیلم مستند سینما حقیقت یکی معتبرترین جشنواره فیلم مستند ایران به شمار می‌رود. در بخش قوم‌شناسی پنج فیلم در بخش مسابقه ملی حضور داشتند که فیلم «القهوه» توانست یکی از دو برگزیده این بخش باشد و موفق به کسب لوح تقدیر و جایزه این جشنواره شد.
 
 این فیلم مستند تا به حال در دو جشنواره شرکت کرده است. یکی جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران: سینما حقیقت و دیگری جشنواره ملی میراث نگاه در اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خوزستان، در آن جا نیز به عنوان اثر برگزیده در بخش میراث فرهنگی انتخاب شد و تندیس جشنواره را کسب کرد.
مردم عرب خوزستان همچون دیگر مردم کشور فرهنگ خاص خود را دارند، آداب، رسوم، جشن و اعیاد این مردم قابل تامل است و همچون دیگر اقوام هموطن دارای لباس و اشیای هویتی هستند. القهوه مستندی است قوم نگار که آداب مهمان نوازی عربهای خوزستان را به تصویر می کشد و به طور ویژه به جایگاه قهوه در مراسم این قوم می پردازد. مراسم قهوه خوری در گعده های خصوصی، عمومی و رسمی اجرا می شود. نوشیدن قهوه در بین این مردم دارای آداب و حساسیت های خاصی است که در قبل از نوشیدن و هنگام نوشیدن آدابی دارد که باید توسط میزبان و میهمان رعایت شود. در این فیلم سعی شده که اهمیت وجود قهوه در بین مردم عرب نمایش داده شود.
قهوه در ظرفی به نام دله ریخته می شود. دله قهوه یکی از اشیای و ابزارهای فرهنگی مردم عرب است که در مراسم‌های رسمی چه در کشورهای همسایه در مراسمات بین‌المللی و حتی در برگزاری‌های هیات دولت در خوزستان و بازدیدشان از مردم عرب هموطن، همواره از این وسیله در پذیرایی‌ها به عنوان نماد فرهنگی استفاده شده ‌است. این نماد را در کشورهای همسایه و همچنین کشورمان در شهرهای اهواز، آبادان، شادگان و... به صورت نمادی در ابعاد بزرگ‌تر در میدان شهر نصب‌شده می‌بینیم که حاکی از فرهنگ و هویت شهری است.