چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

فمینیسم و زیبایی شناسی



      فمینیسم و زیبایی شناسی
گروه کتاب و رسانه

فمینیسم و زیبایی شناسی( زن در تحلیل ها و دیدگاه های زیبایی شناختی)، نوشته  کارولین کرس میر، ترجمه افشنگ مقصودی، چاپ اول 1387، نشر گل آذین
از دیدگاه فمینیسم پیوند محکمی میان جنسیت و فرهنگ وجود دارد. به این معنا که جنسیت امر مهمی برای شکل گیری فرهنگ بوده است و خواهد بود. از طرفی الگوی سنتی همواره مردان را در جایگاه برتر از زنان قرار داده است.
این مسئله در هنر و زیبایی شناسی نیز دخیل است.  در دیدگاه سنتی، هنرمند و آفریننده، مفاهیمی مردانه  هستند. به این معنا که فقط مردان اند که هنر می آفرینند؛ حال آن که همیشه زنان هنرمند نیز وجود داشته اند. مرد است که در جایگاه برتر خالق اثر و در نتیجه نبوغ قرار می گیرد. از این رو هنر نیز دستخوش امور جنسیتی شده است.
امروزه هنر های فمینیستی ارزش های زیبایی شناختی زن را که در گذشته ستوده می شد کنار گذاشته اند و زیبایی شناسی زنانه ی دیگری را تعریف کرده اند. همچنین این که چگونه صنایع دستی که هنری غالبا ً زنانه به شمار می رود در زمره ی هنر های زیبا( که نبوغ، فردیت و مردانگی می طلبد) قرار نمی گیرد و این که چگونه آثار زنان جزو آثار کم ارزش قضاوت شده است و... از مسائل مطرح شده در این کتاب اند.
کتاب فمینیسم و زیبایی شناسی با عنون اصلی Gender and aesthetics  به جایگاه کلی جنسیت در هنر و زیبایی شناسی می پردازد. همچنین جایگاه زنان در هنر آفرینی و ابداع الگوهای هنری فمینیستی را بررسی می کند.
این کتاب شامل بخش های زیر است.

1-    هنرمندان و هنر   (تاریخچه، ایده هنرمند، ساخت هنر: تکی و گروهی، نبوغ،...)

2-    خوشی های زیبایی شناختی   (زیبایی شناختی، دیدگاه برک، دیدگاه کانت درباره ی داوری های زیبایی شناختی، تئوری های رفتار زیبایی شناسانه، خرده گیری فمینیست ها از بینش زیبایی شناختی،...)


3-     آماتورها و حرفه ای ها   (موسیقی، نبوغ و ذهن گرایی، نوشتن و فرختن، نگارگری، ژرف نمایی خطی،...)

4-    جنسیت گرایی پنهان   (خوراک و بازشناسی زیبایی، نگرش درونی و بیرونی، آیا آشپزی فرمی هنری است؟، خوراک همچون هنر،...)


5-    هنر چیست؟   ( تعریف ها و زمینه ها، هنر و ضد هنر، هنر فمینیستی و دگرگئنی انگاشت های هنری، اندام هنرمندان،...)

6-    خوشی های دشوار   ( والایی و بیزاری، بازبینی ذهن و بدن، لوسی آیریگارای: بازگویی ذهن زنانه، بیزاری همچون واکنشی زیبایی شناسانه، بیزاری: متن و چند معنایی آن،...)

 تلفن: 66970816