سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون


فلسفه کسب و کار جف بزوس مدیر عامل آمازون

جف بزوس در سال 1964 در ایالات متحده ی آمریکا به دنیا آمد. او از همان ابتدا عاشق کامپیوتر بود و در دانشگاه در رشته ها ی علوم کامپیوتر و مهندسی الکترونیک تحصیل کرد. او بعد از تمام کردن درسش، در «وال استریت» مشغول به کار شد. پس از گذشت چهار سال، شغل پرسود خود را رها کرد و در 30 سالگی آمازون را راه انداخت. آمازون به تدریج از یک کتاب فروشی آنلاین به بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی دنیا تبدیل شد. اما بزوس به این راضی نبود و وارد حوزه های جدیدی شد؛ مهم ترین آن ها شاید خرید روزنامه ی «واشنگتن پست» در سال 2013 باشد.

جف بزوس یکی از مدیران نامی دنیای تجارت است که گاهی نامش در سایه ی اسم دیگر بزرگان این عرصه کم رنگ می شود. این مدیرعامل خوش فکر توصیه هایی در زمینه ی کار آفرینی دارد.


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون

هنگامی که از کارآفرینان پرسیده می شود کدام چهره ی مطرح دنیا برای شما الهام بخش تر بوده است، اکثر آن ها نام هایی چون استیو جابز، ایلان ماسک، مارک زاکربرگ و بیل گیتس را مثال می زنند و کم تر کسی اسمی از جف بزوس، مدیر عامل آمازون می آورد. جف بزوس، به عنوان یک مدیر عامل تحلیل گر، هوشمند، خوش خنده و نابغه توجهی که لایق او است را به دست نیاورده است. او کاریزمای شخصیت استیو جابز را ندارد، مانند ایلان ماسک برند تسلا را مدیریت نمی کند، مانند زاکربرگ چهره ی شناخته شده ای نیست و مثل بیل گیتس هم به ثروتمندی شهرت ندارد. با این حال، بزوس ویژگی هایی دارد که می تواند برای هر کارآفرینی مفید باشد.

بزوس بیش از هر چیز یک فروشگاه خرده فروشی دارد و مانند دیگر اشخاص سرمایه گذار به یک حیطه ی کاری اکتفا نکرده و در شرکت Blue Origin سرمایه گذاری کرده است. این شرکت در زمینه ی فناوری های مربوط به فضانوردی فعالیت می کند.

درس های زیادی از فلسفه ی کسب و کار بزوس می توان گرفت که در ادامه به 8 مورد اشاره خواهیم کرد:


1. سرسخت و انعطاف پذیر باشید

بزوس بر این عقیده است که کارآفرین های خوب در عین سرسخت بودن، انعطاف پذیر هستند. بزوس در رابطه با سایت آمازون می گوید:"در چشم اندازهای خود سرسخت هستیم اما نسبت به جزئیات کار انعطاف به خرج می دهیم."


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
برای کار موفق باید سرسخت و انعطاف پذیر بود

بزوس در ادامه اضافه می کند:"اگر سرسخت نباشید زود تسلیم می شوید و اگر انعطاف پذیر نباشید سرتان محکم به سنگ می خورد و راه حل های مختلف حل مسائل را از دست خواهید داد." به گفته ی بزوس، " کاری که شما باید انجام دهید این است که بسته به موقعیت تعیین کنید که سرسختی به خرج دهید یا انعطاف پذیر باشید و این قسمت سخت کار شما است." کارآفرین ها اغلب افراد لجوج و سرسختی هستند که مهارت رهبری کردن را به طور ذاتی دارند. این مهارت کمک می کند تا آن ها بدانند که کفه ی ترازو را به سمت سرسختی یا انعطاف پذیر بودن سنگین کنند.

2. قانون دو عدد پیتزا

بزوس اعتقاد به تشکیل گروه های کوچک دارد. (شاید این تمایل ریشه در دورانی باشد که هنوز استارتاپ خود را راه اندازی نکرده بود.) او بر این عقیده است که برای کارهای تیمی باید "قانون دو پیتزا" حاکم باشد. به این معنا که تیم کاری شما باید به اندازه ای کوچک باشد که دو عدد پیتزا بتواند کل افراد تیم را سیر کند. در واقع دو پیتزا می تواند پاسخگوی 6 تا 7 نفر باشد.


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
بزوس پیشنهاد می دهد که تیم های کاری را تا حد امکان کوچک نگه دارید

همین تیم کوچک دو پیتزایی توانست گزینه ی Gold Box را در آمازون ایجاد کند. از نظر بزوس وقتی تیم کاری بزرگ تر می شود بازدهی آن کاهش پیدا می کند و این ناکارآمدی باعث می شود که تیم دستاورد ارزشمندی ارائه ندهد. از این رو بزوس پیشنهاد می دهد که تیم های کاری را تا حد امکان کوچک نگه دارید.

3. به استقبال تجربه های جدید بروید

بزوس می گوید:" اگر تجربه های خود را دو برابر کنید، میزان نوآوری شما در سال دو برابر خواهد شد."

بیشتر مدیران اجرایی اتفاق نظر دارند که کسب تجربه در کسب و کار یک عامل مهم و ضروری است. در واقع تجربه ها کمک می کنند تا نوآوری های جدید خلق شود و در بازار رقابت جایگاه خود را پیدا کند. شرکت خودروسازی از این مفهوم در ساخت خودروهای جدید خود استفاده می کند. در صنایع غذایی این تجربه ها منجر به تولید مواد غذایی جدید با طعم متفاوت می شود. کمپانی های خرده فروشی، فضای تجاری خود را تغییر می دهند. شرکت های دارویی بر پایه ی تجربه های خود داروی جدید تولید می کنند. شرکت های فناوری نیز دارای آزمایشگاه هستند و خیلی از کمپانی ها مانند گوگل به کارکنان خود اجازه می دهند که به کسب تجربه بپردازند.


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
به استقبال تجربه های جدید بروید

یکی از ارکان فرهنگ کاری آمازون، اشتیاق و جستجوگری است. در روزهای اولی که آمازون شروع به کار کرد، برای مدیران، این سوال ایجاد شده بود که چه مکانی را برای تبلیغات تلویزیونی خود انتخاب کنند. این بررسی ها 16 ماه طول کشید که نسبت به فرآیند تبلیغات کمپانی های دیگر بسیار طولانی تر بود. اما بزوس گفت:"آمازون به شکلی باورنکردنی روی بررسی تبلیغاتش اصرار داشت و این اصرارهایش با هزینه های زیادی همراه بود. اما نتیجه ی نهایی این بود که یک بار برای همیشه در این رابطه تصمیم بگیریم." بررسی های جف بزوس به این نتیجه رسید که تبلیغات توجیه اقتصادی ندارد و تنها می تواند جهش کوچکی در میزان فروش آمازون ایجاد کند. در نتیجه، با این که بحث و بررسی در مورد تبلیغات طولانی شد اما آمازون توانست استراتژی مفیدی برای خود تعریف کند.

4. شوق نوآوری داشته باشید

تا به حال به نوع ارائه ی خدمات آمازون توجه کرده اید؟ چنانچه نگاه عمیقی به این موضوع داشته باشید فلسفه ی بزوس در نوآوری را خواهید دید. بزوس را می توان یک آنتی استیو جابز نامید. اپل به معرفی تعداد محدودی محصول بسنده کرده است حال آن که در آمازون از شیر مرغ تا جان آدمیزاد پیدا می شود.


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
شوق نوآوری داشته باشید

برای بزوس نوآوری امر بسیار مهمی تلقی می شود. او تیم کاری خود را با کلماتی چون "پیشگام" و "جستجوگر" توصیف می کند. حتی خود بزوس یک مخترع است. برای مثال ساعت 10000 ساله، شرکت سفرهای فضایی Blue Origin و اجاق خورشیدی از دستاوردهای بزوس بوده است. او همواره از ابتکار عمل استقبال کرده و همکارانش را به آن تشویق می کند. یکی از علاقه مندی های بزوس کار تیمی و ایجاد طوفان فکری است. مهم نیست که شما به عنوان یک کارآفرین در چه زمینه ای فعالیت می کنید. تنها کافی است که به نوآوری عشق بورزید.

5. افکار بلند مدت داشته باشید

اگر تنها یک چیز کافی باشد که در مورد بزوس بدانید، چشم انداز بلند مدت او است. یک بار در مصاحبه ای با بزوس، از میزان رشد درآمد آمازون سوال شد و بزوس آمار دقیق آن را به خاطر نداشت. اتفاقی که برای یک مدیرعامل بسیار نادر است. او در ادامه گفت:" من به چند سال دیگر فکر می کنم و در حال حاضر اعداد و ارقام را فراموش کرده ام."


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
افکار بلند مدت داشته باشید

آمازون از سال 1994 شروع به کار کرد. طبیعتا در آن زمان وضعیت رایانه و اینترنت به شکل امروز نبود. به گفته ی بزوس آن روزها یکی از سخت ترین روزهای زندگی او بود. او با تلاش زیاد توانست یک میلیون دلار جمع آوری کند تا بتواند آمازون را حفظ کند. ضمن این که به دست آوردن همین یک میلیون دلار هم کار راحتی نبود. چرا که بزوس با حدود 60 نفر صحبت کرد که در نهایت 22 نفر راضی شدند به او 50000 دلار بدهند. در آن زمان مردم درکی از اینترنت نداشتند. بزوس می گوید:اولین سوالی که آن ها می ‍پرسیدند این بود:" حالا این اینترنت چیست؟" اما بزوس می دانست که مردم از آن برای خرید استفاده خواهند کرد. در واقع این موضوع چشم انداز بلند مدت بزوس بود.

بزوس در ادامه می گوید:تنها نگرش بلندمدت است که اجازه می دهد کاری هایی را که نمی توانیم تمامش کنیم به پایان برسانیم.

6. تجربه و اشتیاق به اختراع، نوآوری را رقم می زند

یکی از پایه های فرهنگ کاری آمازون اشتیاق به اختراع کردن است. از نظر بزوس نوآوری نتیجه ی اشتیاق به اختراع و کسب تجربه است. بزوس می گوید:"چنانچه می خواهید نوآوری داشته باشید کارهای کمی وجود دارد که باید انجام دهید."


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
اشتیاق نوآوری را رقم میزند


"اول از همه این که نوآوری قبل از هر چیز نوعی نگرش است. شما باید مردم را بخشی از کمپانی خود بدانید که از شما انتظار عرضه کردن یک پدیده ی جدید دارند. توجه داشته باشید که همه کس نمی توانند پیشتاز و جستجوگر باشند."

"لازمه ی نوآوری این است که خود را برای شکست آماده کنید. در مواقعی هم که نوآوری شما جواب می دهد باز هم ممکن است مردم استقبالی از آن نکنند و نسبت به نوآوری شما بی تفاوت باشند یا حتی آن را به باد نقد بگیرند. در اینجا اشتیاق است که به شما کمک می کند تا برای مدت طولانی صبر کنید تا بتوانید توجه عموم را به نوآوری خود جلب کنید."

7. به جای ارائه دادن با اسلاید، متن بدهید
درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
متن در ارائه بهتر از اسلاید است


بزوس در مصاحبه ای می گوید:"یکی از اشکال سنتی یک جلسه ی رسمی این است که فردی روبروی بقیه می ایستد و با اسلاید توضیحاتی می دهد. در صورتی که در این حالت شما اطلاعات خیلی کمی را می توانید منتقل کنید. طبیعتا این کار برای ارائه دهنده راحت است اما مسئله مخاطبان هستند که چیز زیادی متوجه نمی شوند. می توانید خیلی مواقع ارائه های خود را در 6 صفحه نوشته ارائه دهیم تا افراد بتوانند درک عمیق تری نسبت به ایده های ما داشته باشند."

8. نسبت به نیاز مشتری وسواس نشان دهید

بزوس بارها در مصاحبه های خود تاکید کرده است که ابتدا نیاز مشتری را کشف کنید و بعد وارد عمل شوید. او می گوید:"ما بر پایه ی رقابت کار نمی کنیم بلکه وسواس ما روی نیاز مشتری است."


درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون
نسبت به نیاز مشتری وسواس باشید


این نوع دیدگاه کاملا برعکس کاری است که کمپانی های دیگر انجام می دهند. آن ها ایده ها را بررسی می کنند. محصول یا خدمات خود را تولید می کنند و بعد منتظر استقبال مشتری هستند.

درسهایی از فلسفه ی کسب و کار بزوس مدیرعامل آمازون