چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
“بیماری مخملک” و علائم آن و راه درمان آن
مخملک یک بیماری است عفونی و مسری است و عامل بیماری بیشتر از طریق تنفس هوای آلوده و همچنین استفاده از وسایل مشترک آلوده مانند اسباب بازی و ظروف غذا انتقال می یابد. علایم مخملک معمولاً با سوزش و درد گلو، تب 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر شروع می شود. برای آشنایی بیشتر با این بیماری همراه ما باشید.
جوش های ریز و قرمز در بدن فرزندتان ظاهر شده که با دیدن آنها دست و پای خود را گم کرده اید. با دیدن این دایره های قرمز رنگ در بدن کودک تان، اگر بتوانید خونسردی خود را حفظ کنید، حتما به دنبال علت می گردید. شاید اگر بدانید این جوش های ریز که با تب و گلودرد همراه هستند نشانه یک بیماری شایع هستند، راحت تر بتوانید عکس العمل مناسب را نشان دهید.
مخملک یکی از بیماری های شایع بین کودکان است که شاید با دیدن علائم آن در فرزندتان دستپاچه شوید. اما لازم است نگرانی را از خود دور کرده و به دنبال شناخت و راه های مقابله با آن باشید. در این مطلب به شما می گوییم مخملک چیست و اگر فرزندتان میزبان مخملک شد، چه باید بکنید. به علاوه لازم است بدانید مخملک به دیگران هم قابل سرایت است و باید بتوانید از خود در برابر این بیماری محافظت کنید.
تب اسکارلت یا مخملک چیست؟
تب اسکارلت (مخملک) نوعی عفونت است که توسط باکتری استرپتوکوک گروه A ایجاد می شود. اگر فرزندتان به مخملک مبتلا شده، باید التهاب گلو، گلو درد و تب داشته باشد. مخملک یک بیماری نادر است، اما شیوع آن رو به افزایش است. در سال 2014 بیش از 14 هزار کودک در انگلستان به این بیماری مبتلا شدند. تعداد موارد ابتلا به این بیماری در سال 2015 دوبرابر بیش از موارد مشابه در سال 2014 بوده است. احتمال ابتلا به مخملک در سنین 2 تا 8سالگی بیشتر است. از آنجا که این بیماری بیشتر بر کودکان اثر می گذارد، آشنایی با علائم مربوطه اهمیت بیشتری یافته است.
علائم و نشانه های مخملک چیست؟گلودرد، سردرد، تب، خستگی شدید، تهوع و استفراغ از جمله علائمی هستند که اگر در فرزندتان مشاهده کردید باید نسبت به ابتلا به مخملک هوشیار باشید. جوش های قرمز رنگ ناشی از مخملک معمولا پس از 12 تا 48ساعت پس از ابتلا به این عفونت بروز پیدا می کنند. جوش ها به طور معمول روی سینه و شکم ظاهر شده و به تدریج در سایر نقاط بدن گسترش می یابند. بعید است که جوش ها روی صورت ظاهر شوند، اما ممکن است گونه های کودک کمی برافروخته شوند، در حالی که پوست اطراف دهان بی رنگ می شود.برای اطمینان از اینکه لکه های سرخ رنگ نوظهور همان جوش های مخملک هستند، تست لیوان را انجام دهید.
برای این کار، یک لیوان شفاف را روی پوست کودک فشار دهید. بثورات مخملک تحت فشار به رنگ سفید درآمده و محو می شوند. اگر چنین نشد، سریعا به یک متخصص مراجعه کنید؛ زیرا احتمال ابتلا به مننژیت وجود دارد. سایر علائم مخملک که ممکن است در کودکان توسعه یابد، عبارتند از:تورم غدد لنفاوی در گردن، از دست دادن اشتها، شکم درد، سفید شدن لایه بیرونی و پوسته پوسته شدن زبان که در نهایت باعث تورم و قرمز شدن سطح زبان می شوند (عارضه زبان توت فرنگی).
اگر تصور می کنید فرزندتان به مخملک دچار شده حتما باید به پزشک مراجعه کنید؛ متخصص با توجه به علائم کودک تشخیص بهتری خواهد داد. در برخی موارد، از گلوی کودک نمونه ای گرفته شده و برای انجام آزمایش های بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود تا باکتری عامل عفونت شناسایی شود. این آزمایش ها نیز به تشخیص بهتر کمک می کنند. ممکن است از کودک آزمایش خون گرفته شود تا سایر عفونت ها هم مورد بررسی قرار گیرند.
اگر کودک به مخملک مبتلا شده باشد، یک دوره آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد تا سریع تر بهبود یافته و به عوارض دیگری دچار نشود. پنی سیلین و اریترومایسین رایج ترین آنتی بیوتیک های تجویزی هستند. این داروها باید در یک دوره 10 روزه مصرف شوند. در چنین مواردی حتما باید از دستور پزشک معالج پیروی کنید.
علاوه بر آنتی بیوتیک هایی که دکتر تجویز کرده، می توانید از روش های دیگری برای راحتی بیشتر فرزندتان کمک بگیرید. اگر فرزندتان اشتها ندارد، حداقل مطمئن شوید که مایعات زیاد بنوشد. به فرزند خود توصیه کنید که تا حد امکان در اتاقی با دمای متعادل استراحت کند. همچنین می توانید از پاراستامول یا ایبوپروفن برای پایین آوردن درجه حرارت بدن و رفع درد و ناراحتی کودک استفاده کنید. دوز روی بسته بندی را چک کنید و همیشه دارو را در دوز مناسب به کودک بدهید.
وقتی کودک مصرف آنتی بیوتیک ها را آغاز می کند، تب به تدریج کاهش می یابد و باید در عرض 24ساعت برطرف شود؛ سایر علائم بیماری در عرض یک هفته برطرف خواهند شد. مطمئن شوید که فرزندتان دوره درمانی خود را به اتمام برساند تا عفونت به طور کامل برطرف شود.
در صورتی که علائم بیماری پس از گذشت 24 ساعت از شروع درمان با آنتی بیوتیک بهبود نیابند یا علائم جدیدی پیدا شوند، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. این امکان وجود دارد که فرزندتان دچار عوارض جانبی مخملک شده باشد. مخملک در اغلب موارد یک بیماری خفیف است و عوارضی ندارد. به علاوه باید بدانید وقتی کودک یک بار به مخملک مبتلا می شود، بعید است دوباره مخملک بگیرد.
با این حال، این خطر وجود دارد که مخملک به عفونت های دیگری مثل آبسه گلو، عفونت گوش، سینوزیت، پنومونی یا سینه پهلو، التهاب کلیه و تب روماتیسمی منجر شود. مخملک در موارد نادر ممکن است به عفونت های جدی تری مثل عفونت های مننژیت، اختلال کلیوی، سپتی سمی (عفونت خون) یا مشکلات استخوان و مفصل نیز منجر شود.
مخملک یک بیماری شدیدا مسری است و توسط باکتری از فرد آلوده به دیگران منتقل می شود. این باکتری ها از طرق زیر به کودکان منتقل می شوند:
- قطرات معلق در هوا به دنبال عطسه، سرفه یا تنفس
- غذای آلوده
- تماس با پوست آلوده یا بزاق فرد مبتلا به مخملک
- استفاده از لیوان آب، بشقاب، ظروف و سایر لوازم فرد آلوده به بیماری و به دنبال آن، دست زدن به دهان، بینی و چشم خود
فرزندتان را تا زمان بهبودی کامل به مهد یا کودکستان نفرستید. تا زمانی که کودک آنتی بیوتیک مصرف می کند، بهتر است از سایر کودکان دور باشد. ظروف مورد استفاده کودک و لباس های او را به طور منظم بشویید و دستمال های مصرفی او را دور بیندازید. سعی کنید پس از دست زدن به لوازم کودک، هر بار دست های خود را بشویید.
بیماری مخملک و علائم آن و راه درمان آنایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست