یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

قرص اورژانسی؛ مصرف قرص های ال دی و اچ دی پس از رابطه مشکوک


با پیشرفت علم پزشکی و پدیدار شدن راه‌های مختلف درمانی، تقریبا می‌توان گفت که برای هر بیماری یا مشکلاتی از این چنین دارویی ساخته شده است. جلوگیری از بارداری‌های ناخواسته موضوعی است که زوج‌های بسیار زیادی را درگیر خود کرده است. اگر به احتمال بارداری بدون دخول و یا مواردی از این دست دقت کنیم متوجه اهمیت موضوع قرص‌های اورژانسی خواهیم شد. قرص‌هایی که می‌توانند با تغییراتی در هورمون‌ها از پدیده بارداری ناخواسته و ... جلوگیری کنند.
البته لازم به ذکر است که استفاده از این قرص‌ها قطعا بدون عوارض نخواهد بود و از نام آن‌ها مشخص است "اورژانسی" نه به این صورت که بعد از هر رابطه مشکوک استفاده گردد. در ادامه به بررسی مهمترین قرص‌های اورژانسی موجود (قرص ال دی و قرص اچ دی) خواهیم پرداخت.


معرفی قرص ال دی یکی از انواع قرص‌های اورژانسی


قرص اورژانسی؛ مصرف قرص های ال دی و اچ دی پس از رابطه مشکوک | وب


قرص ال دی
حاوی ترکیبات استروژن و پروژسترون است. این ترکیبات می‌توانند هورمون‌های اندام جنسی را که از هیپوفیز ترشح شده مهار کنند. با مهار کردن و یا به تاخیر انداختن این هورمون‌ها عملیات تخمک گذاری نیز به تعویق می‌افتد. در برخی موارد نیز از لانه گزینی تخمک بارور شده در رحم جلوگیری می‌کنند.

بیشتر بدانید: تعیین زمان تخمک گذاری + علائم تخمک گذاری
با این توصیف مصرف قرص پس از رابطه مشکوک بسیار با اهمیت است چرا که این قرص در صورتی که تخمک بارور شده جایگزین شده باشد دیگر اثری نخواهد داشت. درصد اطمینان در نتیجه استفاده از این قرص با زمان طی شده از ارتباط جنسی رابطه عکس داشته، بدین صورت که هر چه زمان بیشتر گذشته باشد احتمال بارداری بیشتر خواهد شد. زمان طلایی استفاده از قرص ال دی ۷۲ ساعت است. در صورت استفاده به موقع از قرص، میزان بارداری تا ۷۵ درصد کاهش خواهد یافت.
 
این موضوع را در نظر بگیرید که استفاده از ال دی ۱۰۰ درصد اطمینان بخش نیست.

رابطه مشکوک و کنترل شده داشته‌ام، چگونه قرص ال دی را مصرف کنم؟ چه تعداد و چه زمانی برای مصرف مناسب است؟ این‌ها تنها بخشی از سوال‌هایی است که در ادامه به آن‌ها پاسخ خواهیم گفت.

قرص ال دی (LD)
ترکیبات  ۰.۰۳ میلی گرم اتینیل استرادیول و ۰.۳ میلی گرم نورژسترل یا ۰.۱۵ میلی گرم لوونورژسترل
زمان و نحوه مصرف  ۴ قرص پس از رابطه کنترل نشده و ۴ قرص دیگر پس از ۱۲ ساعت از خوردن قرص‌های اولیه (جمعا ۸ قرص)
 

زمان و نحوه مصرف قرص اورژانسی ال دی

همانطور که گفته شد ۳ روز پس از رابطه کنترل نشده حیاتی است. در این زمان می‌بایست در ابتدا ۴ قرص ال دی را همزمان مصرف کنید. حالت تهوع، استفراغ، حساس شدن پستان‌ها و ... از عوارض مصرف این قرص هستند که پس از یکی دو روز خود به خود از بین خواهند رفت پس نگران نباشید. ۱۲ ساعت پس از مصرف ۴ قرص اولیه ۴ قرص دیگر بخورید. مصرف این ۸ قرص اورژانسی بسیار حیاتی است.
برخی از زنان از ال دی برای به تعویق انداختن زمان قاعدگی خود استفاده می‌کنند. هرگز مصرف خودسرانه قرص ال دی جزء مصارف روزانه‌تان نگردد. چرا که در طولانی مدت عوارض خطرناکی خواهند داشت.

عوارض مصرف ال دی در طولانی مدت

  • استروژن موجود در قرص‌های LD احتمال بروز عفونت‌ واژن را افزایش می‌دهد و اختلال در دوره‌های خونریزی قاعدگی را به دنبال دارد.
  • مصرف قرص LD بر روی سیستم انعقاد خون تاثیر گذاشته و موجب افزایش فاکتور‌های انعقادی می‌شود؛ بنابراین احتمال خطر ابتلا به سکته‌های مغزی در افرادی که از این نوع قرص استفاده می‌کنند، بالا می‌رود.
  • با تاثیر هورمون استروژن بر روی سیستم عصبی فرد، احتمال وقوع سردرد در افراد بیشتر شده و تعداد حملات میگرن نیز افزایش می‌یابد.
  • افزایش فشارخون نیز از دیگر عوارض قرص LD است که به نوعی هم زمینه ساز شروع پرفشاری خون است و هم در افرادی که فشار خون دارند موجب افزایش آن می‌شود.

البته استفاده از این قرص علاوه بر جلوگیری از بارداری دارای مزایایی همچون: 

  • کمتر شدن خونریزی‌های قاعدگی و در نتیجه جلوگیری از کم‌خونی و رفع قاعدگی دردناک است.
  • همچنین از حاملگی خارج از رحم نیز جلوگیری می‌کند.

نکات مهم در رابطه با مصرف ال دی

  • پس از مصرف قرص آب زیاد بنوشید.
  • در صورت هرگونه حساسیت نسبت به قرص ال دی از دیگر روش‌های جلوگیری اورژانسی از بارداری استفاده کنید. (استروژن موجود در ال دی باعث افزایش مس و در نتیجه منجر به تغییرات در خلق و خوی فرد، ریزش مو و اضطراب می‌گردد)
  • اگر قرص‌ها پس از شام و یا قبل از خواب مصرف گردند تا حدودی می‌توان از بروز استفراغ و حالت تهوع جلوگیری کرد.
  • اگر تا دو ساعت پس از استفاده از این روش استفراغ کردید، خوردن مجدد قرص‌ها ضروری است.
  • قبل از هرگونه مصرف از عدم بارداری خود اطمینان حاصل کنید. مصرف قرص‌های اورژانسی می‌تواند منجر به سقط جنین شود.


مصرف قرص اچ دی برای جلوگیری اورژانسی از بارداری


قرص اورژانسی؛ مصرف قرص های ال دی و اچ دی پس از رابطه مشکوک | وب


قرص اچ دی از آن دسته قرص‌هایی که نامشان زیاد به گوشمان خورده است. به نظر شما چه تفاوتی بین قرص ال دی و قرص اچ دی وجود دارد؟ در واقع ترکیبات این دو قرص به مانند یکدیگر بوده و هر دو دارای ترکیب استروژن و پروژسترون می‌باشد با این تفاوت که میزان دوز قرص اچ دی تقریبا دو برابر ال دی است. نام این قرص نیز به همین معناست (High Dose) در سال‌های گذشته و قبل از ارائه ال دی به بازار مصرف اچ دی آمار بالایی را به خود اختصاص می‌داد. این قرص به دلیل داشتن دوز بالاتر، عوارض به نسبت بیشتری نسبت به ال دی خواهد داشت.

قرص اچ دی (HD)
ترکیبات
 ۰.۰۵ میلی گرم اتینیل استرادیول و ۰.۵ میلی گرم نورژسترل یا ۰.۲۵ میلی گرم لوونورژسترل
زمان و نحوه مصرف
 ۲ قرص پس از رابطه کنترل نشده و ۲ قرص دیگر پس از ۱۲ ساعت از خوردن قرص‌های اولیه (جمعا ۴ قرص)


نحوه مصرف اچ دی

قرص اچ دی نیز بایستی در ۳ روز طلایی پس از مقاربت مصرف گردد. ۲ قرص پس از رابطه و ۱۲ ساعت بعد نیز ۲ قرص دیگر استفاده گردد.
مصرف قرص‌های ال دی و اچ دی در بیشتر افراد باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می‌گردد؛ بنابراین می‌توان قبل از خوردن اینگونه قرص‌ها از قرص‌ تهوع استفاده کرد. هرگز با معده خالی قرص مصرف نکنید.

تداخلات دارویی قرص های اورژانسی

  • دارو‌هایی مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین، ریفامپین، گریزوفولوین، پنی سیلین، سولفونامید ها، تتراسیکلین‌ها از تاثیر قرص‌های ضدبارداری (ال دی و اچ دی) می‌کاهند.
  • قرص‌های اورژانسی ال دی و اچ دی تاثیر دارو‌هایی مانند استامینوفن، لورازپام، اکسازپام، کلوفیبرات و سالیسیلات‌ها را کاهش دهند.
  • قرص های ضدبارداری می‌توانند تاثیر و عوارض داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای (آمی تریپتیلین، کلومیپرامین، نورتریپتیلین و ...) ، برخی بنزودیازپین ها، کافئین، کورتیکواستروئید ها و تئوفیلین را افزایش می دهند.

امروزه قرص‌های اورژانسی قوی‌تری راهی بازار شده‌اند که می‌توان به اووسیز و لونژیل اشاره کرد که همگی دارای لوونورژسترول هستند.

کلام آخر
مصرف بیش از حد انواع این قرص‌ها می‌تواند در طولانی مدت باعث عوارض جبران ناپذیری گردد؛ بنابراین بانوان گرامی در مواقع واقعا اضطراری از قرص‌های ضد بارداری استفاده نمایند. اگر تجربه‌ای از مصرف اینگونه قرص‌ها داشته‌اید می‌توانید با ارائه نظر در زیر همین صفحه ما را در بهبود مقالات ارسالی در بخش سلامت وب یاری نمایید.

گروه سلامت وب