سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
دلایل زور زدن نوزاد هنگام خواب چیست؟
در حالت طبیعی در رودهی تمام نوزادان و شیرخواران گاز تولید میشود. بعضی از نوزادان، گاز را به راحتی چه از راه دهان با آروغ زدن و یا از راه مقعد دفع میکنند و مشکلی ندارند. تعدادی از نوزادان برای دفع گاز، زور میزنند یا در هنگام دفع مدفوع، زور زیاد میزنند تا دفع کنند، ولی دردهای شکمی ندارند. در برخی دیگر، زور زدن هنگام خواب، توام با شکم درد نوزاد است، که به طور حملهای و ناگهانی ایجاد میشود. این دردها چون بیشتر در عصرها و اوایل شب اتفاق میافتد آن را دردهای قولنجی یا کولیکی عصرانه مینامند.
علل زور زدن نوزاد هنگام خواب
۱- شیر دادن مکرر و دم به دم به نوزاد
۲- رابطهی میان مقدار شیر مادر و زور زدن نوزاد هنگام خواب
اگر شیر مادر کم باشد، مخصوصا نوزادانی که با روش سزارین متولد میشوند، چون از یک طرف بی حال و خواب آلودند و از طرف دیگر به علت سزارین، شیر مادر نیز دیرتر ترشح میشود، بنابراین کودک گرسنه است و دائماً هوا را میبلعد. این مادران باید روش صحیح شیر دادن نوزاد را بدانند تا شیر آنها زیاد گردد و کودک هوا را نبلعد.
بیشتر بدانید: 8 ترفند منحصر به فرد برای افزایش شیر مادر
اگر شیر مادر زیاد باشد، ابتدای شیر بعضی از مادران دارای آب و مادهی لاکتوز (شیرینی شیر) زیاد میباشد و سبب میشود که دهان نوزاد هنگام شیر خوردن پر از شیر شود و شیر را توام با هوا ببلعد که موجب تجمع گاز در معده و روده ی کودک میگردد. در چنین شرایطی مادر باید قسمتهای اول شیر خود را بدوشد و دور بریزد، سپس به نوزاد خود شیر دهد تا کودک هوا نبلعد.
کودک در خلال روز از طرف محیط خود و افراد مختلف در معرض تحریکات متعدد قرار میگیرد، مانند محیط پر سر و صدا (رادیو و تلویزیون و گفتگوی افراد)، نور زیاد، جا به جا کردن او، خواباندن و بلند کردن مکرر نوزاد، حرف زدن افراد با او و ... سبب میشود که نوزاد به خواب نرود. او نمیتواند این تحریکات را تحمل کند و شروع به نق زدن و گریه کردن میکند. این نق زدنهای نوزاد خود موجب عدم تحمل مادر در عصر و شب میگردد و مادر به او به دفعات شیر میدهد تا آرام گیرد، او را راه میبرد، به پشت او میزند یا نوزاد را به افراد دیگری میدهد تا او را بالا و پایین ببرند. تمام این کارها نوزاد را بیشتر تحریک میکند و او بیشتر هوا میبلعد و بیشتر گریه میکند، مخصوصاً کودکی که دچار دردهای کولیکی باشد.
اگر مادر بعضی از سبزیجات مخصوصاً خانواده کلم، غذاهای دارای حبوبات (نخود، لوبیا، عدس، ماش و ...) و مغزیجات مانند بادام کوهی مصرف کند، موجب پیدایش گاز در رودههای نوزاد میگردد. اگر مادر غذاهای ترش و میوه جات که حالت اسیدی دارند (مرکبات، گوجه فرنگی و ...) یا شیر گاو یا پاستوریزه و لبنیات زیاد مصرف کند، موجب پیدایش حساسیت نوزاد به شیر گاو و پیدایش گاز در رودههای کودک میگردد؛ بنابراین اگر نوزاد یا شیرخواری دچار زور زدن هنگام خواب و دردهای شکمی است، مادر نباید غذاهای ذکر شده در بالا را مصرف کند و آن مادهی غذایی را به مدت ۴ تا ۳ ماه اول تولد از رژیم غذایی خود حذف کند.
چرا گاز در روده و معده موجب زور زدن نوزاد هنگام خواب و دردهای شدید شکمی میشود؟
مادر هنگام زور زدن نوزاد هنگام خواب و دردهای شکمی چه کند؟
مادر بعد از شیر خوردن و بین شیر دادن باید به دفعات، نوزاد را بغل کند تا هوایی که داخل معدهی او شده است خارج گردد.
بعضی از مواقع هوا در معده نیست و در روده هاست، بنابراین ماساژ نوزاد، مالش دادن شکم و خم کردن پاهای نوزاد روی شکم او کمک خواهد کرد و سبب جابجایی گاز میگردد. خواباندن نوزاد و شیرخوار به طور دمر روی بازوان مادر در حالی که چانه ی نوزاد روی دست مادر و پاهای او از هم جداست، موجب دفع گاز و آرامش کودک میگردد.
قطع مصرف مواد و غذایی که در مادر ایجاد حساسیت میکند، اصلاح کمبود یا زیاد دادن شیر نیز در کم شدن دردها موثر است. مادر باید خود تشخیص دهد کدام یک از روشهای زیر موجب پیشگیری از پیدایش دردهای قولنجی کودک میگردد. دمر خواباندن کودک در یک اتاق آرام و تاریک، تکان دادن، گذاردن کودک در گهواره، مالش دادن شکم و پشت و لالایی خواندن یا نواختن موزیک و ... کمک خواهد کرد. مادر یا پدر این روش را هر روز تا سن ۳ تا ۴ ماهگی ادامه دهند تا کودک این دوران را سپری کند.
گروه مادر و کودک وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست