سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آشنایی با والت دیزنی، غول تاریخ انیمیشن جهان
تاریخچه والت دیزنی
در دهه 50 میلادی با وجودی که سینما به هر حال پا به میانسالی گذاشته بود و جهان 2 دوره جنگ جهانی را هم تجربه کرده بود، باز هم استودیوها و کمپانیهای معظم سینما؛ تعدادشان از انگشتان 2 دست فراتر نمیرفت. هنور در اروپا «پاته» نفس میکشید و در آمريكا دنیا چاپلین بالای سر کمپانیاش یونایتد آرتیستز بود و آن طرف هم برادران وارنر بودند و کمپانی MGM و ساموئل گلدوین مایر.
استودیوهای پارامونت و کلمبیا هنوز بچه سال بودند و تکتک، شرکت فیلمسازی تازهتاسیس هم پیدا میشد. نه خبری از سونی بود و نه از دریمورکز. تری استاری وجود نداشت و کمپانی فوکس قرن بیستم هنوز تشکیلات و استودیویش را عریض و طویل نکرده بود.
20 سال بعد، اما شرکتهای کوچک کمکم سری در میان سرها درآوردند و مستقلسازها به وجود آمدند و کار به جایی رسید که در سال 1990 عمده کمپانیهای گردن کلفت که برای دههها از آنها به عنوان غولهای سینما یاد میشد مجبور به ادغام شدند.
شرکتهای جدیدالتاسیس که با شرکای شناختهشده که همگیشان هم سری در میان سرها داشتند، شدند غولهای جدید (بهترین مثال دریم ورکز است) و کار سینما و سرگرمیسازی ادامه یافت تا هزاره سوم از راه رسید. زمانی که بیش از هر وقت دیگری شرکتها کوچک شدند و ساختههای مشترک که روزی گناهی نابخشودنی بود دیگر کاری عادی شد.
در این گیرودار حساب کمپانی بزرگ دیزنی جداست و داستان خودش را دارد. والت دیسنی (1966 - 1901) که طی 40 سال فعالیت فیلمسازی و انیمیشنسازی آثاری ماندگار را ارائه کرد، هرگز تصور نمیکرد پس از مرگش این کمپانی بتواند باز هم بزرگ و بزرگتر شود.
شاخصههای والتدیزنی
دیزنی در زمینههای بسیاری رکورددار و پیشتاز در دنیای کارتون بود. هرچند این رکوردها حدود 10 سالی میشود که بعضیهایشان جای خود را به دیگران دادهاند. والت دیسنی پس از اسوالد خرگوش؛ میکی ماوس را در 1928 تهیه و معرفی کرد. موجودی که هنوز هم طرفدار دارد. پلوتو، گوفی و چندین و چند کارتون و کاراکتر دیگر از موفقیتهای این کمپانی به شمار میروند که هنوز هم محبوبند.
دیزنی از سال 1970 به بعد نیز فیلمهای بسیاری تولید کرد که مدت زمان نمایش آن معادل یک فیلم سینمایی عادی بود. کاری که در زمان خود یک انقلاب به حساب میآمد. گربههای اشرافی یکی از آن کارتونهای بلند مدت بود.
افول والت دیزنی
با همه اینها حدود یک دهه است که برای کمپانی والتدیزنی اوضاع بر وفق مراد نیست و دیسنی مجبور شده است با استودیوهای کوچک و مستقل؛ اما بسیار توانمند و حرفهای تولید مشترک داشته باشد. مهمترین این شرکتها همان پیکسار فسقلی البته در حدود 10 یا 12 سال پیش استیخ زده پرفروشترین کارتون والت دیزنی. چرا که الان پیکسار اگر چه به لحاظ وسعت و ریختوپاش یک کمپانی بزرگ اصلا عمل نمیکند، ولی حالا برای خود یک غول است.
مایکل آیزنر (رئیس دیزنی) البته طی سالهای 1984 تا 1997 سود این شرکت را از یک میلیارد و 65 میلیون دلار به 22 میلیارد دلار رساند و ارزش بازار شرکت را نیز از 2 میلیارد دلار به 67 میلیارد دلار (در بورس) ارتقا دارد، ولی با این همه این آمار و ارقام مربوط به حالا نیست. دیزنی در حال حاضر بسیار تنزل یافته است. سود این شرکت در سال 2003 نسبت به سال 97 یک سوم تنزل پیدا کرد و شاخص سهام دیسنی به 30 درصد پایینتر از متوسط شاخص سهام شرکتهای رسانهای رسید. روندی که هنوز ادامه دارد اگر چه در سال 2007 دیزنی توانست کمی سروسامان بگیرد، اما هنوز اوضاع آشفته است.
از دیگر سو کمپانی دیزنی شبکه تلویزیونی ABC را هم در اختیار دارد که هر چند میگویند نصف سهام یا تمام آن را فروخته، اما اینها شایعه است. با وجود این، دخل و خرج ABC چیزی نیست که بتواند دیگر استودیوهای دیزنی را سروسامان بدهد. در واقع اگر پیکسار به داد دیزنی نمیرسید، در همان سالهای میانی دهه 90، حلوای دیزنی را همه میخوردند. اما پیکسار کاری کرد کارستان و هم خودش بزرگ شد و به تثبیت رسید و هم اینکه دیزنی را حیاتی دوباره داد. به هر حال در هزاره سوم كمپاني ديزني با توليدات انيميشن و كمديهاي كودكانه و اجتماعي هنوز هم از موفق ترين شركتهاي فيلم سازي است.
منبع: همشهری آنلاین
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست