دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

خواص ویتامین ب۱۷ چیست و در چه غذا‌هایی یافت می‌شود؟


ویتامین ب۱۷ یکی از بحث انگیزترین ویتامین‌های دهه اخیر است که با نام آمیگلداین شناخته می‌شود. این ویتامین امروزه به عنوان یک داروی ضد سرطان شناخته می‌شود و از هسته زردآلو به دست می‌آید. مصرف این ویتامین در مقادیر معمول بی‌خطر است ولی بیش از آن به‌دلیل وجود سیانور به‌ شکل سیانید هیدروژن برای بدن سمی خواهد بود.


 خواص ویتامین ب۱۷ چیست؟

نام آمیگدالین از آمیگدال به معنی بادام گرفته شده است. این ترکیب از خانواده نیتریلوزایدها می باشد و از دو مولکول بنزالیداید و سیانور ساخته شده است و در ترکیبات دارویی به نتری لوساید معروف است.
  • مهمترین و اصلی ترین ویژگی ویتامین ب17 یا آمیگلداین کنترل و پیشگیری از سرطان است. تحقیقات سال‌های اخیر نشان داده است که این ماده نقش بسزایی در درمان غده‌های سرطانی داشته است و مصرف آن باعث از بین رفتن سلول‌های سرطانی می‌شود. آمیگلداین باعث تجزیه مواد سرطان زا در بدن، مسدود کردن منابع تغذیه سلول‌های تومور و مهار رشد سلول‌های سرطانی می‌شود. خاصیت ضد سرطانی این ویتامین در خصوصسرطان‌ پروستات، سرطان ریه، روده بزرگ و رکتوم مورد توجه قرار گرفته است.

  • یکی دیگر از خواص ویتامین ب۱۷ اثر ضد سرفه و ضد آسم این ماده است. ترکیبات موجود در این ویتامین در بدن تجزیه شده و با کاهش تحریکات تنفسی باعث درمان سرفه و آسم می شوند.
  • ویتامین ب17 برای سلامت دستگاه گوارش مفید است و نقش مهمی در بهبود بیماری‌های حاد معده و آتروفی معدی دارد، همچنین باعث درمان زخـم معـده می گردد.
  • ویتامین ب17 خواص ضد التهابی دارد و از همین رو آمیگدالین نقش مهمی در تسکین درد و از بین بردن التهاب دارد.
  • مصرف ویتامین ب17 به درمان دیابت کمک می‌کند. آمیگدالین فعالیت آنزیم‌های لوزالمعده را تسـریع می کند و باعث افزایش عملکرد انسولین شده و کاهش قند خون را منجر می‌شود.
  • به طورکلی ویتامین ب17 نقش مهمی در بالابردن عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد و مصرف مقادیر کافی آن به پیشگیری از بیماری‌ها کمک شایانی می‌کند.


خواص ویتامین ب۱۷  چیست و در چه غذا‌هایی یافت می‌شود؟ | وب
 
منابع تامین کننده ویتامین ب۱۷

مهمترین منابع ویتامین ب17 شامل بادام تلخ، هسته هلو، هسته زردآلو، هسته گیلاس، هسته گوجه سبز، هسته شلیل و هسته سیب است. این میوه‌ها مقادیر قابل توجهی از این ویتامین را دارا می‌باشند. مطالعات نشان داده‌اند که این ویتامین همچنین در اکثر گونه‌های جنس پرونوس موجود است. جوانه یونجه، جوانه بامبو، تمشک یا بلک بری، گندم سیاه، دانه ارزن، جو، برنج قهوه‌ای، بادام زمینی، کاساوا، بِه و شیره‌ی نیشکر سورگوم از دیگر مواد دارای این ویتامین هستند.


عوارض ناشی از کمبود ویتامین ب۱۷

ممکن است مقاومت بدن را در مقابل بیماری سرطان کم کند. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند 5 تا 30 دانه زردآلو در روز در کنترل و پیشگیری از سرطان موثر خواهد بود و بهتر است دانه‌های زردآلو همراه سه وعده غذا مصرف شود.


مسمومیت ویتامین ب۱۷

تاکنون گزارشی از مسمومیت این ویتامین گزارش نشده است ولی مصرف بیش از اندازه ممکن است ایجاد مسمومیت کند. میزان مناسب مصرف این ویتامین روزانه یک گرم است. برخی از علائم و نشانه‌های مسمومیت با ویتامین B17 سردرد، ضعف، سرگیجه، و گاهی اوقات فشار خون پایین است.
 
در پایان ذکر این نکته ضروری است اگر در خواص ویتامین ب17 و مصرف آن شک دارید، ولی مایل هستید به عنوان یک داروی پیشگیری و کنترل کننده از آن بهره ببرید، بهتر است با یک پزشک متخصص در تغذیه مشورت کنید.  اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.

منابع: کتاب نقش موثر ویتامینها در پیشگیری و درمان بیماری ها، نشریه نشاء علم