شنبه, ۱۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 1 March, 2025
مجله ویستا

طرز تهیه لواشک شلیل و هلو خانگی


اکثر خانم‌ها و تقریبا همه بچه‌ها عاشق لواشک هستند اما لواشک خانگی کجا و لواشک‌های بازاری کجا! همه ما تابه‌حال چیزهای زیادی درباره غیربهداشتی‌بودن لواشک‌های بازاری خوانده و شنیده‌ایم و معمولا این فکر همراه ماست که شاید لواشکی که می‌خوریم با میوه‌های گندیده و فاسد و به روش‌های غیر استاندارد تهیه شده باشد. برای رهایی از این فکر آزاردهنده و همچنین برای جلوگیری از مخارج بیش‌ازحد، بهتر است در فصل تابستان و پاییز که وفور نعمت است دست به کار شده و خودتان در منزل انواع لواشک خانگی ترش و شیرین را تهیه کنید. 
قبل تر درباره تهیه لواشک آلو، لواشک زردآلو، لواشک انار، لواشک کیوی، لواشک گوجه سبز و ... توضیح داده‌ایم، این بار اما قصد داریم طرز تهیه لواشک شلیل خوشمزه‌ای را به شما آموزش دهیم که طعمی ملس و بسیار خاص و خوشمزه دارد. توصیه ما به شما این است که برای تهیه لواشک از بیش از یک نوع میوه استفاده کنید تا لواشک شما طعم بهتری داشته باشد برای مثال برای تهیه لواشک شلیل، از ترکیب شلیل با هلو، زردآلو یا آلو استفاده کنید.  


	طرز تهیه لواشک شلیل و هلو خانگی | وب

طرز تهیه لواشک شلیل و هلو:

  1. برای تهیه لواشک شلیل، ابتدا شلیل‌ها و هلوها را بشویید.
  2. آن‌ها را تكه‌تكه كنید.
  3. میوه‌های خردشده را داخل قابلمه ریخته و روی شعله ملایم قرار دهید تا آب آن‌ها كم شود.
  4. وقتی میوه‌ها پخته و له شدند، آن‌ها را داخل غذاساز و یا مخلوط‌كن بریزید و آن را روشن کنید تا به شکل پوره دربیایند. 
  5. در این مرحله، مواد را در سینی چرب شده پهن کنید و یا این‌که کف سینی یک سلفون یا پلاستیک فریزری پهن کنید و مواد لواشک شلیل را به طور یک‌دست کف سینی پخش کنید.
  6. سینی را زير نور آفتاب قرار دهید. تقریبا بعد از دو روز لواشک شما آماده است. 
نکته:
  • لواشک را بیش از دو روز زیر نور خورشید قرار ندهید زیرا در این صورت بسیار خشک و غیرقابل‌خوردن می‌شوند.
  • لواشك آماده شده را تكه تكه كرده و برای تازه‌ماندن، داخل فریزر و یا جایخی یخچال نگه دارید.

ترکیب‌های پیشنهادی برای تهیه لواشک:

لواشک‌ شیرین: هلو، شلیل، زردآلو، سیب گیلاس، انبه، گلابی
لواشک ترش: آلبالو، انواع آلو، غوره، زرشک تازه، شاه‌توت، تمشک، گوجه سبز
لواشک‌های زمستانی: خرمالو، کیوی، انار



	طرز تهیه لواشک شلیل و هلو خانگی | وب

چاشنی‌های مورد استفاده در تهیه لواشک:

تفاوت در ذایقه افراد، تعیین‌کننده نوع چاشنی مورد استفاده در تهیه لواشک خانگی است به این صورت که باید بعد از آماده‌شدن مایه لواشک (پوره میوه) آن را بچشید و بسته به ذایقه خود به آن چاشنی ترش یا شیرین و یا نمک و ... اضافه کنید.

نمک
اضافه‌کردن نمک به لواشک امری کاملا سلیقه‌ای است. بعضی افراد طعم خود میوه را ترجیح می‌دهند و به لواشک نمک نمی‌زنند اما بعضی افراد نیر طعم لواشک را با نمک ترجیح می‌دهند.
توجه کنید؛ در اضافه‌کردن نمک نباید زیاده‌روی کنید چرا که پوره میوه، پس از تبخیر و خشک‌شدن، شور‌تر از قبل خواهد بود. 

تمبر هندی

تمبر هندی، یک چاشنی ترش فوق‌العاده خوشمزه است و اگر جزو طرفداران لواشک‌های ترش باشید می‌توانید با اضافه‌کردن تمبر هندی به میزان لازم، یک لواشک خانگی ترش و هوس‌انگیز تهیه کنید.

جوهر لیمو
بعضی افراد برای ترش‌ترشدن لواشک، به آن جوهر لیمو اضافه می‌کنند ولی ما این‌کار را توصیه نمی‌کنیم زیرا؛ جوهر لیمو یک ماده شیمیایی است و مواد شیمیایی نیز عوارض خاص خود را دارند پس تا جایی که ممکن است، از مواد و چاشنی‌های ترش طبیعی استفاده کنید. 

آبلیمو، آبغوره و انواع سرکه
آلبیمو، آبغوره و سرکه چاشنی‌های ترش، سالم و خوشمزه‌ای هستند که برای تهیه لواشک‌های ترش و ملس استفاده می‌شوند.

رب انار
رب انار نیز یکی دیگر از چاشنی‌های فوق‌العاده خوشمزه و ترش برای تهیه لواشک‌های ترش و ملس است. آب نارنج، رب نارنج، رب آلوچه یا رب آلو نیز مثل تمبر هندی و رب انار برای تهیه لواشک‌های ترش و ملس استفاده می‌شوند. 

خرما
گاهی پوره میوه‌ای که آماده کرده‌اید، بیش از حد ترش است و برای تعدیل این ترشی به ماده‌ای شیرین نیاز دارید. با اضافه‌کردن مقداری خرما به مخلوط لوشک، طعم آن را با ذایقه خود تعیین کنید.
برای تعدیل ترشی لواشک علاوه بر خرما می‌توانید از انواع مواد شیرین‌کننده مثل مربا، مارمالاد، شیره‌های طبیعی، عسل، پولکی، خرده نبات و خاک قند و شکر ... استفاده کنید.

برخی افراد هم طعم طبیعی میوه‌ها را دوست دارند و از هیچ چاشنی برای تهیه لواشک استفاده نمی‌کنند پس لواشکی خالص با طعم واقعی میوه خواهند داشت. 

آیا لواشک چاق‌کننده است؟

بسیاری از افراد بر این باورند که فقط شیرینی‌جات چاق‌کننده هستند و مواد غذایی ترش مثل لواشک نه تنها چاق‌کننده نیستند، حتی باعث لاغری‌ نیز می‌شوند. در توضیح این باور اشتباه باید گفت که برنج، نان، سیب زمینی، آجیل و ... نیز شیرین نیستند اما همه به خوبی می‌دانیم که به شدت چاق‌کننده هستند. 
در حالت عادی شما چند عدد میوه در روز می‌خورید؟ مثلا با خوردن یک عدد هلو یا شلیل یا چند آلو چه مقدار قند وارد بدن خود می‌کنید؟ حالا حساب کنید برای یک تکه لواشک 10 در 10 سانتی‌متری چند عدد میوه‌ مصرف شده است؟ به این صورت خواهید فهمید که کالری یک تکه لواشک بسیار بیشتر از یک میوه است پس به صرف ترش‌بودن این ماده غذایی خوش‌خوراک، در مصرف آن زیاده‌روی نکنید. 


گردآوری: گروه آشپزی وب