پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

طریقه قلمه زدن گل محمدی


قلمه زدن روش ساده ای برای تکثیر برخی از گیاهان می باشد. قلمه زدن گل محمدی نیز یکی از رایجترین روشهای تکثیر این گل زیبا و معطر بوده، از این روش ازدیاد به ویژه برای تکثیر گل محمدی در باغچه و گلدان استفاده میشود. در ادامه این مطلب نحوه صحیح قلمه زدن گل محمدی، تکثیر و پرورش گیاه گردآوری شده است. با وب همراه شوید.


طریقه قلمه زدن گل محمدی

گل محمدي را مي توان به روش هاي مختلفي ازجمله، خوابانيدن، پيوندزدن، قلمه زدن وازدياد از طريق پاجوش تكثير نمود. عمده ترين روش تكثير این گل در فضای باز مانند مزرعه، پارکها و فضای سبز، از طريق پاجوش هاي ریشه دار است. بدين ترتيب كه پاجوشهاي ريشه دار را از پايه مادري جدا كرده و پس از آماده سازي کاشته میشود.

برای کاشت گیاه در گلدان و باغچههای خانگی بهترین و مناسبترین روش ازدیاد، تکثیر از طریق قلمه زدن است. مراحل زیر قلمه زدن این گل را به شما آموزش میدهد.

چگونه قلمه بزنید

  • ساقه های سالم، بدون آفت و بدون گل گیاه را انتخاب کنید. بهتر است، چنین ساقه ای را از ساقه اصلی گیاه جدا کنید. آن را درون یک کیسه قرار داده و کمی آب داخل آن بریزید و تکان دهید تا گیاه در مدتی که از خاک دور است، آسیب ندیده و خشک نشود.

  • طول قلمه گل محمدی باید بین 7 الی 10 سانتیمتر باشد. برای آماده سازی قلمه، می توانید تنها دو برگ در نوک آن گذاشته و باقی برگها را بچینید. زیرا زمانی که بخواهید آن را در خاک قرار دهید، برگهای پایین ساقه در خاک رفته و خراب می شوند.


    	طریقه قلمه زدن گل محمدی | وب


  • یک گلدان کوچک را با خاک سبکی که آب را به راحتی رد می کند پر کنید. سطح آن را صاف کرده و چند قلمه را در جداره کناری یک طرف گلدان قرار دهید.

  • قلمه های گرفته شده را تا حدود 10-7/5 سانتيمتري خاک گلدان فرو برده، و خاک اطراف آن را با ملایمت فشار دهید.

  • قلمه ها را به نحوی در خاک بگذارید که برگها از خاک دور باشند.

    گلدانها را آبیاری نموده و از خشک شدن آنها جلوگیری کنید.

  • گلدانها را در مکانی محفوظ قرار دهید. توجه داشته باشید قلمه ها هرگز در مقابل نور مستقيم آفتاب قرار نگيرند.

  • سعی کنید قلمه ها را همیشه مرطوب نگه دارید تا گیاه ریشه بدهد. توصیه میشود روي گلدانهای حاوی قلمه ها را با نايلون بي رنگي بپوشانید، طوري كه رطوبت اطراف گیاه بیشتر شود.


	طریقه قلمه زدن گل محمدی | وب

  • طي چند هفته قلمهها داراي ريشه شده و مي توانند به گلدان هاي اصلی و داراي خاك مناسب منتقل گردند.

  • بهتر است، شاخه هاي جوان بعد از دومين يا سومين برگشان قطع شوند تا بدين ترتيب امكان منشعب شدن شاخه هاي جديد گیاه فراهم آيد.

  • توجه داشته باشید بعد از کاشت بايد بلافاصله آبياري انجام شود. همچنین توصیه میشود، عمليات تكثير در مرحله خواب و استراحت گياه صورت گيرد.


زمان قلمه زدن گل محمدی

قلمه‌ها را می‌توان در دو زمان از دوره رشد گیاه تهیه کرد:

  • قلمه های نرم

قلمه‌های تهیه شده از چوب سبز (نرم) که در انتهای فصل گلدهی از ساقه‌های بدون گل و به طول حداقل ۱۰ سانتیمتر تهیه می‌شوند. از آنجایی که این قلمه‌ها دارای برگ هستند می‌بایست تعداد برگ‌های آنان را کاهش داد و باقی گذاشتن یک دسته برگ در انتهای قلمه کافی است. حتی در همان یک دسته برگ نیز می‌توان تعداد برگچه‌ها را نیز کاهش داد. توجه داشته باشید، در مورد قلمه‌هایی که از چوب سبز تهیه می‌شوند زخمی بر روی پوست انتهای قلمه ایجاد نمایید.

  • قلمه های خشبی

نوع دیگر قلمه قابل تهیه از گل محمدی، قلمه‌های خشبی یا چوبی است که در انتهای فصل پاییز و بعد از ریزش برگ‌ها از قسمت‌های چوبی و ساقه‌های بالغ گیاه و به طول ۱۵-۲۰ سانتیمتر تهیه می‌شوند. هنگام جداسازی قلمه‌ها از گیاه مادری بهتر است که برش را از زیر ناحیه گره بزنیم (ناحیه گره ناحیه اتصال برگ به ساقه است) و برش به شکل شیب زده شود این کارها به ریشه زایی قلمه کمک می‌کنند.


	طریقه قلمه زدن گل محمدی | وب


شرایط قلمه زدن

شرایط قلمه گیری از گل محمدی بستگی به زمان و سن گیاه داشته، همچنین شرایط محیط مانند دما، رطوبت و بستر نیز بر آن تاثیر دارد. همچنین لازم است، قلمه ها از گیاهان مادری سالم، قوی و فاقد هر گونه آفت و بیماری تهیه شوند تا به سهولت قدرت تولید ریشه را داشته باشند.

برای آشنایی با نحوه کاشت گل محمدی در گلدان میتوانید به لینک زیر رجوع نمایید.


نحوه کاشت و نگهداری گل محمدی در گلدان

منابع: کتاب گیاهان دارویی صنعتی، سایت میهن کاکتوس