پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

دو انشا در مورد از کوزه همان برون تراود که در اوست


انشا در مورد ضرب المثل از کوزه همان برون تراود که در اوست، به شیوه بازآفرینی ضرب‌المثل نوشته می‌شود. برای نگارش این انشا، بهتر است ابتدا ریشه و معنای ضرب‌المثل را بدانید و پس از آن به بازنویسی دست بزنید. معنی و توضیحات همه ضرب‌المثل‌های معروف فارسی را در «لیست ضرب‌ المثل‌های فارسی و ایرانی» بیابید.
در مطلب پیش رو، انشاهایی به شیوه مثل‌نویسی درباره «از کوزه همان برون تراود که در اوست» برای شما نوشته‌ایم که بندهای مقدمه، بدنه اصلی و جمع‌بندی دارند.


	دو انشا در مورد از کوزه همان برون تراود که در اوست | وب


انشا درباره از کوزه همان برون تراود که در اوست به شیوه حکایت



اعمال و رفتاری که افراد انجام می‌دهند به افکار آنها بستگی دارد. در این باره ضرب المثل معروفی هم وجود دارد.
در روزگاران قدیم بازرگانی دو غلام را اجیر کرد که برای او بار ببرند. یکی از آنها قوی هیکل و پرزور بود اما غلام دیگر ضعیف و لاغر بود. بازرگان بارهایی را که باید از حیاط خانه‌اش به انبار می‌بردند به آنها نشان داد و خود به گوشه‌ای رفت و کار آنها را تماشا کرد. غلام زورمند به تمسخر به غلام دیگر گفت:«تا تو فقط یکی از این بارها را ببری، من چند تا از بسته‌ها را جابجا کرده‌ام. پس حالا استراحت می‌کنم تا تو از من عقب نیفتی». غلام ضعیف چیزی نگفت و به آرامی مشغول انجام دادن کار خودش شد. او هردفعه یک بسته را برمی‌داشت و تا نزدیک ظهر بدون اعتراض بیشتر بارها را جابجا کرده بود.
نزدیک ظهر بازرگان نزدیک آمد تا پیشرفت کار را ببیند. غلام زورمند که دید بازرگان از دور در حال آمدن است، از جا برخاست و به سرعت چند بار را بر دوش گرفت و به طرف انبار حرکت کرد. ناگهان در وسط راه بسته‌ها از روی هم لغزیدند و غلام زورمند آنها را به زمین انداخت. بازرگان دوید و گفت: «چه کردی مرد؟ می‌دانی که این‌ها شکستنی بود. چرا دقت نکردی؟» غلام زورمند گفت:«من که مقصر نیستم. مقصر این غلام ضعیف است که کار نمی‌کند و من باید جور او را بکشم. چون هردفعه یک بسته می‌برد، کار خوب پیش نمی‌رود، می‌خواستم کار سریع انجام شود که این اتفاق افتاد». غلام ضعیف چیزی نگفت. مانند قبل هردفعه یک بسته بر دوش گرفت و به انبار برد تا کار خود را تمام کرد. موقع گرفتن دستمزد بازرگان رو به غلام گفت:«من از دور شما را می‌دیدم. تو چرا چیزی نگفتی؟» غلام ضعیف گفت:«از کوزه همان برون تراود که در اوست. اگر در درون او آنچه گفت، برون تراوید و در درون من آنچه بود. او اگرچه قوی‌هیکل بود برای مسخرگی آمده بود و من اگرچه ضعیف هستم، برای کار کردن آمده بودم».
از کوزه همان برون تراود که در اوست یعنی حتی اگر کوزه زیبا و از جنس مرغوب باشد، اما درون آن زهر باشد، از آن آب شیرین و گوارا تراوش نمی‌کند. پس نباید از فردی که خبیث است، انتظار داشت که رفتار خوب و پسندیده انجام دهد.


	دو انشا در مورد از کوزه همان برون تراود که در اوست | وب

انشا درباره از کوزه همان برون تراود که در اوست به شیوه داستانی



ضرب المثل‌ها در زندگی روزمره کاربردهای فراوانی دارند، یکی از ضرب‌المثل‌های پرکاربرد عبارت است از «از کوزه همان برون تراود که در اوست» که کاربرد آن را روزی در جمعی خانوادگی دیدم.
مدتی پیش در یک مهمانی خانوادگی یکی از نوجوانان فامیل که در سال آخر دبیرستان درس می‌خواند، مشغول صحبت بود و به نوعی از افراد فامیل مشورت می‌خواست. او می‌گفت:«نمی‌دانم باید ادامه تحصیل بدهم یا پس از گرفتن دیپلم مشغول کار شوم». یکی از افراد فامیل که خود تحصیل‌کرده و استاد دانشگاه بود، او را نصیحت می‌کرد که:«بهتر است از جوانی خودت استفاده برده و درس بخوانی. چرا که علم و دانش بسیار مفید و سودمند است».
یکی دیگر از افراد فامیل که فقط سواد خواندن و نوشتن داشت، در جواب گفت:«به نظر من که وقت خودت را برای دانشگاه رفتن تلف نکن. می‌دانی من اگر می‌خواستم درس بخوانم چند سال از زندگی‌ام عقب بودم؟» پسر در حالی که این دو نفر را نگاه می‌کرد، گویا گیج شده بود.
بحث آنها هنوز ادامه داشت که از پدرم پرسیدم:«چرا برای یک سوال مشخص، حرف این دو نفر اینقدر متفاوت است؟» پدرم جواب داد:«چون از کوزه همان برون تراود که در اوست».
هرکس به اقتضای آنچه در درون خود دارد و با توجه به افکارش، حرف می‌زند و نظرات بازتاب روش و منش زندگی هستند.

گروه فرهنگ و هنر وب