پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

پایین آمدن هوش، شش عامل عجیب!


ممکن است فکر کنید چون به راحتی جدول حل می کنید، و می توانید سایر بازی های حافظه ای را انجام دهید، پس حتماً مشکلی از لحاظ IQ و حافظه ندارید. اما عاداتی در زندگی روزمره وجود دارند که از راه های عجیبی می توانند به هوش و قوه درک شما آسیب برسانند و سلول های عصبی ارزشمند شما را تخریب کنند. در اینجا 6 چیز که از نظر کارشناسان می توانند به قدرت واقعی مغز شما آسیب بزنند را با هم بررسی می کنیم.
1- استرس
استرس در مورد مسائل مالی، نگرانی برای پروژه‌های کاری، و تلاش برای حفظ ظاهر زندگی اجتماعی می‌تواند باعث تولید مقدار زیادی هورمون استرس شود. سطح بالای استرس نه تنها باعث عملکرد ضعیف تر مغز می‌شود، بلکه ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمرنیز بشود. گمان می‌رود که تغییرات هورمونی مرتبط با استرس، دلیل ابتلا به این بیماری باشد.
2- چاقی
از آنجایی که فراد برای لاغر ماندن نیاز به انگیزه بیشتری دارند ، بهتر است بدانید که بنا بر تحقیقات انجام شده، چاقی در میانسالی می‌تواند باعث عملکرد شناختی ضعیف‌تر و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل در سال‌های بعد شود. مطالعات انجام شده حاکی از وجود رابطه ای میان چاقی و توانایی پایین ذهنی در دوران بلوغ و بزرگسالی است. همانطور که می دانیم چاقی، یک مشکل پیچیده پزشکی است و نمی توان به صراحت بیان کرد که آیا کاهش توانایی های ذهنی به دلیل ابتلا به بیماری هایی است که چاقی عامل آنهاست، و یا خود چاقی منجر به کاهش توانایی ذهن می شود.  
3- خوردن خوراکی های شیرین
قند و شیرینی نه تنها باعث افزایش سایز دور کمر شما می شوند، بلکه مقدار زیاد آن می تواند بر سلول های مغزتان تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به دیابت بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به زوال عقل هستند. تأثیر منفی قند بر روی مغز، می تواند به دلیل افزایش التهاب باشد. رژیم های غذایی سرشار از قند بر عملکرد سلول های مغز و توانایی شناختی اثر می گذارند.
4- انجام دادن چند کار به طور همزمان
آیا همزمان که نهار می خورید در حال نوشتن یک ایمیل و صحبت کردن با یکی از همکاران خود هستید؟ انجام دادن کارها به این صورت و به طور هم زمان مانع پردازش مغز شما می شوند. لوب قدامی مغز مهمترین ارگانی است که تمرکز ما را هدایت می کند، و قدرت پردازش محدودی دارد. اگر سعی کنید از آنچه مغزتان می‌تواند بطور منطقی انجام دهد، فراتر بروید و از آن بیشتر کار بکشید، ممکن است هر از چند گاهی ذهنتان متوقف شود و یا به عبارتی هنگ کند. درست مثل زمانی که سعی دارید چندین برنامه را به طور همزمان در کامپیوتر باز کنید و کامپیوتر هنگ می‌کند.
5- گذراندن وقت با یک دوست سیگاری
حتی اگر سیگار نمی کشید، استنشاق دود سیگار اطرافیان مغز را در معرض ترکیبی از مواد سمی قرار می‌دهد. به مدت طولانی در معرض دود سیگار قرار گرفتن،  مونو اکسید کربن در بدن را افزایش می‌دهد. مونو اکسید کربن جای اکسیژن ضروری مورد نیاز مغز و بدن را می‌گیرد. آسیب به عروق خونی و سلول‌های عصبی، در توانایی سلول‌های مغز برای برقراری ارتباط موثر و حفظ اطلاعات بطور کامل، خلل ایجاد می‌کند.
6- سفرهای هوایی زیاد یا پی در پی
پرواز زدگی مزمن، به دلیل برنامه متراکم و پیچیده سفر می‌تواند تا یک ماه پس از بازگشت به خانه، بر توانایی یادگیری و حافظه فرد اثر گذار باشد. مسافرت به میان مناطق مختلف جغرافیایی با محدوده های زمانی متفاوت، نظم ساعت طبیعی بدن را بهم می‌ریزد. مسافرت های هوایی پی در پی علاوه بر ایجاد مشکلات خواب، غذا خوردن و تنظیم هورمون ها  که همگی بر حافظه و یادگیری تأثیر گذار هستند، عامل مهم ایجاد استرس در فرد نیز محسوب می شوند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.

براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.