شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

سودای متن برای حاشیه های اصولگرا


سودای متن برای حاشیه های اصولگرا
پیوستن جمعیت آبادگران جوان به جمع مخالفان جبهه متحد اصولگرایی فصل دیگری از تحولات نه چندان رضایت بخش درون گروهی جناح راست را به نمایش می گذارد. در شرایطی که رهبران اصلی این ائتلاف به طور مکرر خبر از پیشبرد ائتلاف و موفقیت آمیز بودن آن می دهند، اعتراضات صریح و بدون پرده دبیر کل جمعیت آبادگران، مهدی چمران و محسن رضایی،بار دیگر نه تنها کارآمدی ائتلاف فوق را با چالش مواجه کرده که ظاهراً افرادی مانند شهاب الدین صدر مبنی بر ائتلاف با محور تمام جریان های اصولگرا را با این سوال مواجه کرده که اعتراضات جریان هایی مانند آبادگران، ایثارگران، اصولگرایان مستقل و اصولگرایان اصلاح طلب پس از کجا نشأت گرفته است؟
آیا این گروه ها در میان اصولگرایان جایی ندارند که نادیده گرفته شدن نظرات شان، اعتراضات این چنین را به دنبال آورده است؟ البته اظهارات بیادی نشان داد که همچنان این ائتلاف زیر سایه تسلط های جریان های خاصی از اصولگرایان قرار دارد. وی زمانی را برای بیان اعتراضاتش انتخاب کرده که نتایج نهایی فعالیت های جبهه متحد اصولگرایی تمایل های قابل رویتی به سمت جریان های راست سنتی دارد.
تمایلاتی که سرانجام اعتراضات را از سوی میدان آبادگران به همراه داشت.بیادی نوک تیز اعتراضاتش را متوجه «جبهه پیروان خط امام »و «جامعه اسلامی مهندسین » کرد؛« تا زمانی که جبهه متحد اصولگرایی تحت تصمیم های قیم مآبانه آنها به ویژه جامعه مهندسین باشد، ائتلاف شکننده است حتی اگر الان هم ائتلافی صورت بگیرد، چند هفته به انتخابات، این ائتلاف شکسته شده و اصولگرایان مانند یک لشکر شکست خورده پراکنده می شوند.» وی بار دیگر با تاکید بر سخنان چهارشنبه خود از این جریان ها به عنوان تشکل های موج آفرین یاد کرد که پیش از این در امتحان اصولگرایان رد شده اند.
دبیر کل جمعیت آبادگران حتی عملکرد گروه پنج و شش نفره را تحت نفوذ جریان فوق می داند که با حضور غالب آنها در میدان اصولگرایان به یقین مجالی برای گروه های در حاشیه رفته (آبادگران،اصولگرایان مستقل و اصولگرایان اصلاح طلب) باقی نمی گذارد. دغدغه های جمعیت هایی مانند آبادگران از حضور پررنگ جامعه اسلامی مهندسین با محوریت باهنر در جبهه متحد اصولگرایی از آن جهت نشأت می گیرد که هر بار که این تشکل قدرت نفوذ درمیان اصولگرایان را پیدا کرده، نتیجه یی جز تمایل به راست سنتی نداشته است. وی ادامه این روند را از بین رفتن هر نوع ائتلافی می داند که در نهایت زمینه را برای حضور پررنگ حریف فراهم می کند. تجربه یی که از نگاه بیادی در دو انتخابات ریاست جمهوری نهم و شورای سوم برای اصولگرایان هزینه در برداشته است.
در هر دو انتخاب فوق محمدرضا باهنر نقش کلیدی در متن بازی اصولگرایان داشته است و برخلاف آن در شورای دوم و مجلس هفتم، جناح راست به موفقیت هایی دست یافت که نقش های کلیدی را جریان های تازه متولدشده اصولگرا برعهده داشتند. گرچه هم اکنون باهنر در متن اصولگرایان قرار گرفته، اما این سوال مطرح است که آیا این متن منحصر به فرد می ماند و حاشیه های متعدد تحت خطر دست به تشکیل متن های جدید نمی زنند؟ تاریخ سیاسی ایران به خوبی نشان داده که اتحاد این متن ها می تواند منجر به ساخت متن های قدرتمند دیگری شود و نباید این نکته را فراموش کرد که مرکزها نمی توانند با هم جمع شوند و در نهایت کار به رقابت می رسد یا تقابل؛ پیش بینی یی که حتی در میان اظهارات چمران هم به وضوح دیده می شود. وی که سعی کرده در ماه های اخیر بازی در صف مقدم را به افرادی مانند بیادی واگذار کند و خود در حاشیه سخن بگوید در اعتراض به همین متن های قیم مآبانه از غروری که ممکن است این متن ها را در خطر قرار دهد، هشدار می دهد.
اظهاراتی که چیده شدن آن در کنار انتقادات بیادی و رضایی قطعات پازلی را تکمیل می کند که تصویری از فصل جدید اختلاف ها دارد. حضور دو چهره چمران و محسن رضایی در همایش آبادگران برای تبدیل شدن به جریانی جدید در برابر جبهه متحد اصولگرایی خود گواه این مطلب است که اصولگرایان معترض در حال آماده شدن برای یک صف آرایی قوی در برابر پدرخوانده های جناح راست هستند. حتی این شخصیت اصولگرایان هم یادآوری می کند که تاب این گونه نادیده گرفته شدن ها را ندارد. حضور او هم در همایش آبادگران معنی دار است. او بسیار صریح تر از آنچه انتظارش می رود حمایتش را از جریان های تازه متولد شده اصولگرا نشان می دهد تا در نخستین گام بر چنین تشکل هایی مانند آبادگران وجاهت حزبی بیشتری ببخشد؛«خوشحالم که در اردوگاه اصولگرایان همواره جوانه های جدید را مشاهده می کنیم و دیگر گروه های اصولگرا نباید از این مساله ناراحت شوند.» این گفته ها کافی است تا نمایان کند که محسن رضایی هم از بی توجهی راست سنتی به طیف های جدید اصولگرایی به همان اندازه نادیده گرفته شدن وفاق و کارآمدی ناراحت است.شیوه یی که در چند سال گذشته هم در مجلس و هم بازی های سیاسی حاشیه آن در دستور کار پدرخوانده های جناح راست بوده است.
زمانی که وی حتی مخالفان را این گونه متهم می کند؛ کسانی که با این تولدهای جدید مخالفت می کنند خواهان دفن تفکر اصولگرایان در مقطع تاریخی فعلی هستند و بلافاصله نوظهوران اصولگرا را زیر چتر حمایتی خود می برد، اگر کاری برای حمایت از شما از دست من بربیاید، قطعاً کوتاهی نخواهم کرد و ما باید از همه توان اصولگرایی استفاده کنیم «دیگر هیچ جای تردید نمی ماند که جبهه متحد اصولگرایی در مقابل مخالفانی دارد که یک سوی آن افرادی مانند چمران صف آرایی کرده اند و سوی دیگر افروغ و قالیباف و محسن رضایی به خط مقدم معترضان ائتلافی از نوع باهنر پیوسته اند.
چهره قدیمی جناح راست به دوستان قدیمی خود یادآوری می کند که توجیهات آنها برای نپذیرفتن سایر تفکرات اصولگرایی را هرگز نخواهد پذیرفت؛ «هیچ ایرادی ندارد اگر بخش زیادی از جریان اصولگرایی به رغم حاکمیت اصولگرایان بر دولت و مجلس خارج از دایره دولت باشند. ما باید از همه توان درون و برون جریان اصولگرا برای تشکیل مجلس هشتم استفاده کنیم.» هشداری که به یقین تشکل هایی مانند رایحه خوش خدمت که وابسته به رئیس جمهور هستند یا جامعه اسلامی مهندسین که بیشترین حمایت را تاکنون در میان جناح راست از احمدی نژاد داشته اند، به فکر فرو خواهد برد که حذف چهره هایی مانند رضایی، قالیباف و حتی چمران چه قیمتی برای آنها خواهدداشت؟
صبا آذرپیک
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید