سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

دو استعفا و یک تغییر پست معنادار کادر آمریکایی در منطقه


دو استعفا و یک تغییر پست معنادار کادر آمریکایی در منطقه
اولین واکنش کاخ سفید در مورد استعفای سرفرماندهی مرکزی آمریکا اینبود که گزارش ها در مورد ارتباط این استعفا با موضوع حمله نظامی به ایران را منکرشود.
پیش از این مجله " اسکوایر" با انتشار مقاله ای ویلیام فالون که ۱۶ مارس ۲۰۰۷ جایگزین ژنرال ابی زید شده بود را به عنوان مخالف سرسخت سیاست های بوش در قبالایران معرفی و او را تنها صدا در مقابل اقدام نظامی به منظور متوقفساختن برنامه های هسته ای ایران توصیف کرده بود.
با این حال رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، گفت که فالون خودش درخواست بازنشستگی کرد و معتقد است که این اقدامی به جا بوده است.
این استعفا موجب شد تا کارشناسان اعلام کنند که با وجود کاهش احتمال تهاجم آمریکا به ایران پس از گزارش NIE، کاخ سفید هنوز گزینه نظامی علیهاین کشور را روی میز دارد و در حالی که کمتر از یک سال تا پایان دوره ریاست جمهوریجورج بوش باقی مانده است، به آن جدی فکر می کند.
چند ماه پیش دریاسالار فالون طی مصاحبه با رسانه های مختلف از جمله شبکه الجزیره و روزنامه فایننشال تایمز آشکارا گفته بود که نمی تواند مجبور به انجام جنگ با ایران در آینده ای نزدیک شود. وی تاکید کرده بود که کوفتن مداوم بر طبل جنگ [با ایران ] که از واشنگتن به گوش می رسد، نه مفید است و نهکمکی می‌کند.
فالون افزود:" من امیدوارم جنگی در کار نباشد و این همان هدفی است که باید برای آنفعالیت کنیم."
در همین حال مجله تایم نوشت که کناره ‌گیریفالون تاییدی بر این امر است که دولت بوش هیچ مخالفتی را در زمینه جنگ و صلحنمی‌پذیرد. این هفته نامه به نقل از یکی از دریاسالاران بازنشسته ارتش آمریکا نوشت:" بوشمی‌گوید به حرف‌ های فرماندهان خود در میدان نبرد گوش می‌دهد، اما اگر آنها حرفی برخلاف میل او بزنند، وی آنها را برکنار خواهد کرد."
تاکنون تئوری های مختلفی در مورد این استعفا مطرح شده است. یکی از این تئوری های این است که به دریاسالار فالون دستور داده شده کاری را انجام دهد که معتقد است کاملا غلط و نادرست است. به عقیده کارشناسان این موضوعی است که فقط می تواند به ایران مربوط شود.
مصاحبه های پیشین فالون نشان می دهند که او به هیچ وجه اقدام نظامی علیه ایران را ضروری نمی داند و در مقابل آن مقاومت کرده است. به همین دلیل تحت فشار بوده اما این هم به هیچ وجه مصلحت آمیز نخواهد بود که وی این مخالفت و خواسته قلبی خود را علنی کند.
یکی دیگر از تئوری ها این است که احتمالا یک موضوع غیرقانونی و غیراخلاقی در مورد اقدامات و سیاست آمریکا در منطقه تحت فرماندهی فالون پیش آمده است که وی را به سوی یک تصمیم نهایی در انتخاب میان دو گزینه ممکن سوق داده است. محتمل ترین حدس می تواند در مورد اوضاع جاری در کشورعراق باشد.
گزارش ها حاکی است که افزایش نیروهای آمریکایی در عراق ( Surge ) نتوانسته است آن چنان که باید به نتایج مطلوب خود دست یابد. این موضوعی است که ‍ژنرال پترائوس در مصاحبه اخیرش با روزنامه واشنگتن پست از آن سخن به میان آورده و گفت که این واقعیتی است که در گزارش مشترک وی و رایان کروکر در کنگره آمریکا منعکس خواهد شد.
بر اساس این تحلیل احتمالا به فالون گفته شده است که نیروهای آمریکایی در آینده ای نزدیک عراق را ترک نخواهند کرد. بدین ترتیب با توجه به اتهاماتی که علیه آمریکا در مورد غارت نفت عراق مطرح است، به نظر می رسد که پذیرفتن ادامه حضور نظامی گسترده در عراق از سوی فالون کار دشواری بود و او باید بیشتر بار این اتهامات را تحمل می کرد.
منابع نزدیک به پنتاگون و کنگره آمریکا گفته اند که فالون معتقد است که اوضاع در عراق رو به بهبود است، اما اوضاع امنیتی در افغانستان رو به وخامت گذاشته و هرچه سریعتر باید برخی از نیروهای آمریکایی مستقر در عراق به این کشور منتقل شوند. این رویکردی تا چند ماه پیش با رویه ای که مورد نظر پترائوس بود، در تناقض است.
روزنامه نیویورک تایمز چندی پیش گزارش داد که پنتاگون در نظر دارد تا ‍ژنرال پترائوس را جایگزین فالون کند. اما چندی است که موضوع نامزدی وی برای احراز فرماندهی عالی ناتو مطرح شده است. هنوز مشخص نیست که چه زمانی این احتمال تحقق یابد، اما برخی گمانه زنی ها حکایت از این دارند که این مهم قبل از دوره ریاست جمهوری جدید در آمریکا صورت خواهد گرفت.
این درست زمانی است که قل دوم دیوید پترائوس یعنی رایان کروکر نیز که هم اکنون سفیر واشنگتن در بغداد است، استعفا خواهد داد. این دو قرار است هشتم و نهم آوریل گزارش خود در مورد اوضاع عراق را به کنگره آمریکا ارائه کنند. گزارشی که جورج بوش اعلام کرده است از چند ماه پیش منتظر نتایجش است تا بر اساس آن در خصوص کاهش نیروهای آمریکایی در عراق تصمیم گیری کند.
روزنامه واشنگتن پست نوشت که کروکر قصد دارد اواسط ژانویه آینده و قبل از روی کارآمدن دولت جدید در واشنگتن خود را بازنشته کند. کارشناسان امور عراق نسبت به همزمانی خروجپترائوس و کروکر از عرصه‌ فعالیت نظامی و دیپلماتیک آمریکا در عراق که به ادعایآنها پیشرفت‌های زیادی را محقق ساخته‌اند، ابراز نگرانی کرده‌اند. مسئولان آمریکایی معتقدند که پترائوس نقش عظیمی درکاهش خشونت‌ها در سال ۲۰۰۷ ایفا کرد.
حالا اگر خروج ویلیام فالون را نیز به این معادله اضافه کنیم، می توان این حس را کرد که منطقه در آینده ای نزدیک دستخوش تحولاتی جدید در عرضه نظامی خواهد شد. عرصه ای که چندی است پس از جنگ عراق تا حدی روی آرامش را به خود دیده است.
نویسنده : حسن بنانج
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید