شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


کیفیت زندگی در سالمندان عضو کانون های فرهنگسرای سالمند شهر تهران


کیفیت زندگی در سالمندان عضو کانون های فرهنگسرای سالمند شهر تهران
● مقدمه:
سالمندان یکی از گروه های اجتماعی رو به رشد در جوامع امروزی می باشند که با توجه به هرم سنی کشور اهمیت روز افزونی یافته اند و هرگونه تصمیم گیری و برنامه ریزی در رابطه با این گروه نیازمند شناخت دقیق و مبتنی بر مشاهدات عینی و علمی مسایل آنان می باشد. از طرفی در جهان کنونی، یکی از شاخص های ارزشمند، برای ارزیابی در زمینه های توانبخشی، بهداشتی، درمانی و ... کیفیت زندگی است.
● طرح تحقیق:
هدف از این تحقیق مقطعی و توصیفی، تحلیلی بررسی کیفیت زندگی سالمندان شهر تهران است. جامعه پژوهش، سالمندان عضو فرهنگسرای سالمند بود که ۳۰۰ نفر نمونه، بصورت تصادفی از افراد ۶۰ سال و بالاتر انتخاب شدند و اهداف پژوهش در قالب شاخص های کیفیت زندگی مطرح گردیدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد WHOQOL-BREF با چهار حیطه جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی و با روش مصاحبه رو در رو، جمع آوری گردید و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله، از آزمون های Anova، T.Test و رگرسیون با استفاده از SPSS انجام گردید.
● یافته ها:
بر اساس یافته ها، ۲۲۳ نفر زن (%۷۴.۳۳) و ۷۷ نفر مرد (%۲۵.۶۶) با دامنه سنی ۶۰-۸۵ و میانگین سنی ۶۸.۰۸ سال در مطالعه شرکت داشتند. نتایج پژوهش حاکی از این بود که بین مردها و زنها، کیفیت زندگی فقط در حیطه جسمانی (۰.۰۰۱ > P) و روانی (۰.۰۱۴> P) تفاوت معنی دار و امتیاز در مردها بالاتر از زنها بود. در بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و سن نیز، فقط در حیطه جسمانی (۰.۰۳۶>P) و روانی (۰.۰۹۷> P) اختلاف معنی دار بوده و در سایر حیطه ها اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. در ارتباط کیفیت زندگی و وضعیت تاهل، افراد متاهل نسبت به کسانی که همسر خود را از دست داده اند، کیفیت زندگی بهتری داشتند و افرادی که هرگز ازدواج نکرده اند از سلامت جسمانی بالاتری برخوردار بودند. و هر قدر بر میزان تحصیلات افزوده شده، کیفیت زندگی نیز افزایش یافته و ابتلا به بیماری نیز با کیفیت زندگی در همه حیطه ها تفاوت معنی دار را نشان داد.
● نتیجه گیری:
یافته های فوق نشان داد که فاکتورها و عوامل مختلفی مانند سن، جنس، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و ابتلا به بیماری ها بر کیفیت زندگی سالمندان موثر می باشد و با شناخت این عوامل و انجام اقدامات پیشگیرانه و همزمان و برنامه ریزی جهت آینده می توان بر مشکلات سالمندان فعلی فایق آمده و از مشکلات سالمندان آینده نیز پیشگیری نمود.
مهناز آهنگری
محمد کمالی
منوچهر ارجمندحسابی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید