یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


۲۰۰۸ کودکان سرباز


۲۰۰۸ کودکان سرباز
گروهی ازکشورهای پیشرفته در ماه مه ۱۹۹۸ مجمعی تشکیل دادند که هدف ان جلوگیری استفاده از کودکان سرباز توسط دولت هایشان همچنین پایان بخشیدن به اسم نویسی و استفاده از کودکان سرباز دختر و پسر جهت تأمین کمبود نیروی نظامی آنها در بسیج عمومی میباشد. .
دسترسی به این امر در صورتی ممکن است که آموزش همگانی، تحقیقات و گسترش شبکه ارتباطی اعضای این کشورها، سازمان عفوبین المللی، سازمان دفاع از حقوق کودکان، سازمان نجاتِ کودکان بصورت فعال کارایی داشته باشد. همچنین نمایندگانی ازکشورهای افریقایی، آمریکا، اسیا و خاورمیانه و جمعا حدود ۳۰ کشور در این مورد در حال کار هستند. هدف اصلی این کشورها متحد کردن سازمانهای محلی، کشورهای بین المللی در رابطه با جوانان می باشد .
● ارقام و آمار در مورد کودکانِ سرباز
کودکان سرباز به چه کسانی گفته میشود؟ در این مورد تعریف مشخصی وجود ندارد. کشورهای فعال در این زمینه در این مورد نظر بر این دارند که کودکان سرباز به کسی گفته میشود که در سن زیرِ ۱۸ سال به عضویت سازمانی در آید که وابسته به ارتش و نیروهای نظامی و احزاب سیاسی در آید، خواه این گروهها در درگیری باشند خواه نه. کودکان سرباز میتوانند نقشهای متعددی را ایفا کنند، از جمله: شرکت در جنگ و درگیری، کاشتن مین و مواد منفجره، پیش آهنگی، جاسوسی، تهیۀ اذوقه و مهمات برای، آشپزی، و خدمات خانگی همچین سوء استفاده جنسی.
● کشورهایی که کودکان سرباز در انها مورد سوء استفاده قرار میگیرند
کودکان به صورت فعال درگیر درگیریهای مسلحانه ای که از طریق کشورها و دولتهایشان صورت میگیرد، شرکت میکنند. در فاصله زمانی بین آپریل ۲۰۰۴ تا اکتبر ۲۰۰۷ کودکان سرباز در کشورهای: افغانستان، بروندی، افریقای مرکزی، چاد، کلمبیا، هند، اندونزی، عراق، اسراییل، فلسطین اشغالی، میانمار، نپال، فیلیپین، سومالی، سریلانکا، سودان، تایلند و اوگاندا می باشند. درطی سالهای۵ ۲۰۰ـ۲۰۰۶ در طی قرارداد صلحی که در نپال و اندونزی امضا شد استفاده از کودکان سرباز در درگیریهای خصمانه میان این دو کشور باعث شد بسیاری از کودکان از این درگیریها در امان باشند.
● نیروهای مسلح دولتی جهت استفاده از کودکان در درگیریهای مسلحانه
تعداد دولتهای که از کودکان در درگیریهای مسلحانه استفاده میکنند به شکل نامحسوسی از ۱۰ به ۹ در طول سالهای ۲۰۰۱-۲۰۰۴ تا ۲۰۰۴-۲۰۰۷ کاهش یافته است. در میانمار تعداد زیادی از پسران زیر ۱۸ سال به زور به استخدام ارتش در می آمدند وبه صورت فعال در جنگها شرکت میکردند. کودکان همچنین به شکل مستقیم در درگیریهای خصمانه میان دولتها و نیروی انتظامی در چاد، سومالی سودان اوگاندا شرکت میکردند . همچنین بر اساس گزارش رسیده ارتش مسلحانه یمانی در اوایل سال ۲۰۰۷ از کودکان جهت مبارزه علیه نیروهای غیر نظامی استفاده شده است. نیروی دفاعی اسراییل از کودکان فلسطینی به عنوان سپر انسانی در بسیاری از موارد استفاده میکرده است. تعدادی از کودکان زیر ۱۸ سال در دوره جنگ عراق توسط ارتش بریتانیا در سالهای ۲۰۰۳-۲۰۰۵ استفاده شده اند. حد اقل ۱۴ کشور اسم نویسی و حتی در بعضی موارد استفاده کرده اند از کودکان سرباز در درگیریهای مسلحانه جهت امداد رسانی و دفاع. از جمله این کشورها میتوان از چاد، کلمبیا هند، ایران، لیبریا میانمار پرو فیلیپین، سریلانکا سودان اوگاندا و زیمباوه نام برد. در بروندی کلمبیا هند، اندونزی، اسراییل، نپال و اوگاندا کودکان اغلب یا دستگیر میشوند یا تسلیم میشوند جهت استفاده برای رد و بدل کردن پیغام میان گروهها .
● سرنوشت دختران سرباز
دختران سرباز در کشورهای افریقای مرکزی، چاد، نپال ،فیلیپین و سریلانکا، مجبور به ادامه کار در پادگان های نظامی میشوند. گروههای مسلح نظامی در کلمبیا و امگاندا از جمله گروههایی هستند که از دختران سرباز به عنوان وسیله برای ارضاء نیازهای جنسی خود سوء استفاده میکنند. در لیبریا ۳۰۰۰ دختر بواسطه قرارداد صلح در نوامبر۲۰۰۴ آزاد شدند.
● کودکان سرباز در حبس و بازداشت
در بسیاری از کشورها کودکان مشکوک به دخالت در درگیریهای گروههای مسلح، تحت شکنجه قرار میگیرند. در بروندی سن این کودکان حتی به ۹ سال هم نمی رسد. برخی اسناد نشان میدهد در مناطقی از هند، اسراییل، عراق و فیلیپین کودکان بازداشت و تحت شکنجه و ازار قرار میگیرند.
● صدای کودکان سرباز
Maung Zaw ۱۶ ساله از میانمار در مورد دستگری اش در یکی از پادگان های نظامی میانمار در سال ۲۰۰۵ میگوید: ”یکی از گروهبان ها از من پرسید که چند سال دارم، گفتم ۱۶ سال، سپس سیلی به من زد و گفت از این به بعد تو ۱۸ سال داری، گفتم اما سن واقعی من ۱۶ سال است، گفت پس چرا به خدمت ارتش در آمدی؟ گفتم داوطلبانه نبود بلکه بزور. سپس گروهبان به من گفت پس دهانت را ببند و فرمهایی را که به تو می دهیم پر کن. ” یکی از افسران ارتش چاد در مورد کودکان سرباز میگوید:”کودکان سرباز بسیار مناسب هستند برای استفاده در ارتش، چرا که شکایت نمیکنند، توقعی برای دریافت حقوق ندارند و وقتی به آنها می گویی بکش، میکشند.”
مادر یکی از کودکان سرباز در سری لانکا میگوید:”ما سه مادر بودیم که کودکان خود در در اداره پلیس زمانی که دستگیر شده بودند، دیدیم. آنها به کمک ما احتیاج داشتند اما ما نمیتوانستیم هیچ کمکی به آنها بکنیم. ”
یکی از بزرگان ارتش در میانمار اظهار داشت:”زمانی که من در ارتش بودم همیشه احساس میشد که تعداد افسران و مأموران بیشتر از تعداد سربازان بود. به همین دلیل از کودکان به عنوان سرباز استفاده میشد.”
● مراقبتهای ویژه نیازمند تلاش بیشتر می باشند.
درحالیکه پایان و ادامه این مسیر مثبت می باشد اما حرکت به آن سمت به اهستگی صورت میگیرد و تاثیرش هنوز بوضوح در زندگی روزانه هزاران کودکی که در عرصه جنگ مبارزه میکنند، مشخص نشده است.کشورهای مسئول در این زمینه، اسنادی جمع آوری کرده اند که نشانگر این موضوع است که در فاصله زمانی آپریل ۲۰۰۴ تا نوامبر۲۰۰۷ کشورهایی هستند که در آنها کودکان برای شرکت در مبارزاتِ مسلحانه به صف در امده بودند. . در طول این دوره از ۲۱ کشور، در ۲ کشور نپال و اندونزی درگیری بپایان رسید که در نتیجه کودکان سرباز در این کشورها از شرکت در جنگ معاف شدند. گزارشات نشان میدهد که زمانیکه درگیریها رخ میدهد، کودکان بناچار درگیر میشوند. افریقای مرکزی، چاد، عراق، سومالی و سودان،از جمله این کشورها می باشند. تلاش جهتِ بسیج کردن کودکان در طول دوره جنگ دائما ادامه دارد. درحالیکه صلح اصلی ترین آرزوهای بسیاری از این کودکان می باشد. تعداد کشورهایی که از کودکان در جنگ استفاده میکنند به شکل قابل ملاحظه ای کاهش پیدا نکرده است. از کودکان در اکثر درگیریهای مسلحانه استفاده میشود که یکی از خشن ترین درگیریها در میانمار اتفاق افتاد که در درگیری با شورشی ها از هزاران کودک استفاده شد.همچنین از کودکان در چاد، سومالی سودان اوگاندا و فلسطین استفاده شده است.
در ۱۴ کشور از کودکان در عملیات امداد رسانی و مراقبتهای پس از عملِ جراحی استفاده میشود. حداقل در ۸ کشور کودکان نقش جاسوس و دیگر اهداف از این قبیل را ایفا میکنند. شایعات در مورد استفاده از دختران در مواردی از قبیل امدادرسانی و مراقبت از مجروحان جنگی، فراهم کردن اذوقه و حتی سوئ استفاده جنسی، بسیار زیاد می باشد. دختران، مادران و فرزندانی که نتیجه تجاوزات جنسی هستند جزء دسته داوطلب جهتِ شرکت در جنگ محسوب میشوند. کمکهایِ بین المللی جهتِ جلوگیری از ثبت نام و شرکت کودکان هنوز بمیزان دلخواه نرسیده است. زمانیکه کودکان سرباز از شَهر یا کشورشان فرار میکنند، پروسه پناهندگی شان در کشور میزبان به کندی پیش رفته و چندان موفقیت آمیز نبوده است. در پایان نیاز به تذکر است که هر چند تعداد کشورهایی که میزان سن داوطلبان به خدمت ارتشِ درامدن را بالا برده اند اما هنوز ۶۳ کشور به شکل قبل باقیمانده اند و ۲۶ کشور حتی این میزان به زیرِ ۱۸ سال نیز میرسد به شکلی که حتی برای بچه ها مدرسه نظامی راه اندازی میشود. برای اینکه جایگاه کودکان بر جایگاه ارتشِ ارجعیت پیدا کند نیازمند به تغییرات اساسی در طرزِ فکر و برخورد بسیاری از مسئولان هست.تا زمانیکه که پذیرفته شود که سن بچّگی تا ۱۸ سالگی ادامه دارد، کودکان بسیاری در معرضِ خطر خدمت ارتشِ و نظامی مخصوصأ در ایام جنگ ، بسر میرند.
منبع : جامعه‌شناسی ایران


همچنین مشاهده کنید