جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
خالکوبی
خالكوبی:
امروزه كاربرد استفاده از مواد و تركیبات رنگی در پوست به دلایل متعدد تبدیل به امری عادی و متداول شده است . گسترش كاربرد این گونه مواد وتركیبات در بین انبوهی از طرفداران آن گاهی عوارض و بیماریهایی را به هنگام انجام این امر برای آنان ایجاد می نماید . هم چنین این عوارض و بیمارها نیز به هنگامی كه این گونه افراد برای محو و از بین بردن تاتوی قبلی اقدام می نماید اشكال حاد و وخیم تری را به جای می گذارد و سلامتی آنان را مورد تهدید قرار می دهد .
انواع رنگدانه های پوستی:
اصولا علت رنگدانه های پوستی بر دو محور رنگدانه با منشا داخلی ( Endogenous pigments ) و یا با منشا خارجی ( Exogenous ) تقسیم بندی شده است كه در این جا به توضیح هر كدام می پردازیم
۱- رنگدانه با منشا داخلی : ضایعات رنگدانه ای پوست با منشا عوامل داخلی به طور عمده ناشی از افزایش فعالیت ملانین ها ، هموسیدرین ها ، مخلوطی از دو فاكتور فوق و یا ناشی از استفاده از دارو می باشد . ضایعات رنگدانه ای به علت عوامل درونی با درگیرنمودن قسمت و لایه معینی از پوست ویژگی های خاصی را به نمایش می گذارد .
- در ناحیه اپیدرم : ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه عبارتند از كك و مك ، ضایعات پوستی ناشی از نور خورشید ، ضایعات پوستی بصورت شیر قهوه ، خالهای Junctional و خال Spilus وكراتوزسبورئیك .
در ناحیه درمو اپیدرمال : ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه عبارتند از ضایعات كلو آسما ( عمدتاً بعد از حاملگی ظاهر می شود ) ضایعات پوستی بعد از التهاب كه به صورت ضایعات پررنگ دیده می شود خال Becker و خال Nevocellular
- در ناحیه درم : ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه بصورت زیر خواهد بود خال مخصوصی به نام Ita andd ota و ضایعات پوستی كه پس از التهاب دراین لایه باقی می ماند و نیز پر رنگی های پوستی ( هیپر ییگما نتاسیون )
۲- رنگدانه با منشا خارجی : این گونه ضایعات رنگدانه ای كه به علت فعالیت عوامل خارجی بوجود می آیندبه چهار دسته تقسیم می شوند
الف : به علت ضربه ، التهاب و واكنش هایی كه به دنبال ضربه با فرورفتن جسمی در و پوست ایجاد می شود در نهایت منجر به پررنگی و یا بد رنگی در پوست خواهد شد .
ب : تاتوهای درمانی ، این گونه خالكوبی به هنگامی كه فرد بیمار مدت طولانی تحت درمان با اشعه قرار گرفته به منظور مشخص نمودن محل برای ادامه درمان ضرورت ایجاد این گونه تاتو ها مطرح می گردد .
ج : خالكوبی تزئینی ، این گونه خالكوبی كه بطور عمده بر روی بدن انجام می گیرد و بروز شیوع مخاطرات و ضایعات ناشی از آن مفصلاً توضیح داده خواهد شد .
د : تاتو Tattoos خالكوبی بر روی ابروها به منظور نازك یا كلفت كردن آن بلند كردن طول ابرو و یا تغییر جهت و زاویه دار كردن آن و یا پر رنگ كردن ابرو و خط لب ها و ... را تاتو گویند .
رنگ های بكار رفته در خالكوبی:
منشا تمام رنگهای بكار گرفته شده در خالكوبی ها ( تاتو ) گیاهی و یا شیمیایی است كه مواد شیمیایی بیشتر بكار گرفته می شود تنوع استفاده از رنگ ها برای انجام تاتو بسیار وسیع است و می توان با تركیب چندین رنگ رنگهای تركیبی ساخت .
عمده ترین موادی كه در رنگهای تركیبی كه برای رسیدن به رنگ دلخواه درتاتو مورد استفاده قرار می گیردند عبارتند از : اكسید آهن - دی اكسید تیتا نیوم - جوهرسیاه ( كربن ) - جوهرآبی - جوهر سبز - جوهر زرد - جوهر نقره ای تاتو هایی كه كربن و جوهر سیاه در آن بكار رفته عمدتا تاتو را به رنگ تیره و سیاه در می آوردند . تاتو هایی كه توسط رنگدانه های حاوی اكسید آهن و دی اكسید تیتانیوم ( Flesh ) رنگی شده اند ، تیره نوك موادی خواهند بود و چنانچه جوهر آبی یا سبز یا زرد بكار رود رنگ تاتو نیز به همان شكل به آبی یا سبز یا زرد تمایل می شود .
عوارض انجام خالكوبی و تاتو :
۱- بروز حساسیت یا آلرژی : حساسیت به دنبال انجام تاتو یا در حین انجام آن به كرات مشاهده شده است رنگدانه های قرمز مورد استفاده در تاتو بیش از رنگدانه های زرد باعث حساسیت و آلرژی شده و رنگدانه آبی بعد از آن دو بیشترین حساسیت را ایجاد می نماید . رنگدانه سبز در مقایسه با دیگر رنگدانه ها كمترین آلرژی رادر فرد ایجاد می نماید به عبارتی بیشترین حساسیت به ترتیب در رنگدانه های قرمز ، زرد ، آبی و سبز مشاهده می شود .
۲- ایجاد تورم یا جای زخم : شایعترین عارضه تاتو تشكیل كلوئید است بروز توده یا كلوئید در مسیر ورود سوزن تاتو از جمله عوارض ناخواسته ای است كه با نمایان شدن توده ای بد شكل از زخم بهبود یافته، مهمترین عامل اعتراض فرد را تشكیل می دهد این عارضه علاوه برتكنیك عمل به خصوصیاتی فردی نظیر سابقه بد زخم بودن ، نوع تیپ پوستی (پوست تیره ، برنزه یا روشن ) رنگ مو و چشم و…. نیز بستگی دارد .
۳- عفونت های ویروسی : قرار دادن وسایل و تجهیزات در درجه حرارت ۱۷۰ درجه سانتی گراد بمدت ۲ ساعت برای نابود كردن ویروس ایدز یا HIV ضروری می باشد در صورت عدم ضد عفونی نمودن علمی وسایل و تجهیزات مور د استفاده و یا استریل ننمودن علمی و استاندارد آن ابتلای به بیماری های جدی مثل هپاتیت B و یا ایدز افراد كاندید برای انجام تاتو و خالكوبی را تهدید می كند .
۴- عفونت های پوستی : به دلایل متعدد مثل استریل نبودن وسایل و یاانجام تاتو در محیط غیر استاندارد امكان ابتلا به عفونت وجود دارد .
۵- بروز و یا تشدید بیماری های پوستی : در مطالعات اخیر مشخص شده با انجام تاتو امكان ایجاد و یاتشدید بیماری هایی مثل پسوریازیس و یا لیكن پلان وجود دارد .
۶- سرطان پوست : بررسی های صورت گرفته حاكی از بروز سرطان های پوستی بویژه اسكو اموس سل كارسینوما در محلی كه مدت ها قبل تاتو صورت گرفته می باشد .
از بین بردن خالكوبی ها:
افراد به دلایل مختلف همچون از مد افتادن نوع تاتو ایجاد تغییر درآن و یا به دلایل اجتماعی مثل قبح تصویر و یا محو و فراموش كردن هرگونه آثاری از زندگی گذشته گاهی خواستار محو تاتو هستند .
در گذشته انجام عمل جراحی سرپایی باعث محو نسبی تاتو می گردید ولی اثر این اقدام به عنوان یادگار در فرد همیشه باقی می ماند و متاسفانه در گذشته و گاهی امروزه برای پاك كردن و محو تاتو ( خالكوبی ) اقداماتی همچون سوزاندن محل بااسید ، تاتو كردن مجدد برای تغییر شكل قبلی ، بی رنگ كردن تاتوی قبلی با محلول ها و تركیبات شیمیایی و .... صورت می گیرد كه نه تنها باعث محو و یا كم رنگ شدن تاتو ( خالكوبی )نشده بلكه به علت واكنشهای حساسیتی صورت گرفته با رنگدانه های قبلی ، زمینه بروز حساسیت ها و عفونت ها را فراهم آورده است و در نهایت باعث بد شكل تر شدن تاتوی قبلی می شود .
در حال حاضر درمان تاتو توسط لیزر به عنوان تنها وسیله درمانی با نتیجه مطلوب و قطعی در نخستین اقدام درمانی موثر قرار گرفته است .
انتخاب طول موج لیزر و نیز تعداد جلسات درمانی مورد نیاز همگی درارتباط و بستگی به رنگ های مختلف به كار رفته درهر تاتو دارد . در درمان قطعی تاتو حتما باید از بیمار در مورد استفاده از داروهای دارای تركیبات طلا سوال شود كه در صورت استفاده از این گونه داروها قبل از اقدام درمانی توسط لیزر قطع دارو كاملا حیاتی است .
چه افرادی مناسب درمان با لیزر می باشند :
سن ایده آل برای درمان فرد مورد نظر با لیزر بین ۳۰ تا ۵۰سال می باشد و لازم است بیمار زندگی فعال و با نشاطی داشته و به پروسه درمان ، پیشگیری دقیق جلسات درمانی و نتایج حاصله از درمان آگاهی كافی داشته باشد افراد نباید رنگدانه مشكوك از نظر پزشكی داشته باشند و هم چنین افراد مبتلا به لوپوس اریتماتو نمی توانند تحت درمان با لیزر قرار بگیرند .
مدت و تعداد جلسات درمان تاتو:
تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان تاتو بستگی به نوع و مقدار رنگدانه كیفیت وسایل بكار رفته ، محل تاتو ، چگونگی مهارت فرد انجام دهنده و .... بستگی دارد . ولی درمان تاتو بطور متوسط ۵ الی ۶ جلسه درمانی با لیزر مورد نیاز می باشد تا نتیجه مورد نظر حاصل گردد تعداد باساژ و یا عبور از روی ضایعه نیز بطور متوسط ۴ الی ۶ عبور در هر جلسه درمانی می باشد .
منبع : شمیم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست