دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا


برای خودتان کارت بزنید


آن وقت مجبورید برای رسیدن به محل کار بیش از ۲۰کیلومتر را طی کنید. صبحها زودتر از موعد پیاده شوید و شبها زودتر از دیگران به رختخواب بروید. اگر در تهران باشید برای رسیدن به محل کار حتما مجبورید ۳ بار یا بیشتر تاکسی و اتوبوس تان را عوض کنید. در تمامی این اوقات زندگی شما در شرایط دشواری سپری می شود.
اما کسانی هستند که فاصله بین خانه و محل کار خود را بی هیچ دغدغه ای طی می کنند. در واقع بین خانه و محل کار آنها هیچ فاصله ای نیست.حتی اگر خودتان وسیله نقلیه شخصی داشته باشید بازهم مجبورید ساعاتی در ترافیک معطل شوید. زندگی شما در تمامی این مراحل محصول طبیعی اتفاقی است که از فردای صنعتی شدن چهره دنیا را عوض کرد. آنجا که محل کار از محل زندگی جدا شد و زندگی اجتماعی شکل و قاعده ای دیگر به خود گرفت. برای سپیده ۲۸ساله اما زمان آن فرا رسیده که یکبار دیگر فاصله میان محل کار و محل زندگی خود را از میان بردارد.
مسافتی را که سپیده برای رسیدن به محل کارش طی می کند از مسافتی که دیگر آدمها طی می کنند کمتر است. او در یک شرکت تبلیغاتی کار می کند، هر روز صبح از تختخوابش که بیرون می آید با طی مسافتی چند متری به محل کارش در اتاق دیگر منزل می رود.
اینجا دفتر کار «سپیده مومنی» زن ۲۸ ساله تهرانی است. در یک سوی اتاق میز کامپیوترش قرار دارد و در سوی دیگر چند قفسه کتاب که حاوی کتابها و زونکن هایی است که این خانم تهرانی وسایل و مدارک مورد نیازش را در آنها قرار داده است.او با همسر و تنها فرزندش در یک خانه ۳ خوابه واقع در شهرک غرب زندگی می کند. وی می گوید: «من خیلی خوشحالم از این که نباید هر روز مسافت زیادی را برای رسیدن به محل کارم طی کنم ، نباید نگران تهیه لباس مناسب برای پوشیدن سرکار باشم و نباید در ساعت معینی در محل خاصی حاضر باشم.»او تنها کسی نیست که از چنین شرایطی برخوردار است. کار در منزل در کشور ما و به خصوص در شهرهای بزرگ به عنوان یک شکل جدید از فعالیت شغلی اندک اندک رو به گسترش است.آمارهای جهانی حکایت گسترش چنین پدیده ای در سطح جهان دارد. طبق آمار به دست آمده در اداره آمار کار امریکا تنها در ایالات متحده تقریبا ۲ میلیون امریکایی کار خود را در منزل انجام می دهند. در کشور ما چند نفر اینگونه کار می کنند.
آمارها در این مورد سکوت کرده اند. به نظر می رسد که یکی از دلایل گسترش چنین پدیده ای به گسترش وسایل ارتباطی چون اینترنت ، تلفن و فاکس مربوط می شود. استفاده گسترده از چنین وسایلی برای عده ای به این معنی است که دیگر لزومی ندارد. برای سازنده بودن مسافتی را جهت رسیدن به اداره شان ، مغازه شان یا کارخانه شان طی کنند.کار در منزل منجر به تغییر زندگی افرادی شده که مایلند کار کنند، ولی به دلایلی چون نگهداری از فرزندان یا والدین سالخورده شان ناچارند در منزل بمانند.
در هر حال آنها به هر دلیلی می خواهند یا مجبورند بر روی زندگی شان کنترل داشته باشند، پس در خانه می مانند و از یکسو می خواهند کار کنند. اهمیت این موضوع برای «سپیده» چیزی بیش از دستیابی به کیفیت زندگی است. با این حال به گفته خودش به چنین چیزی هم دست یافته. او با خنده می گوید: «من به شیشه پنجره که نگاه می کنم آدمها را می بینم که در حال گذر از خیابان هستند.» وی معتقد است که کار در منزل بازدهی بیشتری از کار در اداره دارد؛ کاری که تا ۲سال و نیم قبل از این انجام می داد.
او توضیح می دهد: «مثلا وقتی که از سر میز خود در اداره بلند می شوید تا به سراغ دستگاه چاپگر بروید، بالاخره یکی هست که شما را متوقف کند و از شما سوالی بپرسد و در ضمن جلساتی که در محل کار شما برگزار می شود، خیلی وقتگیر هستند.
به همین دلیل به هنگام کار در منزل ، من بازدهی بیشتری در زمان کمتری دارم.» او در انجام امور منزل هم بازدهی بیشتری دارد، به جای این که زمان استراحت خود را صرف بازی های کامپیوتری کند، می تواند این زمان را صرف شستن لباسها یا ظروف صبحانه کند.
«در موضوع کار در منزل این تنها زنان نیستند که دست به انتخاب می زنند.» رضا شفیع زاده نیز چنین کاری را انجام می دهد. برای او که در منزلش در آریاشهر روابط عمومی یک شرکت خصوصی را به همراه همسرش اداره می کند، یکی از امتیازهای بزرگ کار در منزل این است که آنها می توانند به هنگام کار وقت بیشتری را در کنار خانواده خود سپری کنند و بیشتر به آنها برسند. بچه ها وقت بیشتری از محبت آنها برخوردارند.وی اعتراف می کند: «بچه ها با کمک تلویزیون از خودشان مراقبت می کنند.» به نظر او این کار خیلی بهتر از بردنشان به مهدکودک است.وی می گوید: «برای بچه ها مهم است که ما در کنارشان باشیم و ما به این ترتیب می توانیم هرچند لحظه یکبار به آنها سر بزنیم ، همچنین اگر وقت ملاقات با پزشک یا هر کار دیگری از این قبیل داشته باشند، من می توانم خودم آنها را ببرم.»بعلاوه او دیگر لازم نیست که هر روز ۴ساعت صرف رفت و آمد به محل کارش کند. آنها می توانند وقت بیشتری در کنار فرزندان خود باشند. یکی از موضوعاتی که از نظر کارشناسان به عنوان جنبه منفی کار در منزل عنوان می شود، این است که شخص در نتیجه چنین شیوه ای به نوعی در کارش غرق شده و در کار خود زندگی می کند.رضا می گوید: «البته در چنین وضعیتی جدا کردن کار از زندگی سخت است. یک وقت می بینید که ۲۴ساعت است که دارید کار می کنید، شبها کار می کنید، آخر هفته ها هم کار می کنید.»وی متوجه شده که مردم شرایط افرادی را که در منزل کار می کنند، همانند شرایط کارمندان یا کارگران درک نمی کنند. او می گوید: در ساعتهای کاری یکی از دوستان به من زنگ می زند و می خواهد با من گپ بزند یا از من می خواهد که کاری برایش انجام دهم ، مثلا می خواهد که با او برای انجام کاری بیرون بروم.»این موضوع برای «محمود شاهین پور» یک مدیر بازاریابی که در منزلش واقع در تهرانپارس مشغول فعالیت است نیز اتفاق افتاده ، او می گوید: «وقتی که تجارت خود را از منزل اداره می کنید، بعضی وقتها بوق تعطیلی ساعت ۵بعدازظهر، بعضی اوقات هم ساعت ۱۲نصف شب زده می شود.
هیچ همکاری هم برای کمک در کارهایتان وجود ندارد. اگر دستگاه چاپگرتان مشکل پیدا کند از امور فنی و امور اداری خبری نیست ، خودتان باید درستش کنید. اگر سطل آشغالتان پر شده باشد، خودتان باید آن را خالی کنید.با این همه به نظر می رسد یکی از بزرگترین نکات منفی کار در منزل همچنان منزوی بودن فرد باشد. «شاهین پور در این مورد می گوید: «بعضی اوقات آدم احساس می کند که در یک جزیره تنها افتاده است.»
او برای حل این موضوع به گفته خودش سعی می کند که ارتباطش را از طریق جلسات تلفنی هفتگی با مدیرش حفظ کند، همسر او نیز در کنارش کار می کند، بنابراین در تمام روز در کنار همدیگر قرار دارند، البته قرار گذاشته اند که آخر هفته ها در مرخصی باشند و به آشنایان خود سر بزنند.یکی دیگر از نکات منفی این است که حواس آدم زود پرت می شود. شاهین پور می گوید: «بعضی وقتها وسوسه می شوم که تلویزیون نگاه کنم یا موسیقی گوش بدهم ، حتی دوست دارم به سالن ورزش بروم. باید سعی کنید که انگیزه و اشتیاق تان را از دست ندهید.»اینها همه در کنار هم خوبی ها و بدی های یک شکل از زندگی است. شما که می خواهید زندگی تان را به گونه ای دیگر تنظیم کنید بایستی نکات مثبت و منفی آن شکل تازه را برای خود در نظر بگیرید.آنها که در منزل خود کار می کنند، همگی می گویند حاضر نیستند که هیچ جور دیگری کار کنند. آیا شما حاضرید جای آنها باشید؟
منبع : روزنامه کیهان