دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا


برنامه اقتصادی سارکوزی و مخالفت مردمی


برنامه اقتصادی سارکوزی و مخالفت مردمی
دوران ماه عسل نیکلا سارکوزی در سمت ریاست جمهوری فرانسه به پایان رسیده است. سارکوزی، رئیس جمهور جدید فرانسه، در طول انتخابات ریاست جمهوری به موجب برنامه های اقتصادی خود از رقیبان پیش افتاده و حمایت های زیادی را کسب کرد، اما در حال حاضر برنامه های سارکوزی با مخالفت اتحادیه های فرانسه روبه رو شده است؛ اتحادیه هایی که به دلیل به مخاطره افتادن منافع کارگران در مقابل دولت و برنامه های سارکوزی جبهه گیری می کنند. کارگران از جمله شهروندان فرانسوی محسوب می شوند که همانند سایر مردم فرانسه با روی کار آمدن سارکوزی رؤیای بهبود شرایط وضعیت رفاه را در سر می پروراندند. به دنبال اعتراضات اتحادیه ها و اعتصابات، راه آهن فرانسه تعطیل شد و اتحادیه های این کشور شروع به فراگیر کردن اعتصابات بخش عمومی کردند. هدف این اتحادیه ها از این اعتصابات از دور خارج کردن حرکت سارکوزی در جهت تغییر اقتصادی عظیم بود.
این اعتصابات در زمان حساسی انجام شد. فرانسه به لحاظ اقتصادی در شرایط مساعدی به سر نمی برد. شرایط بازار جهانی، تضعیف رشد اروپایی را در پی داشته است و رشد اقتصادی کشورهای اروپایی را تحت تأثیر قرار داده است. فرانسه نیز به عنوان یک کشور اروپایی از این قاعده مستثنی نیست. سارکوزی اخیراً اعلام کرده است که کاهش ارزش دلار صادرات فرانسه را تحت تأثیر قرار داده است. در شرایط فعلی این مسأله و سؤال هنوز مطرح می باشد که آیا موج جدید اعتصابات جریان برنامه ها و اصلاحات را دچار لغزش و نوسان می کند و یا این که برنامه های اقتصادی فرانسه و سارکوزی همچنان به راه خود ادامه خواهد داد.
اگر بخواهیم طرح های اقتصادی سارکوزی را به طور ساده بیان نماییم باید به طور کلی به این موارد اشاره داشته باشیم که سارکوزی خواستار کار و فعالیت بیشتر مردم فرانسه می باشد و همچنین او قصد دارد قوانین تجارت فرانسه را متحول نماید تا فرانسه به مکانی مناسب برای سرمایه گذاری تبدیل شود؛ فرانسه به دنبال ایفای نقش برجسته در اقتصاد در حال جهانی شدن می باشد. او درصدد است سطح رفاه شهروندان فرانسوی را ارتقا بخشد و نظام حمایت کارگری را متحول نماید تا از این طریق در بازار جهانی توانایی رقابت و ایفای نقش برجسته را داشته باشد. به این مسائل در سخنرانی اخیر کریستین لاگارد (Christiane Lagarde)، وزیر دارایی فرانسه که به تبیین طرح و برنامه های اقتصادی سارکوزی می پرداخت نیز اشاره شده است. لاگارد بیان کرد ما تا آنجایی که توانایی داشته باشیم به فعالیت در این زمینه پافشاری و ادامه و اصرار خواهیم داشت و این اصلاحات و طرح و برنامه ها تعادل اجتماعی فرانسه را آنقدر تحت تأثیر قرار نداده است که فرانسه در حال فلج شدن باشد.
برحسب شرایط، نیکلا سارکوزی فهرست طویلی از مسائل و مواردی که در زمینه اقتصادی مدنظرش است، فراهم نموده است. سارکوزی قصددارد تا به ۳۵ ساعت کار در هفته در فرانسه پایان دهد و به اکثر فروشگاه ها اجازه دهد که در یکشنبه نیز به فعالیت خود ادامه دهند، از بین بردن بوروکراسی فرانسه، کاهش مالیات ها، ارتقای تجارت و تشویق تجارت های کوچک به رشد و توسعه از طریق خط مشی های تجاری به سبک و شیوه آمریکایی ها از جمله برنامه های سارکوزی در زمینه اقتصادی می باشد.
سارکوزی به دنبال این است تا پاریس را به عنوان یک قطب مالی در رقابت با لندن قرار دهد و سعی دارد تا این کشور را به لحاظ سرمایه گذاری برای شرکت های خارجی آماده و اصلاح نماید. برای عملیاتی کردن برنامه و به عنوان نخستین گام سارکوزی سیستم حقوق بازنشستگی فرانسه را مورد توجه قرار داد و بویژه تعدادی از اتحادیه های فرانسه در صدداصلاح و برآورده کردن منافع بازنشستگان فرانسه بودند تا برای کارگران سیستم حمل و نقل عمومی این کشور شرایط مساعدی را فراهم نمایند. بدین صورت از طریق کارگران اعتصاباتی را شاهد بودیم.
طرح اصلاح حقوق بازنشستگی عامل محرکه اکثر اعتصابات دور اخیر در فرانسه بود و طبق نظرسنجی های اخیر از طریق آنگس رید (Angus reid) محبوبیت سارکوزی در فرانسه کاهش یافته است و درصد مردمی که از اقدامات سارکوزی رضایت دارند به نسبت ماه آگوست همین سال ۱۰ درصد کمتر شده است.
علاوه بر مسائل و مشکلات سارکوزی در داخل کشور، او در سطح بین المللی نیز با چالش ها و مشکلاتی روبه رو می باشد. مسائل و شرایط اقتصاد جهانی نیز همان طور که بیان شد می تواند طرح های اقتصادی سارکوزی را تحت تأثیر قرار دهد. اخیراً توسط اینترنشنال هرالد تریبون (International Herald Tribune) گزارش شده است که شرایط متزلزل اقتصاد جهانی پتانسیل و توانایی تحت تأثیر قرار دادن دستور کار اقتصادی سارکوزی را دارا می باشد. هنری آر.کراویس (متخصص امور مالی) این سؤال را مطرح می کند که آیا مردم فرانسه به اصلاحات متعهد خواهند ماند او بیان کرد: اگر ما وارد یک رکود اقتصادی شویم و شرایط سخت و دشواری برای مردم فرانسه ایجاد شود، آیا می توانیم به سادگی از مسیر طی شده بازگردیم و عقب نشینی کنیم. او سپس ادامه می دهد که اگر کشور در شرایط مساعد و به لحاظ اقتصادی در وضعیت رشد دائم و ثابت قرار داشت، اصلاحات ساده تر صورت می گرفت.
اما به طور کلی برنامه هاو طرح های اقتصادی سارکوزی که یکی از عوامل پیروزی او بر رقیبانش در دوران فعالیت های انتخاباتی او بود، در حال حاضر با مخالفت اکثر مردم فرانسه مواجه شده و شاید پاشنه آشیل سارکوزی نیز نام بگیرد.
مؤلف: Lee Hudson Teslik
مترجم: سعید مرادی توقع
منبع : روزنامه ایران