سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
در برابر ابرقدرت
دولت بوش قلدرمآبانه مدّعی است که ابرقدرت آمریکا، رهبر جهان است. اروپا و ژاپن با پذیرش این ادّعا سعی می کنند که سلطه خود بر جهان را بسط دهند. فردای فروپاشی کامل سوسیالیسم در اروپای شرقی بسیاری گمان می کردند که جهان تک قطبی خواهد شد و فقط یک قدرت غالب با یک جهت گیری سیاسی و اقتصادی وجود خواهد داشت. این نظام همان کاپیتالیسم تحمیل شده توسط آمریکا، اروپا و ژاپن بود.
پیغام این تجاوز نظامی بسیار روشن بود: جهان باید بدون قید و شرط تسلیم اراده قدرت های امپریالیستی باشد، قدرت هایی که هیچ گونه عدم فرمانبرداری را تحمّل نمی کنند. برای مدّتی، روند حوادث بدبین ها را متقاعد ساخته بود که تاریخ به پایان خود رسیده است و از این به بعد جهان باید زیر یوغ ناتو و اربابانش زندگی کند.
اما با گذشت زمان مشخص شد در این رودخانه جریان های مخالف نیز وجود دارند. به خصوص در آسیا برخی کشورها، جسارت آن را یافته اند که در درجات مختلف به مخالفت با نظم نوین جهانی امپریالیسم بپردازند. آن ها متعهّد می شوند که با یک همکاری واقعی در برابر سیطره سیاسی اقتصادی غرب ایستادگی کنند. چنین ابتکارعمل هایی باعث ایجاد قطب جذابی برای سایر کشورها می شود که با همبستگی بیشتر مانع یکّه تازی برخی قدرت ها شوند.
سازمان همکاری شانگهای به مثابه یک وزنه سنگین یکی از این ابتکار عمل هاست. کشورهای عضو ضمن تعهّد بر تحکیم همکاری ها در همه زمینه ها در نهایت وسواس به استقلال و تمامیّت ارضی یکدیگر احترام می گذارند. کاهش محسوس نیروهای نظامی در طول مرزهای مشترک این کشورها باعث اعتمادسازی میان آن ها شده است. اعضای سازمان همکاری شانگهای مخالف هرگونه دخالت خارجی و جنبش های تروریستی و جدائی طلب در خاک خود هستند. آن ها زمانی که سرویس های آمریکایی از طالبان حمایت می کردند، مخالف حضور این جنبش در افغانستان بودند. حمایت آمریکا از طالبان به این دلیل بود که از این تروریست ها برای مقاصد خرابکارانه در روسیه، چین و جمهوری های آسیای میانه بهره می برد.
طبق اعلامیه سازمان همکاری شانگهای در برابر گسترش تک قطبی سیاسی و جهانی سازی اقتصادی و اطلاعاتی در هزاره سوّم میلادی، رؤسای جمهور دول عضو معتقدند که دستیابی به یک سطح بالاتر از همکاری ها به اعضا کمک خواهدکرد تا ضمن استفاده بهتر از فرصت ها به نحو مؤثرتری در برابر تهدیدها و چالش ها عمل کنند.
بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله ویتنام از سازمان همکاری شانگهای حمایت می کنند چرا که باور دارند که این سازمان گامی است نو به سوی همکاری های منطقه ای برای خلق یک نظام سیاسی و اقتصادی جدید که امنیّت و صلح را در جهان تضمین می کند.
در این میان غرب ترجیح داده است که سازمان همکاری شانگهای را نادیده تلقی کند.
البته رسانه های غربی گاهی اعتراف می کنند که این سازمان به مثابه یک نهاد قدرتمند در برابر نفوذ آمریکا در منطقه عمل می کند. شکّی نیست که در صورت اتّحاد و همبستگی، کشورهای آسیایی قادرند در قالب سازمان همکاری شانگهای چوب های محکمی لای چرخ امپریالیسم بگذارند.
در میان کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای چین از جایگاه خاصّی برخوردار است. این کشور تلاش می کند با دور زدن اتّحاد ژاپن آمریکا، موقعیّت ویژه ای برای خود در عرصه مناسبات جهانی ایجاد نماید.
در زبان چینی مکان کلمات در یک جمله بیش از خود کلمه در مفهوم جمله نقش ایجاد می کند. برای درک کلمهٔ ثبات در کشور چین باید آن را در موقعیّت خاص چین امروز بررسی کرد. سفرهای خارجی مسئولان چینی هیچ گاه چنین حجمی نداشته است. آن ها یک دیپلماسی ناهمگون را دنبال می کنند. محافل دانشگاهی درهای خود را به روی خارج گشوده اند تا محقّقین دولتی از منابع برون مرزی نیز بهره بگیرند. البته گشایش به معنای ترک آرمان ها نیست همانطور که ثبات به معنای رکود نیست.
چین می کوشد از طریق سازمان همکاری شانگهای از بروز هرگونه بحران و آشوب در منطقه خاورنزدیک ممانعت کند زیرا حدود نیمی از واردات نفت خام چین از این منطقه صورت می گیرد.
برخلاف ایالات متّحده چین در جستجوی آرامش و پرهیز از نزاع است. پکن می کوشد که اقتصاد در کلیه کشورهای عضو سازمان شانگهای رشد کند. سران چین معتقدند که رشد اقتصادی کشورهای هم پیمان موجب ثبات پایدارتری خواهد شد. چین امروز که ساکت تر امّا فعّال تر از گذشته عمل می کند در جستجوی جایگاه جدیدی در صحنه بین المللی است.
دیپلماسی چین به طور گسترده ای در خدمت اقتصاد است و هدف آن تأمین مواد اولیه و غلات برای این کشور است. شکّی نیست که روابط بین الملل می بایست نیازهای انرژی و امنیّت غذایی را تأمین کنند. ولی در دنیای امروز چین چه در عرصه منطقه ای، چه در عرصه جهانی اهمیّت مضاعفی به مقوله اقتصاد داده است. اقتصاد قوی به مثابه یک زرادخانه صلح آمیز موجب اعتبار بیشتر یک دولت در عرصه جهانی است. بدون یک اقتصاد قدرتمند، انتظار نداشته باشید کسی از شما حرف شنوی داشته باشد.
در واقع چین سعی دارد که رهبر آسیا باشد. عضویت در سازمان تجارت جهانی گامی تعیین کننده بود. یکی از اهداف اوّلیه تأسیس سازمان همکاری شانگهای تأمین انرژی مورد نیاز پکن بود. البته با شروع جنگ افغانستان این سازمان وجهه ای سیاسی نیز پیدا کرد. در برابر استقرار پایگاه های نظامی آمریکا در سرزمین افغانستان، چین نیز همچون مسکو نگرانیهایی دارد. همچنین سرکوب جنبش های استقلال طلب در برخی جمهوری های شوروی سابق توسط روسیه، مورد حمایت چین است. چنین همکاری هایی در اعلامیه سازمان همکاری شانگهای پیش بینی شده است.
البته همکاری های پکن و مسکو فراتر از این حرف هاست. نیویورک تایمز در همین زمینه می نویسد: آن ها متعهدند که با هم با نظام امنیتی که آمریکا می خواهد اجرا کند، به مخالفت بپردازند. آن ها با طرح های موشکی آمریکا مخالفند و روسیه از ادّعاهای چین درباره تایوان حمایت می کند. شکی نیست که با افزایش همکاری نظامی بین روسیه و چین، ناتو احساس خطر می کند . بدین ترتیب است که سازمان همکاری شانگهای برای ایالات متحده و ناتو چالشی جدی محسوب می شود. این سازمان اصرار دارد که رهبری دنیا بر عهده سازمان ملل متحد است و نه آمریکا. سازمان همکاری شانگهای مخالف توسل به زور برای حل بحران های منطقه ای یا جهانی است و معتقد است که روش های مسالمت آمیز ارجح می باشند. همچنین توسعه همکاری های سیاسی، اقتصادی و فنّی در میان اعضای این سازمان، غرب را بیشتر به فکر فرو می برد. سازمان همکاری شانگهای قصد دارد در آینده دامنه همکاری های کشورهای عضو را به سمت فن آوری های پیش رفته، اکتشاف فضا، الکترونیک، ارتباطات و انرژی هسته ای سوق دهد، چیزی که واشنگتن و دوستانش را سخت مضطرب کرده است.
منابع:
www.mode.diplomatique.fr
www.ptb.be
ترجمه: محسن ایمانی
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست