چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ورزش سپید


ورزش سپید
در قرن پانزدهم میلادی وسیله ای توری ساخته شد که به عنوان راکت معرفی شد. تنیس در ابتدا در زمینی به متراژ ۹۰ تا ۱۲۰ متر در حیاط صومعه ها بازی می شد و پس از آن در زمین ورزش های دیگر از جمله فوتبال انجام می شد. اما بالاخره توسط «هاینریش هشتم» زمین تنیسی در هامپتون ساخته شد. در سال ۱۸۵۸ «سرگردت. ه . گم» و جی بی پر را اگباستون در بیرمنگام زمین چمن احداث کردند. اختراع توپ لاستیکی و ماشین چمن زنی مهمترین ابتکارات و خدمت برای توسعه و پیشرفت ورزش تنیس بود.در سال ۱۸۷۴ زمین چمن (مصنوعی) در آمریکا ساخته شد و در سال ۱۸۷۷ اولین دوره مسابقات تنیس در ویمبلدون با نام مسابقات قهرمانی سراسری انگلیس برگزار شد. در سال ۱۸۸۱ اولین اتحادیه تنیس در آمریکا و اولین باشگاه تنیس در آلمان تأسیس شد. سال ۱۸۹۲ اولین مسابقات قهرمانی تنیس برای مردان در آلمان برگزار شد و در سال ۱۸۹۶ اولین مسابقات قهرمانی تنیس زنان آلمان برگزار شد. در سال ۱۹۰۰ دانشجویان ۲۱ ساله در جام دیویس حضور یافتند که امروز این جام به عنوان جام جهانی مسابقات تنیس برای مردان معروف است. سال ۱۹۰۲ زمین چمن برای برگزاری مسابقات تنیس در برلین آلمان احداث شد و در سال ۱۹۱۳ اتحادیه جهانی تنیس در پاریس تأسیس شد و پس از سال ۱۹۲۴ تنیس در برنامه بازی های المپیک جای گرفت.
* مهمترین مسابقات قهرمانی تنیس در حال حاضر
- از سال ۱۸۸۱ تاکنون مسابقات Open آمریکا (نیویورک)
- از سال ۱۸۹۱ تاکنون مسابقات Open فرانسه (پاریس)
- از سال ۱۹۰۵ تاکنون مسابقات Open استرالیا (ملبورن)
- از سال ۱۸۷۷ تاکنون ویمبلدون (انگلیس)
زمانی که تنیسور بتواند در یک سال در هر ۴ مسابقه قهرمانی، برنده شود Gland Islam نامیده می شود که در سال ۱۹۸۸ اشتفی گراف توانست چنین مقامی را به خود اختصاص دهد.
* قواعد و شرایط بازی تنیس
- عرض زمین بازی در مسابقات انفرادی ۹۷/۱۰ متر می باشد. ارتفاع تور ۵/۹۱ سانتی متر است و خط سرویس تا تور ۴۰/۶ متر فاصله دارد.
- اندازه راکت تنیس حداکثر ۲۸/۸۱ سانتی متر است و وزن آن بین ۳۴۰ گرم تا ۴۲۵ گرم می باشد. توپ این بازی لاستیکی و میان تهی است و اندازه محیط آن بین ۳۵/۶ تا ۶۷/۶ سانتی متر و وزنش بین ۷/۵۶ گرم تا ۷/۵۸ گرم می باشد. این توپ باید به گونه ای باشد که وقتی از ارتفاع ۵/۳۰ متر به آن ضربه وارد شود بتواند ۷۷۵/۱۶ متر پرش داشته باشد.
- تنیسور باید در حالی به توپ ضربه بزند که توپ با بدن او هیچ تماسی نداشته باشد. بازیکن حق ندارد زمان سرویس از خط سرویس جلوتر بیاید. یک خطا در این بازی ایرادی ندارد اما خطای دوم به منزله یک امتیاز به نفع طرف مقابل می باشد. اگر توپ به تور برخورد کند، ضربه سرویس تکرار می شود.
اولین خطا برخورد توپ به تور و دومین خطا برخورد توپ با بدن بازیکن می باشد.
* مسابقات قهرمانی Open استرالیا
مسابقات قهرمانی تنیس استرالیا برای اولین بار در سال ۱۹۰۵ در ملبورن آغاز شد. این مسابقات برای اولین بار از سوی مؤسسه تنیس روی زمین چمن استرالیا برگزار شد که بعدها به مؤسسه تنیس استرالیا تغییر نام یافت. بعد از یک وقفه کوتاه در طول جنگ جهانی اول مسابقات تنیس یک نفره بانوان نیز در سال ۱۹۲۲ به این مسابقات افزوده شد و در نهایت در سال ۱۹۲۷ این مسابقات به مسابقات قهرمانی تنیس استرالیا تغییر نام یافت. با شکل گیری مسابقات قهرمانی تنیس استرالیا، این مسابقات هرساله درنقاط مختلفی از این کشور برگزار می شد و دهه ۱۹۶۰ دوره طلایی تنیس استرالیا با حضور بازیکنانی چون رادلیور، روی امرسون و مارگارت اسمیت بود. در سال ۱۹۶۹ دوره مسابقات Open به وجود آمد و در استرالیا به نام مسابقات تنیس اوپن استرالیا معروف شد. در سال ۱۹۷۲ مقامات تنیس Open استرالیا تصمیم گرفتند تا این مسابقات در مبدأ آن یعنی ملبورن برگزار شود و به این ترتیب ملبورن به عنوان شهر تنیس Open استرالیا نام گرفت.
برطبق سنت مسابقات قهرمانی تنیس Open استرالیا در ماه ژانویه برگزار می شود، اما زمان برگزاری این مسابقات در سال ۱۱۹۷۷ به ماه دسامبر موکول شد چون در آن سال ۲ تورنمنت هم زمان در استرالیا برگزار می شود. این روسیه تا سال ۱۹۷۸ ادامه پیدا کرد و در این سال مجدداً برگزاری این مسابقات به ماه ژانویه برگشت. در سال ۱۹۸۰ که این مسابقات از توجه چشمگیری میان مردم برخوردار شده بود، دولت استرالیا تصمیم گرفت تا به جای زمین تنیس کویونگ (kooyong) استادیوم چندمنظوره ای را با نام فیلندرز پارک تأسیس کند که برای اولین بار این استادیوم در سال ۱۹۸۸ میزبان مسابقات Open بود. دهه ۸۰ دوره غلبه مطلق اروپایی ها در مسابقات تنیس مردان بود و از بزرگان آن زمان می توان به ایوان لندی، متس ویلندر و استفان ادبرگ اشاره کرد. در مسابقات بانوان نیز رقابت اصلی همواره میان مارتیانا واراتیلو و کریس اورت بود. در سال ۱۹۹۶ محل برگزاری مسابقات بار دیگر تغییر نام یافت و ملبورن پارک نام گرفت. از اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی توازن قدرتی در میان تنیسورهای مرد اروپا و آمریکا به وجود آمد و بازیکنانی چون جیم کوریر، پیت سمپراس و آندره آغاسی از آمریکا به رقبای جدی تنیسورهای اروپایی تبدیل شدند. این امر در میان تنیسورهای زن دو سوی اقیانوس اطلس نیز مشهود بود و بازیکنانی چون مونیکا سلز، لیندسی دیون هورت و همچنین جنیفر کاپریاتی پیروزی های بسیاری را نصیب خود کردند.
●قهرمانان Open استرالیا از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵
در قسمت مردان، در سال ۲۰۰۵ مارات سافین از آمریکا، سال ۲۰۰۴ راجبر فدرر از سوئیس، سال ۲۰۰۳ آندره آغاسی از آمریکا سال ۲۰۰۲ توماس جانسون از سوئد سال ۲۰۰۱ آندره آغاسی از آمریکا و سال ۲۰۰۰ آندره آغاسی، توانستند مقام قهرمانی مسابقات Open استرالیا را به خود اختصاص دهند.
همچنین در قسمت زنان سال ۲۰۰۵ سرنا ویلیا از آمریکا، سال ۲۰۰۴ یوستین هینن هارون از بلژیک، سال ۲۰۰۳ سرنا ویلیامز از آمریکا،سال ۲۰۰۲ جنیفر کاپریاتی از آمریکا، سال ۲۰۰۱ جنیفر کاپریاتی از آمریکا و در سال ۲۰۰۰ لیندسی دیون هورت از آمریکا، توانستند قهرمانی مسابقات تنیس Open استرالیا شوند.
مسابقات تنیس Open استرالیا یکی از مهمترین وقایع ورزشی است که در قاره استرالیا برگزار می شود به طوری که سال ۲۰۰۵ این مسابقات در دو هفته برگزاری ۵۴۳۸۷۳ تماشاگر را برای تماشای مسابقات تنیس به ورزشگاه کشاند تا این مسابقات برگزار می شود ۷۰ تا ۸۰ درصد برنامه های کانال ۷ استرالیا به پخش مستقیم این مسابقات اختصاص دارد.
●ترین های اپن استرالیا
مسابقات قهرمانی تنیس اپن استرالیا برای اولین بار در سال ۱۹۰۵ در ملبورن آغاز و آخرین دوره از این مسابقات نیز امسال (۲۰۰۶) در ملبورون برگزار شد. امسال یکصدویکمین دوره از مسابقات تنیس اپن در استرالیا برگزار شد و شاید توجه به رکوردهایی که در این مسابقات تاکنون برجای مانده اند جالب توجه باشند:
▪جوان ترین قهرمان
مردان: کن رزوال از آمریکا (۱۹۵۳) ۱۸ سال و ۲ ماه
زنان: مارتینا هینگیس از سوئیس (۱۹۷۷) ۱۶ سال و ۳ ماه
▪مسن ترین قهرمان
انفرادی مردان: کن رزوال از آمریکا (۱۹۷۲) ۳۷ سال و ۲ماه،انفرادی زنان: تلما لانگ از استرالیا (۱۹۵۴) ۳۵ سال و ۸ ماه
▪ اولین قهرمانان خارجی این مسابقات
انفرادی مردان: فرد آلکساندر از آمریکا (۱۹۰۸) در سیدنی
انفرادی زنان: دورتی راند از انگلیس (۱۹۳۵) در ملبورن
▪بیشترین نایب قهرمانی
انفرادی مردان: جان برامویچ از استرالیا ۵ بار ۱۹۷۳- ۱۹۳۸- ۱۹۷۴ و ۱۹۴۳
انفرادی زنان: اسنابوید از استرالیا ۶ بار ۱۹۲۲ ، ۱۹۲۶ و ۱۹۲۸
▪ بیشترین عناوین مجموع قهرمانی (انفرادی، دو نفره، در مجموع)
مردان: آدرین کوتسیت از استرالیا ۱۹۵۰-۱۹۳۶ (،۳ ۱۰ ۰،)، جک کراوفر از استرالیا ۱۹۳۵-۱۹۲۹ (۴ ، ۴ ، ۳)، جان برامیوچ از استرالیا ۱۹۵۰- ۱۹۳۸ (۲ ، ۸ ، ۱)
زنان: مارگارت اسمیت از استرالیا ۱۹۷۳ _ ۱۹۶۰ ( ۱۱ ، ۸ ، ۳ )، نانسی وون بولتون از استرالیا ۱۹۵۱- ۱۹۲۶ (۶ ، ۱۰ ، ،۴) تلمان لانگ از استرالیا ۱۹۵۸-۱۹۳۶
▪ بیشترین برد ۳ تایی (انفرادی، دو نفره، در مجموع)
مردان: جان لاوکس از استرالیا ،۱۹۲۶ جان بروترا از فرانسه ،۱۹۲۸ جان کراوفرد از استرالیا ۱۹۳۲
زنان: دافنه آفورست از استرالیا ۱۹۲۵ ، ۱۹۲۸ و ۱۹۲۹ ، ناسنی وون بولتون از استرالیا ۱۹۴۰ ، ۱۹۴۷ و ۱۹۴۸ _ تلمالانگ از استرالیا ،۱۹۵۲ مارگارت اسمیت از استرالیا ۱۹۶۳
▪ بیشترین تعداد بازی در یک فینال
انفرادی مردان:
۷۱ بازی: جرالد پاترسون از استرالیا مقابل جان لاوهکس از استرالیا
۳*۶ ، ۴*۶ ۳،*۶ ۱۶* ۱۸ ، ۶*۳ ، ۱۹۲۷ در ملبورن
۵۲ بازی: ماتس ویلاندر سوئد مقابل پات کش از استرالیا
۶*۳ ، ۶*۷ ، ۳* ۶ ، ۶*۱ ، ۸*۶ ، ۱۹۸۸ در ملبورن
انفرادی زنان: ۳۸ بازی: دافنه آفورست از استرالیا مقابل سیلویا هارپر از استرالیا ۱۰*۸ ، ۲*۶ ، ۵*۷ ۱۹۳۰، در ملبورن
۳۵ بازی: مارتینا ناوراتیلوا از (چک) مقابل کرین اورت از آمریکا ۵* ۷ ، ۴* ۶ ، ۶*۷ ، ۱۹۸۱ در ملبورن
▪ مهمترین بازی در فینال
انفرادی مردان:۲۳ بازی: پات اوهارا وود از استرالیا مقابل برت استی جان از استرالیا جان هاوکس از استرالیا مقابل جیم ویلارد از استرالیا در آدلاید.
انفرادی زنان:۱۴ بازی: مارگارت اسمیت از استرالیا مقابل جان لهان از استرالیا ۱۹۲۶ در سیدنی _ اشتفی گراف از آلمان مقابل آرانتکسا سانچز ویکاریو از اسپانیا در ملبورن

فاطمه ابوطالبی
منبع : روزنامه همشهری