جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
روش نوین به نام استخراج فناوری
برای سال های طولانی، منابع غنی نفت و گاز همچنان به عنوان نخستین و بزرگ ترین منبع تامین درآمد در خاورمیانه محسوب می شود. روزانه میلیون ها بشکه نفت از خاورمیانه خارج و در مقابل آن میلیاردها دلار وارد منطقه می شود اما این چاه های نفتی و گازی منطقه تا چه زمان می توانند به عنوان یک منبع قابل اعتماد کسب درآمد مورد استفاده قرار گیرند؟از نظر وابستگی به فروش نفت و گاز و افزایش درآمدهای اقتصادی، تمام کشورهای منطقه تقریباً در یک سطح به سر می برند اما قطر که بزرگ ترین منابع گازی جهان را در خود جای داده است تصمیم دارد میزان وابستگی های خود به این منابع تجدیدنشدنی را کاهش دهد و اقتصاد خود را به منبعی جدید وابسته کند.
دولت قطر با راه اندازی شهر انرژی قطر(ECQ) سرمایه گذاری های خود را در حوزه فناوری اطلاعات افزایش داده است تا از این طریق بتواند درآمدهای حاصل از فروش محصولات نفتی و گازی را افزایش دهد. این شهر براساس طرحی موسوم بهplatform-eفعالیت می کند. این طرح به دولت قطر کمک می کند با صرف حداقل هزینه، بیشترین استفاده را از منابع نفتی و گازی خود ببرد. دولت قطر برای رسیدن به این هدف، در کنار نصب زیرساخت های جامع IT، سرمایه گذاری های وسیعی را در حوزه آموزش نیروی جدید و کارشناسان داخلی انجام داده است.
قطر برای موفقیت هر چه بیشتر در اجرای این طرح از شرکت های بزرگ جهان نیز کمک گرفته است. مرکز ictQatar که وظیفه راه اندازی زیرساخت های فناوری اطلاعات در شهر انرژی قطر را برعهده دارد، چندی پیش با شرکت مایکروسافت قراردادی را منعقد کرد. «استیو بالمر» معاون اسبق و مدیر کنونی شرکت مایکروسافت پس از امضای این قرارداد به کشور قطر سفر کرد تا علاوه بر بازدید از شهر انرژی قطر، بهترین فناوری های خود را در اختیار آنها قرار دهد.
دکتر «هسا الجبار» دبیرکل مرکز ictQatar در این باره می گوید: «راه اندازی این شهر بخشی از طرح بزرگ ما برای نفوذ هر چه بیشتر فناوری بین مردم محسوب می شود. با این اقدامات ما می کوشیم بهترین شرایط را برای زندگی مردم فراهم کنیم و امکانات اقتصادی گسترده ای را در اختیار آنها قرار دهیم. کمک های بی دریغ و قابل ملاحظه مایکروسافت از طرح ما گامی مثبت برای رسیدن به این اهداف محسوب می شود. این همکاری ها ما را به راه اندازی جامعه دیجیتالی نزدیک تر خواهد کرد.»
ictQatar که مرکز رسمی سیاستگذاری و سازمان تنظیم مقررات مخابراتی و فناوری قطر محسوب می شود، با هدف توسعه فناوری و ایجاد اقتصاد دانش محور در سال ۱۹۹۴تاسیس شد. طی سال های گذشته این سازمان با آموزش مردم قطر و تعریف مفاهیم جدید IT برای آنها، بستر لازم برای رشد و توسعه فناوری در این کشور را فراهم کرد و با سرمایه گذاری های فراوان، امکانات گسترده مخابراتی و فناوری را در اختیار مردم خود گذاشت.
به طور کلی باید گفت تمرکز اصلی این مرکز تنها بر کاربردی کردن فناوری اطلاعات در کشور قطر نیست بلکه این مرکز می کوشد با افزایش آگاهی عمومی و نشان دادن نمونه های عملی از فناوری های نوین امکان نفوذ هرچه بیشتر ICT بین مردم خود را فراهم کند. این مساله باعث شده ictQatar و بزرگ ترین مرکز تولید نرم افزار جهان چندین قرارداد را در زمینه های مختلف با یکدیگر منعقد کنند. شرکت مایکروسافت در حال حاضر می کوشد با راه اندازی مرکز خلاقیت های فناوری در کشور قطر، امکان رشد و توسعه این کشور را بیش از پیش فراهم کند.
این مرکز سیاست های خود را بر اساس آگاهی دادن به ساکنان قطر تبیین کرده و با استفاده از آخرین دستاوردهای آموزش مجازی، نحوه تدریس و یادگیری مباحث مختلف در این کشور را تغییر داده است. به گفته «محمود حمودی» مدیرعامل شعبه قطر شرکت مایکروسافت، غول نرم افزاری جهان قطر را بستری مناسب برای رشد و توسعه نسل جدید فناوری ها در خاورمیانه می داند و قصد دارد در آینده نزدیک به برنامه های ویژه خود برای شهر انرژی قطر جامه عمل بپوشاند.
او می گوید: «انعقاد قرارداد ما با مرکز ictQatar پس از چند سال بحث و مذاکره صورت گرفت و بر اساس آن شرکت مایکروسافت موظف شد آخرین دستاوردهای علمی و فناوری خود را در اختیار مراکز عمومی قطر بگذارد. این قرارداد بزرگ علاوه بر تقویت ICT در شهر انرژی قطر، دیگر مراکز عمومی، خصوصی و دولتی این کشور را تحت پوشش قرار خواهد داد.»
شرکت مایکروسافت پیش از این قصد داشت با راه اندازی زیرساخت های جدید، طرح بزرگ آموزش مجازی در این کشور را راه اندازی کند. این طرح به همراه چندین برنامه دیگری که دولت قطر آنها را به مرحله اجرا رسانده است، برای کاهش وابستگی منطقه به درآمدهای نفتی و گازی صورت می پذیرد.
حمودی در ادامه صحبت های خود می افزاید: «نخستین گام ما برای رسیدن به اهداف این قرارداد راه اندازی خدمات الکترونیکی و دیجیتالی دولت قطر برای مردم این کشور محسوب می شود. این اقدام گام بسیار مهمی برای ما محسوب می شود. تاکنون اقدامات گسترده ای در زمینه دولت الکترونیکی، بهداشت الکترونیکی و... در کشور قطر انجام شده است تا میزان دسترسی مردم این کشور به خدمات الکترونیکی و دیجیتالی افزایش یابد.»
در کنار همکاری های مایکروسافت، توسعه دهندگان شهر انرژی قطر(ECQ) تصمیم گرفته اند با راه اندازی سیستم تجاری جدید مبتنی بر نیازهای مصرف کنندگان به جز نفت و گاز عوامل دیگری را در چرخه مسائل درآمدساز منطقه وارد کنند و بتوانند از هم اکنون شرایط لازم برای موفقیت اقتصادی خود در سال های آتی را فراهم آورند.
برای نیل به این هدف و کاهش وابستگی به نفت و گاز، مدیران ECQ قصد دارند «شهری با یک مغز الکترونیکی هوشمند» راه اندازی کنند و با توسعه زیرساخت های ارتباطی، از همکاری های دیگر شرکت های کامپیوتری نیز بهره برند. این شهر به کمک شرکت سیسکو و شرکای آن در شهر انرژی قطر راه اندازی می شود و به این وسیله اقتصاد نفتی این منطقه به اقتصاد چند بعدی تبدیل شود.
در این طرح که قرار شده شرکت Accelerator Technology Holdings نیز همکاری کند، سیسکو راهکارهای پیشرفته فناوری که مناسب توسعه اقتصادی قطر است را شناسایی و آنها را به کار خواهد بست تا زیرساخت های ارتباطی لازم برای این منطقه به وجود آید. توسعه فناوری در مرکز انرژی قطر به ۶/۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیازمند است و به عنوان بخشی از طرح توسعه Lusail محسوب می شود.
قطر که بخش اعظم نفت دنیا را تولید می کند و پس از روسیه و ایران به عنوان بزرگ ترین منبع گاز دنیا به حساب می آید، بهترین منطقه برای سرمایه گذاری همه جانبه در توسعه اقتصادی محسوب می شود و با توجه به اینکه اهمیت زیادی در چرخه انرژی جهانی دارد با استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات می تواند خدمات گسترده تری را به کشورهای مختلف جهان ارائه دهد.
راه اندازی این خدمات جدید بخشی از چشم انداز اقتصادی امیر قطر است که می کوشد در فاز نخست، بخش شمالی شهر دوحه را به آخرین سیستم های فناوری ارتباطات و اطلاعات مجهز کند. در این شهر دفاتر مرکزی شرکت های بین المللی مثل شرکت نفت قطر واقع شده و با این روند به عنوان نخستین مرکز انرژی خاورمیانه مجهز به خدمات ICT محسوب خواهد شد.«باب مور» مدیرعامل شهر انرژی قطر می گوید: «دیگر مراکز تجاری انرژی برای پاسخگویی به نیاز روزافزون جهانی در سال های اخیر اقدامات ارزنده ای را در جهت توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات انجام داده اند تا بتوانند از نیروی داخلی دیگر شرکت ها به طور مناسب استفاده کنند.»
او می افزاید: «شهر انرژی قطر به دنبال مذاکرات فراوان و تعهداتی که با صاحبان بزرگ صنعت فناوری ارتباطات و اطلاعات داشته، محصولات، خدمات و ابزارهای مناسب را برای خود شناسایی کرده تا با استفاده از آنها خود را با پیشرفت های صورت گرفته در قرن بیست ویکم تطابق دهد و به عنوان برترین شرکت انرژی در جهان برگزیده شود.»
امکاناتی که قرار است در این مرکز مورد استفاده قرار گیرند شامل مرکز بین المللی ارزی بازرگانی(IMEX) مرکز داده و ستاده خدمات و مرکز عرضه کننده فرآیند خدمات تجاری می شود.
در کنار این تجهیزات پیچیده و مراکز تخصصی که قرار است راه اندازی شود شهر انرژی قطر برای اقامت کارمندان و خانواده های متخصصانی که قرار است پایه های فناوری ارتباطات و اطلاعات در این منطقه را راه اندازی کنند یک میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد کرد. این اقدامات موجب خواهد شد یکی از بزرگ ترین طرح های وابسته به خدمات IP در جهان و همچنین بزرگ ترین پروژه سیسکو در خاورمیانه اجرا شود.
پارک تجاری که قرار است در شهر انرژی قطر راه اندازی شود در کل ۹۲ ساختمان را شامل می شود و قادر است بیش از ۲۰ هزار نفر را در خود جای دهد.
شرکت ملی Qatargas وابسته به دولت قطر که بر اساس پیش بینی های انجام شده تا سال ۲۰۰۹ میلادی به بزرگ ترین تولیدکننده گاز مایع در جهان تبدیل خواهد شد، هم اکنون می کوشد با انجام سرمایه گذاری های فراوان و انعقاد قراردادهای جدید با شرکت های بزرگ و بین المللی، فناوری اطلاعات و سیستم های وابسته به آن را تا اندازه ممکن تقویت کند.
«عطار مسعود» مدیر فناوری اطلاعات مرکز Qatargas برنامه های فراوانی را برای شرکت خود درنظر گرفته و تلاش می کند با اجرای طرح های جدید، شرکت خود را بیش از پیش پویا سازد.
او در ادامه صحبت های خود خاطر نشان می کند: «در زمینه بخش فناوری اطلاعات شرکت ملی Qatargas، ما فقط از کارشناسان و متخصصان متبحر خود استفاده می کنیم و تنها در برخی پروژه های ویژه با پیمانکاران خارجی قرارداد می بندیم. پیمانکارانی که در این زمینه با ما فعالیت می کنند، فناوری های مختص به خود و سرورهای ویژه خود را برای ما مورد استفاده قرار می دهند تا شرکت ما بتواند بر اساس اهداف خود تا سال ۲۰۰۹ به بزرگ ترین تولیدکننده گاز مایع در دنیا تبدیل شود.»
مسعود و گروه ۴۰ نفره IT وی بیشتر بر سیستم های داخلی Qatargas که شامل تمام امکانات و تجهیزات فناوری این شرکت می شود، تمرکز کرده اند و این طور که گفته شده، فعالیت های آنها محدود به زیرساخت های مخابراتی، امنیت فناوری اطلاعات، بخش های تولیدی، خدمات پشتیبانی و توسعه ابزارها و کاربردها نمی شود. این شرکت سیاست های شفاف و کاملی را برای فعالیت های خود در بخش فناوری اطلاعات درنظر گرفته تا به واسطه آنها بتواند کارایی و اثربخشی خود را چندبرابر کند.
میثم لطفی
منبع:CNN.com
منبع:CNN.com
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست