شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

عوامل ایجاد کننده بوی دهان


عوامل ایجاد کننده بوی دهان
بوی دهان عمدتاً توسط باكتری‌های تولید كننده تركیبات گوگرددار ایجاد می‌شود . این باكتری‌های بی‌هوازی در محیط دهان پراكنده هستند اما بیشتر در نیمه عقبی زبان ، زیر زبان و حلق زندگی می‌كنند .
هرچه میزان اكسیژن دهان كمتر باشد . فعالیت این باكتری‌ها بیشتر است . اگر چه آنها را در دسته بی‌هوازی تقسیم‌بندی می‌كنند . اما به این معنی نیست كه فقط در محیط فاقد اكسیژن فعال هستند ، بلكه به این معنی است كه در غلظت كم اكسیژن نیز فعالیت و رشد دارند .
این باكتری‌ها در هضم تركیبات پروتئینی موجود در دهان كمك می‌كنند كه متأسفانه حاصل فعالیت آنها گازهای گوگرددار مانند سولفید هیدروژن و متیل مركاپتان است . این تركیبات را تركیبات فرار گوگرددار ( VSC ) می‌نامند . همانطور كه مشخص است باكتری‌های مولد بوی دهان باكتری‌های مفیدی هستند كه در دهان همه وجود دارند و هیچ كس نمی‌تواند خود را از آنها خلاص كند چون به محض ریشه‌كنی سایر باكتری‌ها مخصوصاً قارچ‌ها جایگزین شده و مشكلاتی ایجاد می‌كنند كه در بعضی موارد از بوی دهان نیز بدتر است .
اما در اینجا یك سؤال در ذهن مجسم می‌شود و آنكه اگر این باكتری‌ها در دهان همه وجود دارد چرا تمام افراد به بوی دهان مبتلا نمی‌شوند ؟
پاسخ به این پرسش آن است كه صرف وجود باكتری باعث ایجاد بوی دهان نمی‌شود ، بلكه عوامل مستعد كننده دیگری نیز باید وجود داشته باشند به عنوان مثال افرادی كه به دلایل مختلف به خشكی دهان مبتلا می‌شوند بیشتر دهانشان بو می‌دهد چون باكتری‌ها در این شرایط بیشتر رشد می‌كنند .
● درمان بوی دهان
درمان بوی دهان براساس تشخیص نوع و علت آن متفاوت است . در صورتی كه منشأ دهانی داشته باشد دندانپزشكان و سایر تخصص‌های پزشكی كه با دهان مرتبط هستند ، می‌توانند به بیماران كمك كنند . اگر بوی دهان منشأ غیردهانی داشته باشد ، متخصصان مختلف پزشكی در درمان شركت خواهند داشت .
به عنوان مثال اگر بوی دهان ناشی از عفونت‌های ریوی باشد متخصصین دستگاه تنفس ، كادر درمانی مرتبط خواهند بود . درمان‌های دهانی بوی دهان عمدتاً مكانیكال و تاحدی شیمیایی است . استفاده صحیح ازمسواك و نخ دندان نقش اساسی در رفع بوی دهان دارا است به علاوه چكاب دندان‌ها و لثه نقش مهمی در درمان بوی دهان ایفا می‌كند . مراجعه به دندانپزشك و انجام درمان‌های دندان و لثه جزء اساسی درمان محسوب می‌شود . تقریباً تمام افراد مبتلا به بوی دهان به درجاتی به پوسیدگی دندان و ناراحتی لثه مبتلا هستند . در بعضی موارد نیز لازم است از دهان‌شویه استفاده كنند . از روش‌های درمانی مكمل روش‌های مكانیكال هستند . در مواردی لازم است افراد مبتلا تا پایان عمر از دهان‌شویه استفاده كنند . از روش‌های درمانی مكمل نیز در درمان استفاده می‌شود نظیر استفاده از قطره‌های بینی ، آدامس‌های مخصوص ، بزاق مصنوعی ، خوشبوكننده‌های دهان و غیره .
نكته مهم در درمان بوی دهان ، استمرار آن است . ممكن است با شروع درمان ، احساس كنید بوی دهانتان برطرف شده و ممكن است درمان را متوقف كنید ولی توجه به این نكته لازم است كه در این صورت پس از مدتی دوباره مشكل برگشت خواهد كرد . لذا تا زمانی كه كادر درمانی صلاح می‌داانند باید درمان ادامه یابد .گفتنی است جهت كسب اطلاعات بیشتر در جهت رفع مشكل بوی دهان با ورود به سایت فوق‌الذكر راه‌های بیشماری در راستای برطرف نمودن این مشكل به دوستداران این موضوع و یا بیماران ارائه خواهد شد .
● انار بوی بد دهان را از بین می‌برد
انار سرشار از ویتامین‌های E . C . B . A مواد قندی ، پتاسیم ، منیزیم و اسیدهای آلی است . پوست ، ریشه و ساقه درخت انار تانن فراوان و آلكالوئیدهای مختلف دارد كه یكی از آنها پله‌تیرین است كه بهترین داروی بیماری‌های انگلی روده است . انار میوه‌ای سرد و خنك است و خوردن آن از ابتلا به بیماری قند جلوگیری می‌كند . مركز بهداشت و درمان استان مركزی اعلام كرد : انار خون را تصفیه كرده و تقویت كننده قلب است .
مصرف انار بوی دهان را از بین برده و دهان را پاك می‌كند . همچنین انار شیرین را جهت تسكین دردسینه ، سرفه و انار ترش را جهت غلظت خون ،‌ فشار و چربی خون مصرف می‌كنند . انار شیرین میوه‌ای مقوی است كه صدا را صاف می‌كند و برای درمان درد سینه و سرفه كاملاً مؤثر است و باعث تسكین خارش‌های بدن می‌شود . خوردن انار شیرین شادی‌بخش بوده و درخشان كننده چهره است . انار ترش طبیعت سرد و خشك دارد ، همچنین زخم‌های دهان را شفا می‌دهد .
منبع : سایت زنان


همچنین مشاهده کنید