دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا


استفاده نادرست مصالح ساختمانی، مشکل عمده کشور


استفاده نادرست مصالح ساختمانی، مشکل عمده کشور
«بتن» به عنوان برگزیده‌ترین مصالح قرن در ساخت‌وساز و فعالیت‌های عمرانی، یكی از مهم‌ترین عوامل موثر در تحقق توسعه پایدار در هر كشور قلمداد می‌شود.
بتن از جمله مصالح تقریبا ارزان، سهل‌الوصول و بومی برای استفاده در ساخت و ساز است.
مزایای اولیه، بتن را سنگ زیرین تمامی ساختمان‌ها و تقریبا همه سازه‌ها از جمله پل، سد و نیروگاه‌ها كرده است.
امروزه تنها مشخصه مقاومت، معیار استفاده از بتن نیست، بلكه با توجه به تحقیقات وسیعی كه در كشورهای مختلف انجام شده، افزایش عمر مفید بتن در شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مختلف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
ساخت بتن‌هایی با عمر مفید صدها سال در بسیاری كشورها، گروهی از محققان را بر آن داشت تا با توجه به شرایط اقلیمی در كشورهای مختلف و عوامل مهاجم بر بتن، مطالعه و تحقیق توسعه‌ای - كاربردی در زمینه خواص انواع بتن و توسعه و بهبود كیفیت آن را از اهداف مهم خود قرار دهند.
مركز تحقیقات ساختمان و مسكن نیز در ایران وظیفه بررسی مصالح موجود در كشور از جمله بتن و دادن گواهی تاییدیه فنی و تحقیق بر روی دوام مصالح و افزایش این دوام را بر عهده دارد.
دكتر «علی اكبر رمضانیان پور» مدیربخش بتن «مركزتحقیقات ساختمان و مسكن» درباره كارهای انجام شده در این مركز، به ایرنا گفت: از آنجا كه بتن و فولاد در مناطقی از كشور به سرعت دچار خوردگی شده و عمر مفیدش كاهش می‌یابد، در دنیا با تحقیقاتی كه انجام داده‌اند، بتن با عمرمفید هزار سال می‌سازند، در حالی كه ما در ایران ممكن است برخی از بتن‌هایمان در برخی از نقاط كشور به خصوص مناطق ساحلی جنوب كشور دو سال هم دوام نیاورد.
وی با اشاره به نوآوری‌های دنیا در بخش بتن گفت: كاربرد افزودنی‌های مختلف در بتن برای افزایش مقاومت و دوام آن و استفاده‌از ضایعات كارخانه‌ها در بتن‌سازی و كم كردن آلودگی‌های زیست محیطی از جمله مطالعاتی است كه در این مركز انجام می‌شود.
وی كاربرد مواد مناسب برای تعمیر سازه‌های مختلف بتنی، فلزی و آجری را مهم دانست و گفت: یك بخش عمده كار این مركز، مطالعه و تهیه دستورالعمل، آیین‌نامه و مقررات لازم برای ساخت مواد و مصالح جهت تعمیر سازه‌های مختلف و بازسازی آنها است.
رمضانیان‌پور با تاكید بر اهمیت نگهداری از سازه‌های بتنی گفت: به عنوان نمونه پاشیدن نمك معمولی بر روی پل‌ها در فصل زمستان و بارش برف، عمر مفید بتن را كاهش می‌دهد، با توجه به اینكه یك بتن مناسب باید بین ۷۰ تا ۱۰۰ سال عمر مفید داشته باشد.
به عقیده رمضانیان‌پور مشكل عمده در كشور عدم شناخت مواد مصالح و اجرای نادرست آن است.
«مركز تحقیقات ساختمان و مسكن» دارای امكانات آزمایشگاهی است كه از آن جمله می‌توان به آزمایشگاه‌های بررسی خواص مكانیكی بتن، خواص فیزیكی و دوام بتن، الكتروشیمی و خوردگی، شبیه‌سازی شرایط اقلیمی خلیج فارس، واكنش قلیایی سنگدانه‌ها و شرایط محیطی اشاره كرد.
در این آزمایشگاه‌ها، مقاومت، پایداری ابعادی، تغییر شكل بتن و دوام و عمر مفید بتن بررسی می‌شود.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد