چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
رباتهای میکروسکوپی
● دید کلی
امروزه فنآوری نانوتکنولوژی (ریز فنآوری) به سرعت در حال پیشرفت میباشد. و دانشمندان این علم سعی دارند اشیای بسیار ریزی (m۱۰-۹) به نام رباتهای میکروسکوپی ، از اتمها بسازند. آنها پروژههایی مانند پل و جاده میسازند که خود ترمیم میباشند و یا میتوانند انواع غذاها را در آشپزخانه آماده کنند.
● تاریخچه
اولین شخصی که این فنآوری را بنا نهاد اریک درکسلر بود که بعدها به لقب پدر فنآوری نانو شهرت یافت. او در دهه ۶۰ میلادی این علم را پیشبینی کرد. او میگویند هدف نهایی این علم ساخت یک سوار کننده میباشد. عملکرد این سوارکننده مانند یک سری رباتهای میکروسکوپی است که اندازه آنها از ۱.۱۰ میکرومتر بزرگتر نیست و قادر به گرفتن اتمها و ایجاد هماهنگی بین آنها میباشد. این رباتها را میتوان به داخل سلولهای سرطانی فرستاد و آنها را از بین برد.
● سیر تحولی و رشد
فنآوری نانو دیگر به صورت تخیلی نیست و کارهای مثبت زیادی در این زمینه انجام شده است. در حال ، فیزیکدانان و شیمیدانان زیادی در آمریکا و ژاپن در این رشته مشغول کار هستند. حتی در یک برنامه تلویزیونی محصول کشور ژاپن ، میکروسکوپ الکترونی غولپیکری نشان داده شد که بوسیله آن اتمهای مولکول یک موزاییک را میتوان بطور واضح مشاهده کرد.
● کاربردها
مطالعات در زمینه فنآوری نانو بیشتر در رشتههای اطلاع رسانی ، ساختمانی ، پزشکی و مواد کاربرد دارد. اولین قدم در این زمینه توسط ریچارد اسمالی از دانشگاه رایس برداشته شد. او توانست لولههای بسیار ریزی (m۱۰-۹) از ترکیب ۶۰ اتم کربن بسازد. این لولههای میکروسکوپی چنان مقاوم و قابلیت ارتجاعی دارند که میتوانند به راحتی خم و کشیده شوند و دوباره به حالت اولیه برگردند. خاصیت آنها این است از نظر ساختمان مولکولی کامل بوده و اتمها بطور منظم در کنار یکدیگر چیده شدهاند.
الکس زتی فیزیکدان امریکایی در آزمایشهای خود بر روی لولههای ریز فلورئون به این نتیجه رسیده است که این لولهها بهترین هادی جریان الکتریسیته میباشند که تا کنون کشف شدهاند. اولین استفاده آنها برای ساخت صفحات تلویزیون و کامپیوتر است که از کیفیت بالایی برخوردارند.
به کمک این فنآوری از گرافیت لولههای ریزی میتوان ساخت که دارای مقاومت و کشش بسیار بالا هستند و با تولید انبوه این لولهها لباسهای ضدگلوله سبکیمیتوان ساخت. از طرفی چون مواد قدرت جذب نور بالایی دارند بوسیله انرژی ذخیره شده در آنها میتوان موتورهای بزرگ را به حرکت درآورد.
چشمانداز
دانشمندان فنآوری نانو آینده این علم را چنین پیشبینی میکنند که مثلا در سال ۲۰۲۰ میلادی دیگر وسایل آشپزخانه مانند گاز و یخچال وجود نخواهند داشت و به جای آنها ماشینهایی خواهند بود که فقط کافی است دستور تهیه غذا را به آنها بدهید. این ماشینها دارای میلیونها ربات میکروسکوپی هستند که مواد مورد نیاز مانند اکسیژن ، نیتروژن و کربن و کانیها را همراه با پروتئین و کربوهیدراتها تهیه و نهایتا غذا را طبق دستور آماده خواهند کرد.
یکی از دانشمندان دانشگاه نورد وسترن در حال تحقیق بر روی موادی است که بتواند بطور خودکار ، خودترمیم باشند. مانند عملی که در استخوانهای بدن رخ میدهد. همچنین دانشمندان در حال ساختن فلزی هستند که به راحتی بتواند به حالت اولیه خود بازگردد. این ماده میتواند در ساختن پلها و سدها و ساختمانها مورد استفاده قرار گیرد و هزاران کاربرد دیگری داشته باشد، زیرا قادر است به صورت خودکار خود را ترمیم کند و همچنین این ماده قادر است در صنعت هواپیماسازی و ژنراتورها و تمامی وسایلی که هنگام کار دارای ارزش زیادی هستند مورد استفاده قرار گیرد
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست