شنبه, ۱۷ آذر, ۱۴۰۳ / 7 December, 2024
مجله ویستا
جهانی شدن
مشکلاتی در جهان وجود دارند که به یک کشور محدود نمیشوند و در کل جهان تأثیرگذار هستند؛ مانند گرم شدن هوای کره زمین، موادمخدر، ایدز، آلودگی آب و هوا، بمب اتم و... این مشکلات سبب میشوند که انسانهای نقاط مختلف جهان بدون توجه به مرزها، برای حل مشکلات، با هم و به طور مشترک فکر کنند.
به عبارت دیگر دنیا با نوعی تصمیمگیری مشارکتی مواجه است. وضعیتی در جهان پیش آمده که انسانها نمیتوانند نسبت به یکدیگر بیتفاوت باشند، به عنوان مثال اگر واقعه چرنوبیل را در نظر بگیریم(که براثر خرابی که در رآکتور هستهای کشور اوکراین به وقوع پیوست)، اثرات سوء آن به گیاهان، انسانها و حتی جانوران سایر کشورها سرایت کرد. بنابراین اتفاقی که در یک کشور میافتد، اثرات سوء آن سایر کشورها را تحت تأثیر قرار میدهد.
از نظر فلسفی نیز انسانها براثر رشد فکری به این نتیجه رسیدهاند که جدایی میان انسانها به خصومت میانجامد. چون اگر خوب دقت کنیم، انسانیت یک هویت بیشتر ندارد و جهانی شدن همان انسانی فکر کردن است. ملتها و اقوام میتوانند در جهت رفع مشکلات مشترک، تصمیم مشترک اخذ کنند و به صورت مسالمتآمیز در کنار یکدیگر زندگی کنند.جهانی شدن از نیروی عظیمی برخوردار است که به طور توفنده گسترش مییابد. جوامع باید برای مواجه شدن با آن، تدابیری بیندیشند تا از آن بهره گیرند، والّا نداشتن آمادگی جوامع در این برخورد منجربه ضرر و زیان خواهد بود. در ارتباط جوامع توسعه یافته با کشورهای جهان سوم، آن رابطه استثماری دیگر کارآیی خود را از دست میدهد. در نظام جهانی، انسانها از نظر فکری و شعور اجتماعی پیشرفت خواهند کرد و براثر آموزش و تکنولوژی ارتباطات، سطح فکر انسانها در نقاط مختلف جهان، بالا خواهد رفت. با در نظر گرفتن این مفهوم، کشورهای غنی نخواهند توانست خیلی راحت باشند و بعضی کشورها در فقر به سر میبرند.از نظر اقتصادی نیز در کشورهای صنعتی هزینه تولید بسیار گران است لذا سرمایهداران غرب کارخانههای خود را به کشورهای در حال توسعه انتقال میدهند تا از مزد اندک کارگران آن جوامع بهرهمند شوند.
از لحاظ اخلاق سیاسی نیز به دلیل گسترش «جامعه مدنی»، در ممالک توسعه یافته و توجه به «حقوق بشر» در کشورهای پیشرفته بالاجبار از سیاستهای گذشته خود دست برمیدارند. فرهنگها در جهانی شدن به رقابت میپردازند و فرهنگهایی که از مطلوبیت بیشتری در بین سایر جوامع برخوردار باشند، مورد پذیرش واقع خواهند شد. این پذیرش از طرف سایر فرهنگها از آن مهمتر است. به عبارت دیگر همهگیری یک فرهنگ تنها به دلیل داشتن قدرت وسایل ارتباطی نیست بلکه به دلیل هماهنگی آن با علاقه پذیرندگان و تطابق با عقلانیت است.
فتحعلی امنعلیپور
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست