شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


اسکورسیزی و « نوری بتابان » در جشنواره برلن


اسکورسیزی و « نوری بتابان » در جشنواره برلن
فستیوال فیلم برلن به عنوان مهمترین رویداد سینمایی کشور آلمان چند روز از برگزاری اش را پشت سر گذاشته و می توان گفت که دیگر به نیمه راه برگزاری اش رسیده است. این جشنواره که پنجاه و هشتمین دوره اش را تجربه می کند، اواخر هفته گذشته با نمایش فیلم جنجال برانگیز مارتین اسکورسیزی در مراسم آغازین، رسماً افتتاح شد.
«نوری بتابان»، آخرین ساخته مارتین اسکورسیزی یک مستند داستانی موزیکال است که درباره یکی از قدیمی ترین گروههای موسیقی آمریکایی - رولینگ استونز - ساخته شده و در مراسم افتتاحیه برای اولین بار بر روی پرده رفته است.
هر چند که استقبال چشمگیر مردم و تماشاگران در مراسم افتتاحیه و اولین اکران فیلم اسکورسیزی غیر قابل پیش بینی و بیش از حد انتظار بود اما منتقدان و مطبوعات آلمان از حضور این فیلم در اولین شب فستیوال برلن ابراز نارضایتی کردند و در انتقاد به رئیس فستیوال گفته اند که این فیلم هیچ ارتباطی با مدیوم سینما ندارد و قرار گرفتن آن برنامه در اولین شب فستیوال فقط به خاطر استفاده از شهرت و محبوبیت گروه رولینگ بوده است.
با این حال، برخی از منتقدان نوشته اند که «نوری بتابان» هیچ چیزی در مورد استونز به تماشاگر نمی دهد و هر کس به قصد آشنایی با رولینگ به دیدن این فیلم برود ناامید خواهد شد .برخی از منتقدان نیز عدم موفقیت اسکورسیزی را مورد انتقاد قرار دادند و گفتند، این فیلم چیزی جز یک نوستالژیای خالی از شگفتی نیست.
نمایش فیلم جدید اسکورسیزی در فستیوال برلن با حضور رایان کروگر، پتی اسمیت و... برای نخستین بار، واکنش و استقبال چشمگیر تماشاگران را به همراه داشت. خود اسکورسیزی در مورد فیلمش به سختی های موجود در هماهنگ کردن برنامه گروه خودش با گروه رولینگ استونز اشاره می کند و در مورد فیلمش می گوید: سرانجام یک فیلم تاریخی برای تماشاگران سینما ساخته شد.
وی در ادامه از ساخت فیلم زندگینامه دیگری درباره یک شخصیت معروف گیلر در آینده خبر می دهد و می گوید: در فیلم و برنامه های رولینگ استونز هرج و مرج و بی نظمی زیادی وجود داشت اما همین هرج و مرج در این گونه فیلمی باید مورد پرداخت قرار می گرفت.
اولین اکران فیلم هندی «ام شانتی ام» با حضور ستاره بالیوود - شاهرخ خان از دیگر شگفتی های روزهای نخست فستیوال برلن بود. در این فیلم هم که به شدت مورد توجه تماشاگران قرار گرفته است، موضوع هنر و عشق در کنار هم محوریت پیدا می کنند.
فیلم «جولیا» جدیدترین ساخته «اریک زانکا»ی انگلیسی، یکی دیگر از فیلمهای نمایش داده شده در فستیوال برلن بود که امید دریافت جایزه اول بازیگر زن را برای بازی «تیلیلا سونینستون» به همراه آورد. این فیلم در مورد مشکلات شخصی یک زن انگلیسی است.
جشنواره فیلم برلن که علاوه بر بخش مسابقه، هر سال در بخش سینمای هنری و غیرهنری نیز هنرمندان جوانی را به عنوان برگزیدگانش معرفی می کند، امسال بخش جدیدی را به برنامه اش اضافه کرده که توجه بسیاری از منتقدان و رسانه های آلمان و جهان را به خود جلب کرده است.
فستیوال برلن در این بخش تم زن را به برنامه هایش افزوده است و زنانی چون «پتی اسمیت» با مستندی که از او به نمایش درآمده، «پنه لوپه کروز» به خاطر همراهی اش با «بن کینگزلی» در فیلم «مرثیه»، «هایم عباس» به خاطر بازی در فیلم درخت لیمو، «ناتالی اسویت» به خاطر کارگردانی یک فیلم فلسطینی، «منیژه حکمت» با فیلم «سه زن» و «حنا مخملباف» با فیلمی که در افغانستان ساخته است، مهمترین زنانی هستند که در این بخش مورد توجه برگزار کنندگان و داوران فستیوال برلن هستند.
مهدی نصیری
منبع : روزنامه قدس