سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درباره Western Digital و جوجه ۲ گیگابایتی‌اش!


درباره Western Digital و جوجه ۲ گیگابایتی‌اش!
گاهی اوقات که فرصتی به دست می‌آورم تا محصولی چیزی از این شرکت Western Digital‌ معرفی کنم،‌ می‌توانم به پیش‌بینی برخی شک‌ها و شبهه‌ها که در ذهن برخی مخاطبان به‌ وجود می‌آید بپردازم،‌ زیرا در نظر بسیاری از دوستان،‌ نام هاردیسک فقط با Maxtor مفهوم پیدا می‌کند و بس!
البته شرایط دیگر مانند گذشته نیست و تغییرات بسیاری را از سر گذرانده است و بزرگان عظیم‌الشانی مانند Seagate و Hitachi نیز برای خود طرفدارانی دارند‌ اساسی!
هرچند از همان ابتدا نیز این بزرگان وجود داشتند، اما محصولات ایشان در بازار ایران به‌ خوبی توزیع نمی‌شد و طبیعی است که مخاطب ایرانی به چیزی دل خواهد بست که بیشتر با آن مأنوس باشد. هستند بسیاری که هنوز هم با نوستالژی Quantum حال می‌کنند.
در حال حاضر نوبت به هارددیسک‌های Samsung رسیده تا مورد بی‌توجهی عموم قرار بگیرند. راستش را بخواهید بیشتر از آنکه کاربر ایرانی را مقصر بدانم، ‌اهمال سام‌سرویس در توزیع مدل‌های درست و درمون Spinpoint را دلیل این بی‌توجهی آزاردهنده عنوان می‌کنم. انگار موجوداتی به نام هارددیسک برای سام‌سرویس ارزش و اهمیت ندارند.
در این فرصت و البته اگر خدا قسمت کند، در فرصت‌های دیگر، درباره شرکت‌های پدر و مادردار حاضر در بازار جهانی و البته ایران صحبت خواهم کرد تا مخاطب‌جماعت بداند که معرفی فلان محصول و توصیه بهمان شرکت کلی برای خودش دلیل دارد.
● درباره WD
شرکت Western Digital از جمله شرکت‌هایی است که هیچ‌گاه حقش در بازار داخلی ایران ادا نشده و همواره در سایه دیگران قرار داشته. اگر ده سال پیش این موضوع مطرح می‌شد،‌ شاید نگارنده نیز این شرکت را پس از Quantum، Seagate و IBM آن روزگاران قرار می‌داد و توجه‌های آن زمان، بلاشک از سر ناچاری بود. اما WD کنونی چیز دیگری است و در برخی برهه‌ها به ضرس قاطع می‌توان گفت که همتا ندارد. برای مثال، خاندان WD Raptor در بازار هارددیسک‌های حرفه‌ای گزینه اول بسیاری از کارشناسان است و الی‌آخر...
گفتم که حق این شرکت در بازار داخلی ادا نشده است و راستش می‌خواهم مختصری درباره این شرکت صحبت کنم.
شرکت Western Digital در سال ۱۹۷۰ با نام اولیه General Digital برای تولید نیمه‌هادی‌های MOS آغاز به کار کرد و در فاصله کوتاهی وارد حوزه تولید محصولاتی شد که اکنون هارددیسک نامیده می‌شود. بدترین سال مدیریت این شرکت مربوط به سال‌های میانی دهه نود میلادی بود که با کمک‌های فنی IBM از آن عبور کرد و هم‌اکنون پس از Seagate به‌ عنوان دومین سازنده بزرگ هارددیسک در دنیای کنونی شناخته می‌شود. این شرکت در اوایل کار، بیشتر در زمینه تولید چیپ‌های کنترلی و درایوهای فلاپی فعالیت می‌کرد و از اواخر دهه هشتاد میلادی بود که با معرفی اولین عضو خانواده WD Caviar وارد عرصه تولید هارددیسک شد. به‌طور خلاصه می‌توان گفت که:
▪ در سال ۱۹۹۰ با معرفی اولین مدل هارددیسک Caviar وارد جرگه هارددیسک سازان شد.
▪ در سال ۲۰۰۱ اولین تولیدکننده انبوه مدل‌های IDE با ۸ مگابایت بافر بود.
▪ در سال ۲۰۰۳ اولین تولیدکننده مدل‌های SATA با سرعت دوران ۱۰ هزار دور در دقیقه شد.
▪ در سال ۲۰۰۷ اولین سازنده هارددیسک‌های ۲۵۰ و ۳۲۰ گیگابایتی برای لپ‌تاپ‌ها شد و سومین شرکتی بود که مدل ۷۵۰ گیگابایتی و دومین شرکتی شد که مدل یک ترابایتی روانه بازار کرد.
در اوایل سال ۲۰۰۸ میلادی اولین شرکتی بود که هارددیسک ۵/۲ اینچی ۳۰۰ گیگابایتی با سرعت دوران ۱۰ هزار دور در دقیقه با نام VelociRaptor روانه بازار کرد.
در میانه‌های سال ۲۰۰۸ میلادی مدل‌های ۵/۲ اینچی با ظرفیت‌های ۴۰ و ۵۰۰ گیگابایت عرضه و از همه تازه‌تر اینکه در سال ۲۰۰۹ میلادی اولین شرکتی بود که هارددیسک ۵/۳ اینچی ۲ ترابایتی خود را روانه بازار کرد.
مرور دوباره این دستاوردها نشان می‌دهد که با شرکت قدری طرف هستیم که به ‌سادگی قابل اغماض نیست!
● جدال هارددیسک‌ها
خیلی دوست دارم معادلی فارسی برای این هارددیسک‌های External پیدا کنم. معادل هارددیسک بیرونی را نمی‌پسندم و هارددیسک خارج‌نشین را نیز قدری غریب می‌دانم، اما به‌ دلیل ماهیت طنزش،‌ بیشتر می‌پسندمش. اگر معادل قابل قبولی برای اصطلاحات حوزه سخت‌افزار دارید بفرمایید تا تصویبش کنیم! شرکت WD یکی از سهامدارن اصلی بازار هارددیسک‌های خارج‌نشین است که از بعد کیفی گاهی در صدر قرار می‌گیرد. شرکت Seagate جدی‌ترین رقیب WD در این حوزه است. راستش دعوای اصلی بیشتر حول مدل‌های خارج‌نشین حرفه‌ای، خارج‌نشین‌های قابل‌حمل (Portable) و مدل‌های بندانگشتی یک و ۸/۱ اینچی است. در حوزه هارددیسک‌های حرفه‌ای نیز بخش قابل توجهی از بازار در کنف اختیار خانواده WD Raptor قرار دارد. این موارد را گفتم تا بدانید که محصولات WD در خارج از سرزمین ایران بسیار مورد توجه هستند.
● هارددیسک سبز!
این مدل ۲ ترابایتی علاوه بر اینکه از لحاظ ظرفیت رکورددار است، یک قابلیت ویژه نیز دارد که آن را از دیگر محصولات کنونی بازار متمایز می‌کند. این قابلیت رعایت دستورالعمل‌های زیست‌محیطی RoHS و سازگاری کامل این موجود با طبیعت و مصرف مختصر انرژی است. مورد دوم نیز به‌ نوعی سازگاری با طبیعت قلمداد می‌شود، زیرا انرژی الکتریکی در بسیاری از کشورها توسط مشتقات نفت،‌ گاز طبیعی، ‌ذغال سنگ، بخار، باد، انرژی هسته‌ای و غیره تولید می‌شود و مصرف زیاد آن یعنی هدر دادن هدیه طبیعت به ابنای بشر!
واقعیتش را بخواهید اگر چند سال پیش موضوع کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از مصرف بی‌رویه را می‌خواندم حالم به‌هم می‌خورد و بدنم کهیر می‌زد، اما از آنجا که گذر زمان آدمی را سر عقل می‌آورد، به‌ شخصه سعی کردم در زیر بیرق اهالی کم‌مصرف انرژی قلم بزنم.
هارددیسک ۲ ترابایتی WD از چهار پلاتر ۵۰۰ گیگابایتی با ۳۲ مگابایت بافر تشکیل شده است. تراکم داده‌ها روی هر یک از پلاترها ۴۰۰ گیگابیت در اینچ مربع محاسبه شده است. به ‌بیان دیگر روی هر سانتی‌متر مربع این پلاتر می‌توان نزدیک به ۸ گیگابایت اطلاعات ذخیره کرد. این را نیز بگویم که اولین مدل از خانواده WD GreenPower با ظرفیت ۶۴۰ گیگابایت روانه بازار شد و موفقیت‌های بسیاری کسب کرد. پس از آن بود که مدل‌های ۵/۱ و ۲ ترابایت همزمان وارد بازار شدند. از این پس مدل‌های سبز شرکت WD به صورت WD GP نمایش داده می‌شوند و به ‌تصورم پیش از پایان هفته جاری با قیمت ۳۰۰ دلار در فروشگاه‌های معتبر دنیا قابل تهیه باشند. اینکه این محصول از چه زمانی وارد بازار ایران می‌شود به همت مسؤولان سازگار ارقام بستگی دارد که سال‌هاست توزیع هارددیسک‌های WD را بر عهده گرفته. مشخصات فنی را به قدر کفایت در جدولی که ملاحظه می‌فرمایید ذکر کرده‌ام و بیشتر به این موضوع نمی‌پردازم.
● و آخر اینکه...
هارددیسک‌ها دو قطعه متحرک مهم به ‌نام‌های پلاتر و هد را به کار می‌گیرند و بدون‌شک بخش قابل‌توجهی از انرژی را صرف فعالیت خود می‌کنند. نوع موتورهایی (Step Motor) که در سیستم مکانیکی هارددیسک‌ها استفاده می‌شود امکان بهینه‌سازی فوق‌العاده‌ای در اختیار طراحان قرار می‌دهد، اما هرچه باشد، قطعات اتلاف انرژی در سیستم‌های مکانیکی یک حداقلی دارد که نمی‌توان هیچ بلایی بر سرش وارد کرد.
آزمون خوانش داده‌ها با HD Tune Pro ۳ نشان می‌دهد که کارایی مدل جدید WD GP ۲ TB تفاوت چندانی با مدل‌های یک ترابایتی Seagate و Hitachi ندارد، اما سرعت خوانش سه مدل ذکر شده نصف مدل ۳۰۰ گیگابایتی VelociRaptor است. اوضاع این مدل‌ها در تست نوشتن داده‌ها نیز مشابه است.
نتیجه تست هارددیسک‌ها با نرم‌افزار PCMark vantage HHD نشان می‌دهد که کارایی مدل جدید WD GP ۲ TB به مراتب مطلوب‌تر از مدل مرغوب Hitachi ۷K۱۰۰۰ است و البته کارایی مدل WD VelociRaptor از همه مطلوب‌تر!
تنها مشکل مدل جدید WD GP ۲ TB به قیمت ۳۰۰ دلاری آن مربوط می‌شود که تا پیش از نمایشگاه CeBIT ۲۰۰۹ حدود چهل پنجاه دلاری افت قیمت خواهد داشت. به ‌تصورم این مدل را می‌توان در اواخر بهار سال آینده بین ۱۷۰ تا ۲۲۰ هزار تومان از بازار داخلی تهیه کرد.
مدل جدید WD برای دوستانی که به سرعت متوسط تبادل داده‌ها کفایت می‌کنند، گزینه مناسبی است، اما اگر سرعت اهمیت بالایی دارد، به ‌ضرس قاطع می‌گویم که VelociRaptor را از دست ندهید!
درباره این VelociRaptor صحبت خواهم کرد.
● مشخصات
▪ سازنده هارددیسک: Western Digital
▪ خانواده و مدل: GreenPower WD۲۰EADS
▪ ظرفیت اسمی و فرمت‌شده: ۲ ترابایت (دو میلیون و ۳۹۸ مگابایت)
▪ تعداد و ظرفیت پلاتر: ۴ پلاتر ۵۰۰ گیگابایتی
▪ تراکم داده در هر پلاتر: ۴۰۰ گیگابیت در اینچ مربع
▪ سرعت تبادل داده با مادربرد: ۳ گیگابیت در ثانیه (SATA۲)
▪ ابعاد قطعه: ۱/۲۶ (ضخامت)، ۱۴۷ (طول) و ۶/۱۰۱ (عرض) میلی‌متر
▪ تولید صدا در وضعیت غیرفعال: ۲۵ دسی‌بل
▪ تولید صدا در وضعیت فعال: ۲۹ دسی‌بل
▪ حداکثر مصرف انرژی: ۴/۷ وات
▪ متوسط مصرف انرژی: ۴ وات
▪ حداقل مصرف انرژی: ۹۷/۰ وات
▪ وزن و نوع استفاده: ۷۳۰ گرم برای دسکتاپ‌ها (۵/۳ اینچ)
▪ گارانتی ایران: اگر خدا قبول کند سازگارارقام!
▪ قیمت جهانی: ۲۹۹ دلار
● ارزیابی فنی
▪ امکانات: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)
▪ کارایی: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰))
▪ ارزش قیمت: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری