یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

زهرای عزیز(س) ما به فدک رسیدیم


زهرای عزیز(س) ما به فدک رسیدیم
امسال از غربت همیشگی قبرستان بقیع در ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) خبری نبود چون بانوان ایرانی با حمایت رئیس مجلس خبرگان رهبری وارد آن مزار نورانی شدند و در کنار دیگر زائران مشتاق به مرثیه سرائی و سوگواری یگانه دخت پیامبر(ص) اسلام پرداختند.
هجده سال زندگی دوران بسیار کوتاهی برای کسی است که لباس هستی به آفرینش او تکوین یافته است. در هیچ برهه ای از تاریخ سراغ نداریم که امت با این سرعت سفارش های پیامبرشان را فراموش کنند و کشتی نجات خود و بشریت آینده را به آتش بکشند. چه شد که فرشته ای معصوم که نگاه او دل رسول خدا را شاد و چهره اش را خندان می نمود به این روز افتد که برای جلوگیری از انحراف در رسالت پدر و احقاق حق جانشین مظلومش اینگونه در شب های تاریک و غریب مدینه به در خانه مهاجر و انصار رود و وصایای اشرف کائنات و غدیر جاودانه را به یک یک آن قوم کینه توز گوشزد نماید! صبوری و اصرار بر مقاومت و ایثار «ام ابیها» در احقاق حقوق بزرگ مرد تاریخ انسانیت سبب گشت که نشانه های مرقد مقدسش هم مجهول بماند. بی جهت نیست در وقتی که نزدیک بود جان از کالبد صاحب ذوالفقار بیرون رود او با چشمی گریان و آهی سوزان زمزمه می کند که سنگینی بار مصیبت کمر تاریخ را می شکند چه رسد به تنهائی و غربت و بی کسی علی. محنت تاریخی وارثان بحق پیامبر از ساعتی آغاز شد که اهل بیت را از مراتب و درجاتی که خداوند برای آنان درنظر گرفته بود پائین کشیدند و نگذاشتند فضائل و مناقب و سیره کوثر کائنات هستی و الگوی زندگی همه زنان گیتی به منصه ظهور برسد.
عبادت و پرستش خالق هستی از سجده ها و قنوت های دخت پیامبر مفهوم و معنا گرفته است. آن تندیس رضا که با صبر و بردباری و اشک های سرشار از معنویت و مظلومیت تاریخ تشیع را در نشئه تکوین نگاشته است. او شجره طیبه ای است که با اخلاق و عرفان و عفاف و حمایت از ولایت با آن شجاعت و شهامت آموزه چگونه زیستن را به پیروان خود ارزانی داشت و تاریخ را جوش و خروش دیگری بخشید. هر فصل از زندگی اش کتابی مرصع و وزین است که نیاز به کاوش و تحقیق و قرائت دقیق دارد. سردار بزرگ کارهای ماندنی تاریخ ایران که دوستی و آشنائی با وی جزو افتخارات زندگی ام محسوب می شود و گذشت ایام این ارادات قلبی را مضاعف نموده پس از یک سخنرانی بی نظیر که مستقیم برای اولین بار از همه کانال های تلویزیون عربستان سعودی در حضور بیش از ۸۰۰ نفر از دانشمندان، علما، فقها و صاحبان فکر وفتوا پخش می شد مبانی نظری عملی و علمی اسلام را در محورهای چهارده گانه تبیین نمود که اینجانب در مقاله ای جداگانه آنرا برشته تحریر درآوردم. (روزنامه جمهوری اسلامی ۸۷/۳/۲۰) آیت الله هاشمی رفسنجانی در مدینه تصمیم گرفت موقعیت جغرافیائی « فدک » که میراث قطعی همه سادات است را زنده کند و با عزمی راسخ با اتومبیل برای رسیدن به مقصود بیش از ۲۶۰ کیلومتر از شهر مدینه منوره به سوی استان «حائل» را درنوردید و به شهر «حائط» و «حویطه » که به گفته آیت الله شیخ محمدعلی عمری رهبر شیعیان مدینه همان «فدک» است رسید.
در شهر حائط فرماندار و مسئولین این شهر به استقبال مهمان ویژه خود آمده بودند. نایف فرماندار شهر گفت: «اینجا فدک است و الان قدیمی ها هنوز به آن فدک می گویند. شهر حدود ۳۵ هزار نفر جمعیت دارد ولی جمعیت کل منطقه به اضافه روستانشینان و عشایر کوچ نشین به صدهزار نفر می رسد». فرماندار مردی را معرفی کرد که « محمد عبدالرحمن جابر » نام داشت تا توضیحات لازم را بدهد.
آیت الله هاشمی از او پرسید چرا به این منطقه فدک می گویند؟
عبدالرحمن جابر: «چون پیامبر اکرم آنرا به حضرت فاطمه بخشید».
هاشمی رفسنجانی: «چرا پیامبر آنرا به حضرت فاطمه بخشید».
عبدالرحمن جابر: «نظر ما اینست که چون اهالی این منطقه بدون درگیری آن را به پیامبر اکرم هدیه کردند و پیامبر نیز آنرا به حضرت فاطمه هدیه کردند».
هاشمی رفسنجانی: «در این منطقه چه چیزهائی به نام فاطمه وجود دارد».
عبدالرحمن جابر: «چشمه های هفت گانه فاطمه مسجد فاطمه وادی فاطمه و بساتین (باغستان های) فاطمه».
هاشمی رفسنجانی: «چرا اسم فدک را عوض کردید و حائط یعنی دیوار می گوئید»؟
جابر: «در این منطقه سه دیوار بلند است که به صورت حلقه منطقه را احاطه نموده است. درون دیوارها باغ (بستان) فاطمه نام دارد که در «معجم البلدان» یاقوت حمری هم ذکر شده است. مسجدی که الان ترمیم شده مربوط به زمان پیامبر اسلام بوده که به مسجد فاطمه معروف است. ما آل جابر هستیم که قدمتی چندصدساله در منطقه داریم و بیش از دولت سعودی حکمران اینجا بوده ایم».
هاشمی رفسنجانی: «مساحت کل فدک چقدر است».
جابر: «مساحت منطقه فدک ۵۰ در ۵۰ کیلومتر است».
هاشمی رفسنجانی: «آب منطقه چگونه است».
جابر: «فدک دارای هفت چشمه آب بوده که به «عیون فاطمه» معروف است که به دلیل اهمال و بی توجهی به کشاورزی آب آن کم شده و شاید علت کمی آب حفر چاه های عمیق (آرتزین ) در منطقه باشد».
هاشمی رفسنجانی: «می خواهم از آب چشمه فاطمه بخورم».
جابر و دیگر همراهان: «آقای هاشمی این کار را نکنید چون نمی دانیم وضع آب چگونه است».
هاشمی در حالی که قطرات اشک چشمانش با چشمه فاطمه مخلوط شده بود گفت : «آیا بی سعادتی و حیف نیست که انسان تا اینجا بیاید و از چشمه فاطمه سیراب نشود »؟ این جمله باعث شد که قطرات اشک چشمان همراهان نیز در چشمه بریزد.
صدا وسیما باید فیلم فدک را بارها پخش نموده و آنرا به صورت یک سند در اذهان ملت عزیز ایران زنده نگاه دارد. اساسا رادیو وتلویزیون و مطبوعات حداقل در ایام شهادت آن بانوی بزرگ اسلام باید شرح زندگی و مجاهدت های آن اسوه کامل ارزش ها و مقاومت و فضائل اخلاقی که محور هدفمند تعالیم آسمانی و اهل بیت دانا و توانای اسلام است را بصورتی جذاب برای مخاطبان ولایت مدار خود بازگو کنند. آموزش وپرورش باید چکیده ای از زندگی سراسر افتخار این بانوی نمونه الهی که بیشترین قرابت مادی و معنوی در میان زنان جهان با خاتم رسل را دارد برای یادگیری و الگوبرداری نونهالان این مرز وبوم در کتاب های درسی قرار دهد و جایگاه بانوئی که سیده زنان عالم بوده و در تولدش مریم و آسیه خدیجه همسر باوفای حضرت مصطفی (ص ) را کمک می کردند و فرشتگان و زنان بهشتی بر او آب بهشتی می ریختند و برای خدمت به وی بر یکدیگر سبقت می گرفتند و براین خدمت بر عرشیان و فرشیان فخر می ورزیدند را تبیین نماید. واقعا فاطمه جان رسول خدا، مام ائمه معصومین که تبلیغ و ترویج او با گفتار و کردار آموزه هائی چون چشمه جوشان و دریائی مواج و خروشان و شمعی فروزان در گستره زمان برای آبادی دین و ایمان و دنیای خردمندان و ذخیره آخرت هر انسان است. پیشنهاد آخر آنکه عالمان و رهپویان معصومان و فرهیختگان خصوصا زنان مومن و معتقد این مرز وبوم با افتخار باید نهضت و جنبش «فاطمه شناسی» و «فاطمه پژوهشی» را در دستور کار خود برای جست وجوگران مسیر فضیلت و حقیقت قرار دهند که اگر شگفتی زندگانی این خورشید عالم تاب روشن نشود همگان مسوولیم.
نویسنده : محمدرضا نوری شاهرودی
منبع : روزنامه مردم سالاری