قیمت طلا امروز




 اتاق مدیریت مصرف

 روزنامه شرق / ۱۴۰۵/۰۵/۲۳

معتادانی که پشت در درمان می‌مانند

طبق آخرین اظهارات سلیمان عباسی، مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر، تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد از مجموع مصرف‌‌کنندگان مواد مخدر واجد شرایط ورود به اتاق‌های مدیریت مصرف شناخته می‌شوند. این آمار رسمی و شفاف، یک علامت سوال بزرگ و تامل ‌برانگیز در برابر سرنوشت بیش از ۸۰ درصد باقی‌مانده از بیماران اعتیاد ایجاد می‌کند.
 معتادانی که پشت در درمان می‌مانند
به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

تصویب «طرح تحول درمان» و رونمایی رسمی از ایده ایجاد «کلینیک‌های جامع» و «اتاق‌های مدیریت مصرف» در نگاه اول نویدبخش چرخش سیاست‌های رسمی به سمت رفتارهای مدرن و علمی در حوزه کاهش آسیب‌های ناشی از اعتیاد است؛ اما نگاهی دقیق‌تر و تفکیکی به معیارهای گزینش، ضوابط اجرایی و شروط پذیرش نشان می‌دهد بخش عمده‌ای از مصرف‌کنندگان مواد مخدر در کشور همچنان فاقد سازوکار جامع، کارآمد و دردسترس برای درمان واقعی هستند.

طبق آخرین اظهارات رسمی سلیمان عباسی، مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر، تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد از مجموع مصرف‌‌کنندگان مواد مخدر واجد شرایط ورود به اتاق‌های مدیریت مصرف شناخته می‌شوند. این آمار رسمی و شفاف، یک علامت سوال بزرگ و تامل‌برانگیز در برابر سرنوشت بیش از ۸۰ درصد باقیمانده بیماران اعتیاد ایجاد می‌کند؛ کسانی که یا از چرخه پذیرش رانده می‌شوند، یا به دلیل فقدان زیرساخت‌های تخصصی متناسب، ناچار به بازگشت دوباره به زیر پوست خشن و بی‌رحم شهرها خواهند بود. چه کسانی پشت در مراکز می‌مانند؟

اظهارات اخیر و پروتکل‌های اعلام‌شده از سوی مسئولان ارشد ستاد مبارزه با مواد مخدر به‌روشنی نشان می‌دهد اتاق‌های مدیریت مصرف و مجموعه خدمات یکپارچه همراه آن در قالب کلینیک‌های جامع، به هیچ وجه برنامه‌ای عمومی و فراگیر برای تمامی مبتلایان به اعتیاد به شمار نمی‌رود. بر اساس چارچوب‌های تدوین‌شده، ورود به این مراکز نیازمند گذر از سد محکم و سختگیرانه غربالگری‌های اولیه پزشکی، سنجش‌های روان‌شناختی و مصاحبه‌های تخصصی است. مسئولان ستاد با صراحت تاکید دارند تنها گروه محدود و مشخصی شامل سالمندان درگیر اعتیاد، مبتلایان به بیماری‌های جسمی چندگانه و مزمن، افراد دارای سابقه بسیار طولانی مصرف، و آن دسته از بیمارانی که ترک کامل برایشان در عمل غیرممکن تشخیص داده می‌شود، امکان بهره‌مندی از این فضاهای تحت نظارت پزشکی را خواهند داشت.

این خط‌کشی و محدودسازی اگرچه از منظر پروتکل‌های بهداشتی و اولویت‌بندی منابع درمانی تا حدی توجیه‌پذیر جلوه می‌کند، اما در میدان عمل و واقعیت‌های عریان جامعه، طیف وسیعی از آسیب‌پذیرترین افراد را پشت درهای بسته باقی می‌گذارد. بی‌خانمان‌ها و معتادان متجاهر فاقد مدارک هویت، مبتلایان به اختلالات حاد و مزمن روان‌پزشکی، مصرف‌کنندگان مواد صنعتی و روان‌گردان‌های جدید، و همچنین جوانانی که در ابتدای مسیر وابستگی قرار دارند، عملا در این تعاریف جای نمی‌گیرند. وقتی ارزیابی اولیه تیم پزشکی به عنوان شرط اصلی و اصلی‌ترین فیلتر ورود تعیین می‌شود، این معضل بزرگ رخ می‌نماید که انبوه کسانی که واجد شرایط خاص پزشکی اعلام‌شده نیستند اما در عمیق‌ترین لایه‌های وابستگی شدید و آسیب‌پذیری اجتماعی غوطه‌ورند، دقیقا چه سهم و جایگاهی در این طرح ملی تحول درمان دارند. سرگردانی در معابر و حاشیه‌ها

نکته کلیدی و محور اصلی بحران اجتماعی دقیقا در نقطه‌ای شکل می‌گیرد که فرد درگیر اعتیاد پس از مراجعه یا قرار گرفتن در فرایند غربالگری اولیه، مهر عدم پذیرش می‌خورد. در شرایطی که ظرفیت مراکز اجباری و ماده ۱۶ توان و گنجایش پاسخگویی به جمعیت رو به رشد معتادان را ندارد و مراکز خود معرف ماده ۱۵ نیز هزینه‌های سنگینی بر دوش بیماران می‌گذارند، خروجی مستقیم رد پذیرش در کلینیک‌های جامع، رانده شدن مجدد فرد به حاشیه‌ها و معابر عمومی است. فردی که به دلیل عدم احراز شرایط خاص از ورود به اتاق مدیریت مصرف بازمی‌ماند، نه توان مالی مراجعه به بخش خصوصی را دارد و نه انگیزه کافی برای پیگیری فرآیندهای پیچیده اداری خواهد داشت.

در حال حاضر، فقدان یک نظام ارجاع هوشمند، یکپارچه و الزام‌آور سبب شده فرد ردشده، میان دستگاه‌های متعدد متولی از جمله بهزیستی، شهرداری، ستاد مبارزه با مواد مخدر و دانشگاه‌های علوم پزشکی سرگردان بماند. عدم وجود مراکز تخصصی مداخله در بحران که بتوانند بیماران چندوجهی یا همان مبتلایان هم‌زمان به اعتیاد و اختلالات حاد روان‌پزشکی را جذب و مدیریت کنند، بزرگ‌ترین خلاء ساختاری سیستم فعلی است. در نتیجه این خلاء کارکردی، مقصد بعدی این افراد نه یک کلینیک جایگزین یا مرکز حمایتی متناسب، بلکه پارک‌ها، ساختمان‌های نیمه‌کاره، حاشیه بزرگراه‌ها و زیر پل‌های شهری است. فضاهایی که خطرات شیوع مصرف کثیف، تزریق‌های مشترک و پرخطر، بیماری‌های عفونی و جرم‌انگاری مضاعف، هم سلامت فرد و هم امنیت روانی جامعه را با تهدید جدی مواجه می‌کند. چرخه خردکننده فشار بر خانواده‌ها و روایت یک فروپاشی

در پشت اعداد، ارقام و گزارش‌های رسمی، بعد انسانی اعتیاد و رنج بی‌صدای خانواده‌هایی قرار دارد که در آتش وابستگی یکی از اعضای خود می‌سوزند.

برای خانواده‌ای که فرزندی، همسری یا والدی مبتلا به اعتیاد سنگین دارد، رد پذیرش در یک مرکز درمانی یا عدم تطابق شرایط بیمار با پروتکل‌های ورود، به معنای فروپاشی آخرین جوانه‌های امید است. هزینه‌های سرسام‌آور درمان در بخش خصوصی، رفت‌وآمدهای مداوم و بی‌نتیجه میان مراکز مختلف دولتی و خیریه، و مواجهه تکراری با پاسخ منفی کادر درمانی، چرخه فرسایشی و خردکننده‌ای از آسیب را برای اطرافیان ایجاد کرده است.

وقتی بیمار به دلیل رفتارهای تهاجمی یا عدم داشتن شرایط خاص سن و بیماری از مرکز رانده می‌شود، تمام بار رفتارهای پرخطر، بحران‌های روحی و خشم او دوباره مستقیما به دوش کانون خانواده می‌افتد. هزینه‌های کمرشکن دارویی، درمان زخم‌های ناشی از مصرف ناخالص، و کرایه رفت‌وآمد به مراکزی که در نهایت بیمار را تحویل نمی‌گیرند، توان مالی و رمق روحی خانواده را به صفر می‌رساند. وقتی مرکز درمانی رسمی از پذیرش فرد شانه خالی می‌کند، خانواده ناچار می‌شود او را دوباره به همان محیط و بستر آلوده‌ای بازگرداند که منشا اولیه شروع اعتیاد بوده است؛ دور باطلی که حاصلی جز استهلاک کامل، فروپاشی اقتصادی و گسست روابط خانوادگی به همراه ندارد. لزوم داشتن نظام چندلایه درمان

کارشناسان، جامعه‌شناسان و متخصصان حوزه سلامت روان بر این باورند که طراحی یک کلینیک جامع با عنوان «مرکز امید و زندگی» اگرچه اقدامی مثبت و گامی به جلو است، اما نگاه تک‌بعدی و غیرطیفی به مسئله اعتیاد هرگز نمی‌تواند گره‌گشای بحران عمیق فعلی باشد. درمان اعتیاد بر اساس استانداردهای روز جهان نیازمند یک «نظام چندلایه، جامع و طیفی» است؛ چراکه نیازهای درمانی و حمایتی یک فرد مسن با سابقه سی سال مصرف مواد افیونی، با نیازهای یک جوان مبتلا به روان‌پریشی ناشی از مصرف روان‌گردان‌ها و مواد صنعتی کاملا متفاوت و متضاد است.

تجمیع خدمات متعدد شامل سم‌زدایی، خدمات روان‌شناختی، هنردرمانی، رفتارشناسی و حتی امکانات مصرف تحت نظارت در یک قالب یکپارچه، ایده‌ای منطقی به نظر می‌رسد، اما ساختار اجرایی آن مشروط بر آن است که شبکه‌ای سراسری از مراکز سطح‌بندی‌شده پشتیبان این فرایند باشند. در یک نظام چند لایه کارآمد، اگر فردی در سطح اول غربالگری پذیرش نشد، نباید به حال خود در خیابان رها شود؛ بلکه باید مستقیما، بدون بروکراسی پیچیده و از طریق سامانه ارجاع، به سطح دوم که دارای ساختار تخصصی روان‌پزشکی، پزشکی حاد یا بستری طولانی‌مدت است هدایت شود. بدون وجود چنین شبکه‌ای، ایجاد مراکز جامع تنها به یک ویترین محدود در چند نقطه خاص تبدیل خواهد شد. تیغ تیز نظارت بر مراکز متخلف و بازار سیاه دارو

بخش مهم و حساس دیگری از اظهارات مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر به موضوع نظارت بر عملکرد کلینیک‌ها و برخورد با تخلفات ساختاری اختصاص دارد. بر اساس اعلام رسمی مسئولان، مراکزی که پروتکل‌های علمی و دستورالعمل‌های درمانی را به درستی رعایت نکنند، میزان بهبودی قابل قبولی در بیماران ایجاد نکنند یا به عامل نشت داروهای تحت کنترل مانند متادون و بوپرنورفین به بازار آزاد و عطاری‌ها تبدیل شوند، بدون هیچ ‌گونه اغماض تعطیل و سلب صلاحیت خواهند شد.

تفاوت کلیدی و بنیادین میان مراکز مجاز و استاندارد با مراکزی که از مسیر اصلی خارج شده‌اند، دقیقا در وجود همین پروتکل‌های نظارتی دقیق و حضور فعال کادر تخصصی پروانه‌ دار نهفته است. در سال‌های اخیر، رشد قارچ‌ گونه کمپ‌های غیرمجاز و همچنین تبدیل شدن برخی مراکزی درمانی به بنگاه‌های اقتصادی سودجو که به اعتیاد نه به عنوان یک بیماری پیچیده، بلکه به چشم یک تجارت پرسود نگاه می‌کنند، صدمات جبران‌ ناپذیری به اعتماد عمومی و چرخه سلامت وارد کرده است. مسئولان ستاد وعده داده‌اند که با اعمال سیاست‌های تشویقی برای پزشکان متعهد و افزایش سهمیه دارویی مراکزی که آمار بهبودی بالایی دارند، در برابر تسلیم ‌شدگان به تجارت دارو بایستند. با این حال، پرسش مهم این است که تعطیلی یک مرکز متخلف، در صورت عدم پیش‌بینی جایگزین سریع، چقدر بر کاهش ظرفیت کلی پذیرش بیماران نیازمند تاثیر می‌گذارد و آیا راهکاری برای جذب بیماران بلاتکلیف آن مراکز اندیشیده شده است یا خیر. درمان یا نگهداری؟ چالش اصلی در چشم‌انداز برنامه هفتم

نگاهی کلان و راهبردی به سیاست‌های درمانی کشور نشان می‌دهد که هنوز چالش بنیادی و قدیمی میان «درمان عمیق و بازگشت پایدار به جامعه» و «جمع‌آوری، ایزوله ‌سازی و نگهداری موقت» به طور کامل حل نشده است.

اگرچه در هدف ‌گذاری‌های سند برنامه هفتم توسعه بر افزایش ملموس آمار بهبود یافتگان، پاکی ماندگار و کاهش نرخ ابتلا تاکید شده، اما آمارهای بالا و نگران‌ کننده عود اعتیاد که در برخی ارزیابی‌های کارشناسی در سال‌های گذشته تا بیش از ۸۰ درصد نیز برآورد می‌شود، نشان می‌دهد که حلقه مفقوده اصلی، خدمات پس از خروج، بازتوانمندسازی و جامعه ‌پذیری واقعی است.

مراکزی مانند «امید و زندگی» یا کلینیک‌های جامع جدید، اگر نتوانند بسترهای اشتغال پایدار، حمایت روان ‌شناختی مستمر، پذیرش اجتماعی و بهبود روابط خانوادگی را پس از طی مراحل اولیه سم ‌زدایی فراهم کنند، صرفا به ایستگاه‌هایی برای نگهداری مقطعی و تسکین موقت تبدیل خواهند شد. درمان واقعی اعتیاد زمانی رخ می‌دهد که فرد پس از طی مراحل پزشکی، دارای نقش اقتصادی و اجتماعی تعریف ‌شده در جامعه شود؛ در غیر این صورت، چرخه گران ‌قیمت، طاقت ‌فرسا و تکراری بستری، ترخیص و بازگشت دوباره به مصرف، بارها و بارها تکرار شده و منابع کشور را هدر خواهد داد. پیش‌بینی «درمان پیش از اعتیاد» و حلقه‌های ناپیدا

یکی از نکات نوآورانه و قابل توجه در طرح تحول درمان، پیش‌بینی برنامه‌ای تحت عنوان «درمان پیش از اعتیاد» است. مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر مدعی هستند که برای نخستین بار، شناسایی بیماری‌ها، اختلالات روانی و موارد زمینه‌ سازی که فرد را به سمت مصرف مواد سوق می‌دهند، در دستور کار قرار گرفته است. در گذشته، به دلیل وجود همین «حلقه‌های ناپیدا» و عدم توجه به ریشه‌های روان ‌شناختی، بسیاری از افراد بلافاصله پس از اتمام دوره بستری یا سم‌ زدایی جسمی، دوباره به سمت مصرف مواد بازمی‌گشتند.

در الگوی جدید «مرکز امید و زندگی»، فرد پس از ورود و انجام غربالگری اولیه، علاوه بر خدمات جسمی و درمان زخم‌ها، از بسته‌ای شامل روان‌ درمانی، مشاوره فردی و گروهی، موسیقی ‌درمانی، هنردرمانی و رفتارشناسی بهره‌مند می‌شود. بخش برجسته این رویکرد، تاکید بر «خانواده ‌درمانی» است. آموزش خانواده درباره نحوه کلام، نوع رفتار، انتظارات واقعی و ایجاد حس پذیرش مجدد در فرد مبتلا، نقش تعیین ‌کننده و غیرقابل‌ انکاری در پایداری درمان دارد. اگر خانواده یاد بگیرد که چگونه با فرد در حال بهبود تعامل کند و او را دوباره به عنوان عضوی موثر بپذیرد، آمار عود مجدد به شکل چشمگیری کاهش خواهد یافت. با این حال، موفقیت این بسته کاملا وابسته به میزان تعمیم آن از سطح پایلوت و محدود به سطح ملی و سراسری است. پزشکان طبابت‌ محور در برابر تجارت درمان

مسئله کیفیت کادر درمانی و نحوه مواجهه با منابع انسانی فعال در حوزه درمان اعتیاد، یکی دیگر از محورهای حساس این گزارش است. طبق اعلام ستاد، پزشکان و پرستاران فعال در این مراکز نقش کلیدی در فرایند بهبودی بیماران دارند، اما مرز مشخصی میان پزشکانی که بر پایه اصول علمی و انسانی طبابت می‌کنند با کسانی که درمان را به تجارت تبدیل کرده‌اند رسم خواهد شد.

سیستم تشویقی جدید بنا دارد با سنجش خروجی واقعی کلینیک‌ها و میزان بهبودی پایدار بیماران، سهمیه دارویی و حمایت‌های دولتی از پزشکان موفق را افزایش دهد. این اقدام می‌تواند انگیزه‌های مالی سودجویانه را مهار کرده و تمرکز را از «فروش داروهای جایگزین» به «درمان واقعی و همه‌جانبه» معطوف سازد. اما تحقق این هدف نیازمند نظارت میدانی دقیق، سیستم‌های الکترونیک ثبت بیمار و شفافیت کامل در زنجیره توزیع دارو است تا منافذ فساد و نشت دارویی به بازار آزاد به طور کامل مسدود شود. مسیر جایگزین سیستم درمان برای جاماندگان چیست؟

در پایان، مسئله اعتیاد و مدیریت آن در کشور را نمی‌توان تنها با ارائه‌ آمارهای خرد، تصویب طرح‌های کاغذی یا راه‌اندازی محدود چند مرکز جامع نمونه در کلان‌شهرها به نقطه مطلوب و پایدار رساند. هنگامی که مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر به صراحت از ظرفیت محدود ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای ورود به اتاق‌های مدیریت مصرف سخن می‌گوید و ورود سایر افراد را منوط به احراز شرایط خاص پزشکی و سن بالا می‌سازد، مهم‌ترین و شفاف‌ترین سوال اجتماعی، ساختاری و حقوقی که در برابر مسئولان قرار می‌گیرد این است که سیستم درمان کشور چه مسیر مشخص، تعریف ‌شده و دردسترسی برای بیش از ۸۰ درصد باقی ‌مانده از جمعیت مصرف‌ کنندگان طراحی کرده است؟

اگر فردی به دلیل نداشتن اندیکاسیون خاص پزشکی از اتاق مدیریت مصرف رد شود، از پس هزینه‌های سنگین کلینیک‌های خصوصی برنیاید، مدارک هویتی نداشته باشد و در غربالگری‌های اولیه نمره پذیرش نگیرد، تکلیف او، خانواده‌اش و جامعه در برابر خطر اعتیاد حاد و تبعات ناشی از آن چیست؟ پاسخی که سیاست ‌گذاران حوزه رفاه و سلامت به این پرسش کلیدی می‌دهند، عیار واقعی «طرح تحول درمان» را در پاسخگویی به یکی از پیچیده‌ترین، دیرپاترین و حساس‌ترین بحران‌های اجتماعی ایران مشخص خواهد کرد.

برای اطلاع از آخرین اخبار و تحلیل‌ها به کانال شرق در «تلگرام» بپیوندید.







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
استرس مزمن چگونه ویژگی‌های شخصیتی ما را تغییر می‌دهد؟
سایت فرارو

استرس مزمن چگونه ویژگی‌های شخصیتی ما را تغییر می‌دهد؟

استرس مزمن فقط خلق‌وخو و انرژی را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد؛ بلکه می‌تواند به‌تدریج مغز، واکنش‌های هیجانی و حتی برخی ویژگی‌های شخصیتی ما را تغییر دهد.
ماجرای ۳۵ هزار پرونده قصور پزشکی در یک سال
سایت فرارو

ماجرای ۳۵ هزار پرونده قصور پزشکی در یک سال

۳۵ هزار و ۲۹۵ پرونده قصور پزشکی به ثبت رسیده. اما مسئله به خطای پزشک محدود نمی‌شود. موضوع اصلی بحران اعتماد، کیفیت آموزش پزشکی و نسخه‌پیچی در فضای مجازی است.
آزمایش موفقیت آمیز «قرص ورزش»
سایت فرارو

آزمایش موفقیت آمیز «قرص ورزش»

انودا با تبلیغ «استثنایی» مشخصات ایمنی گوارشی برای داروی خوراکی چاقی خود در مطالعه‌ای روی داوطلبان سالم، قصد دارد این دارو را در افرادی که درمان با GLP-1 را متوقف کرده‌اند، آزمایش کند.
         
کلینیک‌ها از کاهش بیمار و خطر تعطیلی می‌گویند/ چرا مردم دندانپزشکی نمی‌روند؟
سایت فرارو

کلینیک‌ها از کاهش بیمار و خطر تعطیلی می‌گویند/ چرا مردم دندانپزشکی نمی‌روند؟

مدیران کلینیک‌های دندانپزشکی از کاهش مراجعه، تعویق درمان و تغییر انتخاب بیماران از ایمپلنت به درمان‌های ساده‌تر یا حتی کشیدن دندان می‌گویند که بقای این مراکز را هم با بحران مواجه کرده است.
توصیه مهم یک فوق تخصص غدد درباره آمپول لاغری
سایت اقتصاد ۲۴

توصیه مهم یک فوق تخصص غدد درباره آمپول لاغری

در حالی که استفاده از آمپول‌های لاغری شایع شده،فوق تخصص غدد هشدار داد: اکیداً توصیه می‌کنم که مصرف این داروها هرگز نباید به‌صورت خودسرانه، تحت مراکز غیردرمانی یا توسط افراد غیرپزشک انجام شود.
سایت فرارو

کشت «شقایق الیفرا» وارد مسیر اجرایی شد/ کشت خشخاش ممنوع!

چرا شایع‌ترین نوع سرطان به‌راحتی نادیده گرفته می‌شود؟
سایت فرارو

چرا شایع‌ترین نوع سرطان به‌راحتی نادیده گرفته می‌شود؟

سرطان سلول پایه‌ای شایع‌ترین نوع سرطان در جهان است و اگرچه به‌ندرت جان بیمار را تهدید می‌کند، تشخیص زودهنگام آن می‌تواند از آسیب بیشتر به بافت‌های اطراف جلوگیری کند.
پول بیمه تکمیلی را از کارگر می‌گیرند اما از درمان خبری نیست/ استیصال در بیمارستان!
خبرگزاری ایلنا

پول بیمه تکمیلی را از کارگر می‌گیرند اما از درمان خبری نیست/ استیصال در بیمارستان!

یک کارشناس حقوقی گفت: از منظر قانون کار و مقررات تأمین اجتماعی، تعهد کارفرما به پرداخت به‌موقع حق بیمه، اعم از پایه یا تکمیلی، تکلیفی قطعی و غیرقابل چشم‌پوشی است. کارگران نباید در بیمارستان‌ها نگران و سرگردان باشند.
۵ علامت مهم سکته مغزی
سایت سلامت نیوز

۵ علامت مهم سکته مغزی

در کنگره کشوری و بین المللی سکته مغزی ضمن تشریح علایم و عوامل سکته مغزی، در عین حال بر ضرورت تکمیل زنجیره درمان این بیماری، از مرحله انتقال سریع بیمار تا درمان‌های پیشرفته و توانبخشی، بر توسعه زیرساخت‌های تشخیص و درمان این بیماری و افزایش دسترسی بیماران به خدمات تخصصی تأکید شد.
برق‌گرفتگی؛ حادثه‌ای خاموش اما خطرناک
خبرگزاری ایسنا

برق‌گرفتگی؛ حادثه‌ای خاموش اما خطرناک

برق گرفتگی جزو حوادثی است که همیشه مورد اخطار مسئولان ایمنی است، اما مردم توجه کافی به آن را ندارند و آن را جدی نمی گیرند. در حالیکه میزان تلفات آن در کشور در سال گذشته بیش از ۵۰۰ هزار نفر بود.
با کوچک‌ترین قاتلان سریالی جهان بیشتر آشنا شوید!
خبرگزاری ایسنا

با کوچک‌ترین قاتلان سریالی جهان بیشتر آشنا شوید!

امروز «روز جهانی پشه» است و به همین مناسبت به یافته‌های جدید و جالبی درباره این حشرات کوچک می‌پردازیم که می‌توانند قاتلان بزرگی باشند.
ژن‌درمانی؛ امیدی تازه برای بازگرداندن توان قلب در کودکان
خبرگزاری ایسنا

ژن‌درمانی؛ امیدی تازه برای بازگرداندن توان قلب در کودکان

بیماری‌های ژنتیکی قلب می‌توانند از سال‌های نخست زندگی، توان پمپاژ قلب کودکان را کاهش دهند و خانواده‌ها را با درمان‌های طولانی، جراحی و احتمال نیاز به پیوند قلب روبه‌رو کنند؛ موضوعی که ضرورت یافتن درمان‌های دقیق‌تر را برجسته می‌کند.
کمبود آهن در زنان؛ زنگ خطری که نباید نادیده گرفت
سایت باشگاه خبرنگاران

کمبود آهن در زنان؛ زنگ خطری که نباید نادیده گرفت

کمبود آهن یکی از شایع‌ترین مشکلات تغذیه‌ای در میان زنان است که می‌تواند فراتر از یک کمبود ساده، سلامت و کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهد.
طلب 200 هزار میلیارد تومانی صنعت دارو از دولت
سایت سلامت نیوز

طلب 200 هزار میلیارد تومانی صنعت دارو از دولت

رییس سازمان غذا و دارو که معاون وزیر بهداشت است، اعلام کرد که مهم‌ترین مشکل تامین دارو متوجه کمبود نقدینگی صنعت است چنانکه هم‌اکنون، صنعت دارو با طلب 200 هزار میلیارد تومانی از دولت و مراکز درمانی و بخش خصوصی مواجه است که البته بدهی 140 هزار میلیارد تومانی مراکز درمانی و بخش خصوصی به صنعت دارو، متوجه …
خشم ناگهانی؛ زنگ خطر کدام بیماری‌هاست؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

خشم ناگهانی؛ زنگ خطر کدام بیماری‌هاست؟

عصبانیت و خشم گاهی واکنشی طبیعی به فشارهای روزمره است، اما اگر ناگهان شدید و مکرر شود، ممکن است با برخی بیماری‌های عصبی، هورمونی یا متابولیک مرتبط باشد.
         
عقلانی‌سازی بیماری، بروز پزشکی سلطه‌جو
روزنامه شرق

عقلانی‌سازی بیماری، بروز پزشکی سلطه‌جو

در هفته پیش، یادآور شدیم که تاریخ پزشکی مدرن در نخستین گام‌های خود در مسیر عقلانی‌سازی و عینی‌سازی بدن گام برداشت. امروز نگاهی از سده هجدهم تا بیستم‌ نسبت به مفهوم سلامت را بررسی خواهیم کرد. سلامت، مفهومی سنجش‌پذیر و کاملا زیست‌شناختی می‌شود؛ سیستمی خلاصه‌شده در دوگانه «سالم/ فیزیولوژیک» و «بیمار/ پاتولوژیک».
پزشک‌نماها پشت گوشی‌ها کمین کرده‌اند
روزنامه هفت صبح

پزشک‌نماها پشت گوشی‌ها کمین کرده‌اند

رصد بیش از ۱۲ هزار سایت و صفحه مجازی، ابعاد گسترده فعالیت‌های غیرقانونی در تبلیغات سلامت را آشکار کرده است
ابولا در سایه جنگ؛ چگونه کنگو به رکورد تاریخی تلفات رسید؟ / پشت پرده شیوع بی‌سابقه ابولا در کنگو
سایت خبرآنلاین

ابولا در سایه جنگ؛ چگونه کنگو به رکورد تاریخی تلفات رسید؟ / پشت پرده شیوع بی‌سابقه ابولا در کنگو

الجزیره در گزارشی با اشاره به تبدیل شدن شیوع کنونی ابولا در جمهوری دموکراتیک کنگو به مرگبارترین شیوع این بیماری در تاریخ این کشور، تأکید کرده است که تأخیر در شناسایی موارد، درگیری‌های مسلحانه، جابه‌جایی جمعیت و بی‌اعتمادی جوامع محلی، تلاش‌ها برای مهار ویروس را با چالش جدی مواجه کرده است؛ به‌گونه‌ای که …
         
اگر هر روز تخم‌مرغ می‌خورید، این مطلب را حتما بخوانید
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر هر روز تخم‌مرغ می‌خورید، این مطلب را حتما بخوانید

تخم‌مرغ یکی از محبوب‌ترین گزینه‌ها برای صبحانه است، اما آیا مصرف آن برای کبد مفید است یا می‌تواند خطر کبد چرب را افزایش دهد؟ متخصصان می‌گویند پاسخ به وضعیت سلامت فرد و الگوی کلی تغذیه بستگی دارد و یک ماده غذایی به‌تنهایی نمی‌تواند سلامت کبد را تعیین کند.
سایت دیدبان ایران

فاجعه خاموش سوختگی در ایران؛ سالانه ۲۹۰۰ مرگ و ۱۴ هزار معلول

نسخه‌ای برای بازار سیاه - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

نسخه‌ای برای بازار سیاه - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / مسئله داروهای تقلبی را نمی‌توان صرفاً به وجود چند فروشنده متخلف در بازار محدود کرد. این پدیده معمولاً نتیجه مجموعه‌ای از ضعف‌ها در زنجیره تأمین است؛ از دشواری دسترسی به برخی داروها و کمبودهای مقطعی گرفته تا فعالیت شبکه‌های غیررسمی، فروش اینترنتی بدون مجوز، جعل بسته‌بندی و برچسب، قاچاق …
وقتی لکه‌های کوچک پوستی، خبر از سرطان می‌دهند
سایت تابناک

وقتی لکه‌های کوچک پوستی، خبر از سرطان می‌دهند

سرطان سلول پایه‌ای (Basal Cell Carcinoma) شایع‌ترین نوع سرطان است و بر اساس آمار ارائه‌شده، از هر پنج بزرگسال، یک نفر در طول زندگی خود به این نوع سرطان پوست...
سلامت در تله گرانی و بی‌ پولی/ چرا بیمار باید تاوان بدهی دولت را بدهد؟
سایت اقتصاد ۲۴

سلامت در تله گرانی و بی‌ پولی/ چرا بیمار باید تاوان بدهی دولت را بدهد؟

قانون سهم پرداختی مردم از هزینه درمان را حداکثر ۳۰ درصد تعیین کرده، اما سهم واقعی پرداخت از جیب بیماران به حدود ۵۸ درصد رسیده است؛ شکافی که در کنار گرانی دارو، بدهی بیمه‌ها و بحران نقدینگی صنعت داروسازی، سلامت را برای بخش بزرگی از جامعه به کالایی روزبه‌روز دست‌نیافتنی‌تر تبدیل کرده است.
ورزش‌های پرشتاب؛ محرک اصلی استخوان‌سازی
خبرگزاری ایرنا

ورزش‌های پرشتاب؛ محرک اصلی استخوان‌سازی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه سملوایز مجارستان در مطالعه‌ای جدید دریافتند که ورزش‌های همراه با حرکات انفجاری و تغییر جهت ناگهانی، مانند هندبال و فوتبال، تأثیر چشمگیری بر نشانگرهای ساخت استخوان دارند؛ این تأثیر در پیاده‌روی یا دویدن آهسته دیده نمی‌شود. این یافته می‌تواند رویکردهای رایج برای حفظ سلامت …
خبرگزاری ایرنا

پیامک‌های وزارت بهداشت را از حالت اسپم خارج کنید

«زیرمیزی» در تهران به زایمان هم رسید؛ نظام پزشکی گردن بیمه‌ها انداخت
خبرگزاری ایرنا

«زیرمیزی» در تهران به زایمان هم رسید؛ نظام پزشکی گردن بیمه‌ها انداخت

تهران - ایرنا- «زیرمیزی» گرفتن از پزشکان که به یک تخلف رایج تبدیل شده، حالا در تهران به عمل معمولی «زایمان» هم سرایت کرده؛ این در حالی است که رئیس نظام پزشکی مشکلات ساختاری بیمه ها از جمله پوشش ناکافی هزینه ها و تاخیر در پرداخت مطالبات مراکز درمانی را تشدیدکننده زیرمیزی عنوان می‌کند.
وقتی دارو نیست
سایت سلامت نیوز

وقتی دارو نیست

«دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند. در ماه‌های گذشته بارها درباره کمبود انواع دارو نوشته شد. بیماران کلیوی، بیماران پیوندی، بیماران هموفیلی و... و این کمبودها به داروهای روزمره و داروهای اعصاب و روان هم رسید. ویدئوی زنی میانسال که برای …
چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟
سایت تابناک

چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟

درد پهلو هنگام دویدن، معمولا سمت راست و زیر دنده‌ها را درگیر می‌کند و یک درد ناخوشایند و درعین حال شایع و رایج است. گاهی احساس می‌کنیم که معده و شکم‌مان نیز...
غربالگری سلامت روان پس از جنگ
سایت روزنامه سازندگی

غربالگری سلامت روان پس از جنگ

ضرورت مداخله یا خطر پزشکی‌سازی رنج جمعی؟
از داروی ۸ برابری تا بازار دارویی بی‌ناظر - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

از داروی ۸ برابری تا بازار دارویی بی‌ناظر - مردم سالاری آنلاین

دارو کالایی نیست که بتوان خرید آن را به فردا موکول کرد. بیمار  نمی تواند منتظر کاهش قیمت ارز، باز شدن مسیر بانکی یا ارزان شدن هزینه حمل‌ونقل بماند. بیمار نسخه به دست، فقط یک چیز می‌خواهد، دارویی که پزشک برایش تجویز کرده در داروخانه موجود باشد تا بتواند آن را تهیه کند. اما پشت همین خواسته ساده، زنجیره‌ای …
نسخه‌های سرگردان
روزنامه شرق

نسخه‌های سرگردان

با وجود وعده‌های مسئولان برای بهبود شرایط، کمبود دارو‌ همچنان ادامه دارد؛ بحرانی که بیماران را برای یافتن دارو، میان داروخانه‌ها و بیمه‌ها سرگردان کرده است. «دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند.
نشانه‌های زودهنگام افسردگی فرزندان که والدین نادیده می‌گیرند
سایت عصرایران

نشانه‌های زودهنگام افسردگی فرزندان که والدین نادیده می‌گیرند

افسردگی در کودکان و نوجوانان همیشه با غم و گریه آشکار نمی‌شود و تغییر ناگهانی در خلق‌وخو، تحریک‌پذیری، انزوا، افت تحصیلی و اختلال خواب می‌تواند از نشانه‌های...
مردان هم به سرطان پستان مبتلا می‌شوند؟؛ علائمی که باید جدی بگیرید - مجله اینترنتی کولاک
سایت کولاک

مردان هم به سرطان پستان مبتلا می‌شوند؟؛ علائمی که باید جدی بگیرید - مجله اینترنتی کولاک

سرطان پستان در مردان نادر است، اما غیرممکن نیست. توده یا ضخیم‌شدن بافت پستان، تغییر نوک پستان، تغییرات پوستی و ترشح می‌تواند از نشانه‌های هشداردهنده باشد و
تنها یک آفتاب‌سوختگی شدید می‌تواند سلامت ما را برای همیشه تغییر دهد
خبرگزاری ایسنا

تنها یک آفتاب‌سوختگی شدید می‌تواند سلامت ما را برای همیشه تغییر دهد

تحقیقات نشان می‌دهد که فقط یک بار در معرض آفتاب‌سوختگی شدید قرار گرفتن می‌تواند سلامت بدن را برای همیشه تغییر دهد.
افزایش نرخ ۸۲ قلم دارو/ رشد ۱۲۰ درصدی میانگین قیمت آنتی‌بیوتیک‌ها
سایت صفحه اقتصاد

افزایش نرخ ۸۲ قلم دارو/ رشد ۱۲۰ درصدی میانگین قیمت آنتی‌بیوتیک‌ها

افزایش قیمت ۸۲ قلم دارویی، بار دیگر فشار هزینه‌ای بر بازار دارو و بیماران را تشدید کرده است؛ به‌طوری که میانگین قیمت برخی آنتی‌بیوتیک‌ها با رشد حدود ۱۲۰ درصدی مواجه شده و در میان اقلام اعلام‌شده، قیمت قرص دنپزیل حدود ۵۴۳ درصد و کلاریترومایسین حدود ۳۰۸ درصد افزایش یافته است؛ جهش‌هایی که نگرانی‌ها درباره …
چرا بعد از غذا خواب‌آلود می‌شویم؟
خبرگزاری ایلنا

چرا بعد از غذا خواب‌آلود می‌شویم؟

دانشمندان معتقدند که این احساس خواب‌آلودگی، یک پاسخ طبیعی بدن است و اگر درست مدیریت شود، می‌تواند سلامت، هضم و بهره‌وری روزانه را بهبود ببخشد. اما مصرف نادرست غذا و سبک زندگی ناسالم می‌تواند این خستگی را تشدید و مشکل‌ساز کند.
رابطه جالب دارچین و آلزایمر
سایت عصرایران

رابطه جالب دارچین و آلزایمر

یکی از ترکیباتی که در این تحقیقات مورد توجه قرار گرفته، بنزوات سدیم است. پژوهشگران دانشگاه راش دریافتند که بدن موش ها برخی ترکیبات دارچین را به بنزوات سدیم ت...
تفاوت اضطراب کودک‌ با لجبازی و حساسیت | کودک مضطرب را سرزنش نکنید
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تفاوت اضطراب کودک‌ با لجبازی و حساسیت | کودک مضطرب را سرزنش نکنید

اضطراب کودک وقتی طولانی می‌شود یا زندگی روزمره او را مختل می‌کند، دیگر نمی‌توان و نباید آن را ندیده گرفت.
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ مسیریابی می‌تواند به سلامت مغز کمک کند؟

افزایش بیماری‌های عفونی پس از تجمعات گسترده و بازگشت زائران/ ویروس جدید در کار است؟/ مینو محرز: شست‌وشوی دست‌ها و تزریق واکسن را جدی بگیرید
سایت خبرآنلاین

افزایش بیماری‌های عفونی پس از تجمعات گسترده و بازگشت زائران/ ویروس جدید در کار است؟/ مینو محرز: شست‌وشوی دست‌ها و تزریق واکسن …

یک متخصص بیماری‌های عفونی درباره بیماری‌هایی که در حال حاضر بیشتر مشاهده می‌شوند، به خبرآنلاین می‌گوید: «ویروس جدیدی که اخیراً زیاد شده باشد، نداریم. چیزی که الآن زیاد شده، آنفلوانزا و کووید است. موارد ابتلا به این دو بیماری در میان کودکان نیز مشاهده می‌شود و تجمع‌های گسترده می‌تواند در افزایش شیوع بیماری‌های …
۷ خوراکی پروبیوتیک که بهتر است در رژیم غذایی‌تان باشد
سایت اقتصاد ۲۴

۷ خوراکی پروبیوتیک که بهتر است در رژیم غذایی‌تان باشد

روده انسان حاوی باکتری‌های مختلفی است که بسیاری از آنها برای دستگاه گوارش مفید هستند. دسته‌ای از این باکتری‌ها به نام پروبیوتیک معروف‌اند و هرچه تعداد آنها بیشتر باشد، روده و گوارش در وضعیت بهتری قرار می‌گیرند. با مصرف یکسری از خوراکی‌ها می‌توانید مقدار زیادی پروبیوتیک وارد روده‌تان کنید.
سایه سنگین آپنه بر سلامت: علائم / تشخیص/ دلایل و علائم خطرساز/ عوامل افزایشی/ پیشگیری/ روش های درمانی
سایت عصرایران

سایه سنگین آپنه بر سلامت: علائم / تشخیص/ دلایل و علائم خطرساز/ عوامل افزایشی/ پیشگیری/ روش های درمانی

آپنه خواب یا همان وقفه تنفسی در خواب، اختلالی شایع اما ناپیداست که با قطع پیاپی نفس، کیفیت خواب و سلامتی شما را به خطر می اندازد.
روش‌های مقابله با اضطراب کنکور
خبرگزاری ایسنا

روش‌های مقابله با اضطراب کنکور

کنکور یک آزمون مهم است اما نباید به آزمون ارزشمندی انسان تبدیل شود. اگر فشار روانی از حد طبیعی بالاتر رود می‌تواند موجب بروز اضطراب ناتوان‌کننده و در نهایت شروع یک چرخه معیوب شود. خانواده و محیط نیز تاثیر زیادی بر کنترل یا ایجاد این اضطراب دارند و والدین نباید نتیجه کنکور را به معیار ارزشمندی فرزندشان …
سونامی سالمندی در کمین است / نظام سلامت هنوز آماده نیست
سایت سلامت نیوز

سونامی سالمندی در کمین است / نظام سلامت هنوز آماده نیست

به اذعان متخصصان، با پیش‌بینی سالمندشدن ۳۰ درصد جمعیت ایران در ۳۰ سال آینده، نظام سلامت کشور در حالی با «سونامی سالمندی» مواجه است که هنوز زیرساخت‌ها و نیروی انسانی متخصص لازم برای پاسخگویی به نیازهای این جمعیت فراهم نشده است.
سایت سلامت نیوز

هشدار درباره وجود فرآورده تقلبی «Polivy» در بازار دارویی کشور

خبرگزاری ایسنا

رکوردزنی پزشکان سریلانکایی با خارج کردن سنگ مثانه‌ هم‌وزن یک نوزاد از بدن بیمار

درمان جدید حمله خواب، امید تازه‌ای برای مبتلایان
خبرگزاری ایسنا

درمان جدید حمله خواب، امید تازه‌ای برای مبتلایان

یک داروی جدید به نام «Orzeyful» که به ‌جای هدف قرار دادن علائم بیماری حمله خواب، علت اصلی اختلال خواب را هدف می‌گیرد، می‌تواند آغازگر عصر جدید درمان اختلالات مغزی باشد.
تبلیغات سلامت بی‌در و پیکر شد؛ از درمان تضمینی تا نسخه مجازی!
خبرگزاری مهر

تبلیغات سلامت بی‌در و پیکر شد؛ از درمان تضمینی تا نسخه مجازی!

از تبلیغ «درمان تضمینی» و داروی لاغری تا نسخه‌نویسی در دایرکت؛ بازار تبلیغات سلامت در فضای مجازی آن‌قدر بی‌در و پیکر شده که گاهی لایک و فالو جای تخصص و مجوز را گرفته و نظارتی نیست.
قطره چشمی که خطر نابینایی نوزادان نارس را به نصف کاهش می‌دهد
سایت سلامت نیوز

قطره چشمی که خطر نابینایی نوزادان نارس را به نصف کاهش می‌دهد

پژوهشگران در مطالعه بر روی ۱۰۰ نوزاد متولدشده قبل از هفته ۳۰ بارداری دریافتند که استفاده از قطره کورتیزونی «دگزامتازون»، احتمال پیشرفت بیماری شبکیه تا مرحله نیاز به درمان تهاجمی را از ۳۸ به ۲۰ درصد کاهش می‌دهد؛ این دستاورد می‌تواند شیوه مراقبت از نوزادان نارس را در سراسر جهان متحول کند.
مرگ ناگهانی با قلب ظاهراً سالم؛ سندرم SADS چیست و چه علائمی دارد؟
خبرگزاری جام جم

مرگ ناگهانی با قلب ظاهراً سالم؛ سندرم SADS چیست و چه علائمی دارد؟

سندرم مرگ ناگهانی بزرگسالان یا SADS نوعی مرگ ناگهانی و غیرقابل توضیح است که می‌تواند در اثر اختلالات خطرناک ریتم قلب رخ دهد؛ اختلالاتی که گاهی حتی در کالبدشک...
درمانِ گران در ایران؛ چرا بیماران درمان را نیمه‌کاره رها می‌کنند؟
سایت فرارو

درمانِ گران در ایران؛ چرا بیماران درمان را نیمه‌کاره رها می‌کنند؟

با وجود اینکه حدود ۹۵ درصد جمعیت تحت پوشش بیمه عمومی هستند، سهم پرداخت مستقیم مردم از کل هزینه سلامت در سال ۲۰۲۳ حدود ۴۳.۱۵ درصد بوده است. یعنی فاصله میان «بیمه‌شدن» و «توان درمان‌شدن» به یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصاد سلامت تبدیل شده است.
سایت خبرفوری

رابطه یوگا و روده چیست؟

تخلخل مو چیست و چرا کلید اصلی سلامت و شادابی موهای شماست؟
سایت عصرایران

تخلخل مو چیست و چرا کلید اصلی سلامت و شادابی موهای شماست؟

چرا محصولات مراقبت از مو روی موهای شما تاثیر ندارند؟ با شناخت تخلخل مو و انجام تست ساده لیوان آب دلیل این مساله را پیدا کنید.
         
‌نبض جریان دارویی همچنان در دستان ناصرخسرو!
سایت جوان آنلاین

‌نبض جریان دارویی همچنان در دستان ناصرخسرو!

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس: مسئله اینجاست که دارویی که بیمار برای پیدا کردن آن باید به چندین داروخانه مراجعه کند و در نهایت نیز ممکن است آن را پیدا نکند، چگونه...
تاثیر عجیب ساعت شام خوردن در کنترل قند خون
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تاثیر عجیب ساعت شام خوردن در کنترل قند خون

این باور همیشه وجود داشته که برای کنترل و تنظیم قند خون، افرادی که در معرض خطر دیابت قرار دارند باید رژیم غذایی مخصوصی را رعایت کنند و تحرک داشته باشند، اما امروزه واقعیت دیگری به این باور اضافه شده و آن اهمیت زمان صرف شام است.
         
تنهایی چگونه پردازش ضربان قلب را در مغز تغییر می‌دهد؟
خبرگزاری ایرنا

تنهایی چگونه پردازش ضربان قلب را در مغز تغییر می‌دهد؟

تهران- ایرنا- یافته‌های یک مطالعه نشان می‌دهد که افراد تنها، ضربان قلب خود را به اندازه دیگران دقیق حس می‌کنند، اما مغزشان این احساسات را متفاوت پردازش می‌کند و آن‌ها را منفی‌تر ارزیابی می‌کند.
این علائم در پاها می‌توانند زنگ خطر سکته و حمله قلبی باشند
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

این علائم در پاها می‌توانند زنگ خطر سکته و حمله قلبی باشند

درد یا سنگینی پا که هنگام راه رفتن شروع و با استراحت برطرف می‌شود، همیشه یک مشکل ساده عضلانی نیست. متخصصان می‌گویند این علامت و نشانه‌هایی مانند سردی یک پا یا دیر خوب شدن زخم‌ها می‌تواند با بیماری شریان محیطی مرتبط باشد.
         
۵ نشانه اولیه پارکینسون که فقط به لرزش دست محدود نمی‌شوند
سایت شهرآرانیوز

۵ نشانه اولیه پارکینسون که فقط به لرزش دست محدود نمی‌شوند

پارکینسون همیشه با لرزش دست شروع نمی‌شود؛ کندی حرکات، سفتی عضلات، تغییر دستخط و حتی تغییر صدا می‌توانند از نشانه‌های اولیه این بیماری باشند. شناخت به‌موقع علائم و توجه به ورزش و درمان مناسب، به کنترل بهتر بیماری کمک می‌کند.
وقتی بیماران سرطانی و دیالیزی اسیر قیمت‌های نامتعارف دلالان می‌شوند
سایت هم میهن

وقتی بیماران سرطانی و دیالیزی اسیر قیمت‌های نامتعارف دلالان می‌شوند

عضو کمیسیون بهداشت مجلس با بیان اینکه بیماران سرطانی و دیالیزی همچنان برای تأمین دارو با مشکل مواجهند، تاکید کرد که سرمنشأ مافیای دارو در زنجیره توزیع قابل شناسایی است و دست مافیا باید از شبکه توزیع دارو کوتاه شود.
ابزار جدید برای سنجش ترس بیماران ایرانی از عوارض شیمی‌درمانی
خبرگزاری ایسنا

ابزار جدید برای سنجش ترس بیماران ایرانی از عوارض شیمی‌درمانی

یک مطالعه جدید در ایران نشان می‌دهد نسخه فارسی یک پرسشنامه اختصاصی برای سنجش ترس بیماران مبتلا به سرطان از عوارض شیمی‌درمانی، از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است.