یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

استفراغ کردن نوزاد، توصیه خانگی(1)


شما پدر و مادر عزیز، اگر خدای ناکرده با مشکلاتی از قبیل تهوع و استفراغ کودک دلبندتان مواجه شدید، چه می‌کنید؟ این مقاله به شما توصیه‌های لازم را ارائه می‌دهد.
استفراغ یا بالا آوردن، به خروج محتویات معده از دهان با فشار گفته می‌شود. شیرخواران اغلب دچار این حالت می‌شوند ولی بدون فشار؛ این مساله متفاوت از استفراغ است.
شایع‌ترین دلیل استفراغ، بیماری ویروسی است که معمولا با تغییر رژیم کودک و صبر برای سپری شدن دوره بیماری، مشکل رفع می‌شود. برای استفراغ، کودک به دارو نیاز ندارد.
اگر کودک بتواند مقادیر اندک نوشیدنی را به دفعات زیاد بنوشد مراجعه به پزشک ضرورتی ندارد؛ به خصوص اگر کودک در فاصله استفراغ‌ها حال عمومی خوبی داشته باشد.
علایم محتمل در کودکان
استفراغ
به علاوه چند مورد یا همه موارد زیر
- درد شکم
- تب
- دل پیچه
- اسهال
توصیه‌های خانگی استفراغ شیرخواران
الف) کودک شما ممکن است دچار کم آبی باشد اگر
- کودک شما کمتر از 4 پوشک را خیس کرده باشد یا در 8 ساعت گذشته ادرار نکرده باشد.
- هنگام گریه، اشک وجود نداشته باشد.
- دهان کودک خشک باشد یا چشم‌ها فرو رفته باشند.
- کودک هنگام ایستادن سرگیجه بگیرد.
- کودک بسیار خواب‌آلود و ضعیف شده باشد.
ب) توصیه‌های مهم برای تغذیه کودکان در همه سنین
اگر کودک شما یک بار استفراغ کرد، 2 ساعت به وی آب و غذا ندهید تا معده استراحت کرده و کارکرد طبیعی خود را بازیابد.
اگر دوباره استفراغ کرد باید برای پیشگیری از کم آبی اقدام کنید. به یاد داشته باشید کلید مراقبت از کودک دچار استفراغ، دادن مقادیر کمی مایع به طور مرتب و مکرر است.
این کار معمولا استفراغ را مهار می‌کند. از یک قطره چکان، قاشق یا فنجان می‌توانید با توجه به راحتی کودک برای دادن مایعات، استفاده کنید. هر 20 تا 30 دقیقه حدود 30 سی‌سی مایعات بدهید.
بسیاری از متخصصان توصیه می‌کنند که همه غذاها و نوشیدنی‌ها را قطع کنید و تا قطع استفراغ از مایع جبران کم آبی (او آر اس) به کودک بدهید.
درست است که این روش برای پیشگیری از کم آبی مطلوب است ولی بسیاری از والدین به دلیل مزه ناخوشایند این مایعات خوراندن آن به کودک را دشوار می‌یابند.
بعضی والدین این محلول را منجمد کرده و در مواقع مورد نیاز به شکل بستنی یخی به کودک می‌دهند.
اگر استفراغ یا اسهال خفیف باشد، به نظر می‌رسد مایعات برای شروع مناسب باشند، مایعاتی مانند آب، آب سیب، آب گلابی، بستنی یخی و عرق زنجبیل.
اگر کودک اسهال دارد، آب میوه را با حجم برابر با آب مخلوط کنید و سپس به کودک بدهید. اگر استفراغ ادامه یابد، توصیه این است که از مایعات جبران آب (او آر اس) استفاده کنید.
استفاده از رژیم مایعات، تنها به مدت 24 ساعت قابل قبول است. پس از آن باید از مایع جبران کم آبی استفاده کرد.
اگر شما نتوانید از این مایعات به کودک خود بدهید و تهوع و استفراغ کودک بیش از 4 ساعت استمرار یابد، باید به پزشک مراجعه کنید. کودکان مبتلا به استفراغ و اسهال باید از نظر علایم کم آبی، به دقت تحت نظر باشند...